Pelastuslaitokset 22.12.2016

Risikko: Uudenmaan organisointi vaatii keskustelua

Pelastustoimen rahoituksen riittävyydestä kannettiin eniten huolta lakiluonnoksesta annetuissa lausunnoissa. Rahoituksesta päätetään myöhemmin.

Pelastustoimen rahoituksen riittävyydestä kannettiin eniten huolta lakiluonnoksesta annetuissa lausunnoissa. Rahoituksesta päätetään myöhemmin.

Pelastuslaitosten lausunnot vaikuttivat vahvasti siihen, että pelastustoimi järjestetään tulevaisuudessa 18 maakunnassa.

Hallitus sai tällä viikolla valmiiksi linjauksensa sosiaali- ja terveysuudistuksesta sekä pelastustoimesta. Linjauksen mukaan pelastustoimi ja ensihoito tullaan järjestämään 18 maakunnassa.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) kertoo, että pelastustoimen järjestämislain lausuntakierroksella suurin osa pelastuslaitoksista oli 18 maakunnan kannalla.

Järjestämislain valmistelussa haluttiin kuunnella kenttää.

”Lausunnot olivat hyvä tuki päätöksille. Eniten kannatusta näytti olevan 18 alueella”, Risikko sanoo.

Member of Parliament Paula Risikko (National Coalition Party Parliamentary Group) in Helsinki on April 27, 2015. Second Deputy Speaker of Parliament 29.05.2015 - 21.06.2016. Minister for the Interior (Sipilä) 22.06.2016 -
Sisäministeri Paula Risikko.

Vielä viime syksynä pelastustoimea oltiin siirtämässä ensihoidon alueiden mukaisesti viiden yliopistosairaalamaakunnan alueelle. Risikko kertoo kuulleensa maakunnissa vieraillessaan paljon keskusteluja siitä, olisiko ratkaisu ollut järkevä. Hän painottaa, että pelastustoimen ja ensihoidon haluttiin linkittyvän uudistuksessa samoille alueille.

Risikko sanoo ihmetelleensä jo alkuvaiheessa, miksi ensihoito haluttiin siirtää viiteen alueeseen.

”Kävinkin reformiministeriryhmässä keskustelua siitä. En ihan ymmärtänyt, mikä oli perustelu viiteen alueeseen ensihoidossa, joka on kuitenkin osa potilaan polkua ja terveydenhuollon kokonaispalvelua.”

Aluejaosta oli päätetty jo ennen virallista linjausta

Risikon mukaan ratkaisu 18 maakunnasta on kaikin puolin hyvä. Esimerkiksi hallinto yksinkertaistuu.

”Aikaisemmassa mallissa olisi ollut vahva valtiollinen rooli, lisäksi olisivat tulleet viisi pelastustoimen aluetta ja vielä lisäksi paikallistason pelastuslaitokset. Nyt tulee selkeästi kaksiportainen malli, pelastuslaitokset ja valtakunnan vahva ohjaus.”

Risikon mukaan palkkojen harmonisointikustannuksissa pystytään säästämään, kun pelastustoimen alueita on 18.

Hän uskoo, että taloudellisissa kustannusarvioissa pystytään pysymään, mutta se, kuten koko tuleva pelastustoimi, vaatii valtion vahvaa ohjausta.

”Pystymme saavuttamaan tavoitteet, mutta se edellyttää sitä, että sovitaan työnjaosta ja ohjauksesta.”

Risikon mukaan uudistuksessa joillekin alueilla voitaisiin antaa valtakunnallisia kehittämistehtäviä. Sekä tehtävistä että uudistuksesta keskustellaan pelastusjohtajien kanssa tammikuussa.

”Silloin katsotaan, mitkä olisivat tehtäviä, joista joku alue voisi ottaa koppia.”

Uudistuksessa muuttuu alueellisesti Uusimaa, jonka neljästä pelastuslaitoksesta tulee yksi iso laitos.

”Alueesta tulee valtavan suuri. Siksikin haluan, että osaston väki tapaa pelastusjohtajia. Käymme varmasti Uudenmaan kanssa keskustelua, miten alue organisoidaan.”

Lisäksi muuttuu Pohjois-Pohjanmaa, jossa Jokilaaksojen pelastuslaitos ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitos muodostavat yhteisen uuden Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen.

Risikon mukaan pelastustoimen osalta aluejako oli jo päätetty ennen keskiviikkoa, joten se ei viivyttänyt päätöksentekoa. Hän on tyytyväinen linjauksiin.

”Nyt pystymme varmistamaan yhteistyön ensihoidon kanssa. Olen myös tyytyväinen siitä, että ensihoito järjestetään 18 alueella. Se on parempi kuin viisi, koska ensihoito on osa potilaan kokonaishoitoa.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

edit. Juttua tarkennettu 23.12. Pohjois-Pohjanmaan osalta.

Lue lisää