Palotarkastaja Jouni Mäntylä ja Armfeltin koulun opettaja Antti Vainio seisovat paikassa, jossa oppilaat polttivat nuotiota. Kaupungin nuorisotilan lakkauttamisen jälkeen nuoret ovat alkaneet kokoontua vapaa-aikoinaan koululla.
Sähkölaitteet ovat koulujen suurin turvallisuusriski, arvioi Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palotarkastaja Jouni Mäntylä, joka luotsaa maakunnassa kouluturvallisuushanke VarTua.
”Sitten tulevat arkielämän riskit, jotka liittyvät siihen, että unohdetaan asioita. Tärkeintä on se, että koulu pidetään järjestyksessä. Kun opettajat havaitsevat puutteita, ne täytyy korjata”, hän painottaa.
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen oma VarTu-hanke syntyi vuonna 2014 vastauksena Valtioneuvoston periaatepäätökselle sisäisen turvallisuuden ohjelmasta, johon kuului myös koulujen turvallisuudesta huolehtiminen.
Hankkeessa pelastuslaitos kouluttaa kouluille turvallisuudesta vastaavia henkilöitä, yleensä opettajia.
Salossa sijaitsevan Armfeltin koulun turvallisuusvastaavaksi koulutettu yhteiskuntaopin opettaja Antti Vainio on tyytyväinen hankkeeseen.
”Tämä on juuri sellaista asiaa, jota oikeasti tarvitaan. Sitä voi soveltaa suoraan käytäntöön. Meilläkin on paljon oppilaita. Jos täällä jotain sattuu, on hyvä, että on olemassa pelastussuunnitelma”, hän kertoo.
Vuonna 2014 Suomen kouluissa oli 40 rakennuspalon vaaraa ja 11 rakennuspaloa. Esimerkiksi Kouvolan yhteiskoulun viallisesta kaapelista alkunsa saanut tulipalo herätti monet miettimään koulujen turvallisuutta.
”On kouluja, joissa apu on paikalla viidessä minuutissa ja kouluja, joissa se kestää 15 minuuttia tai jopa puoli tuntia”, Jouni Mäntylä sanoo.
Lue lisää Varsinais-Suomen hankkeista Pelastustiedosta 9-10, joka ilmestyi 16. joulukuuta!
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Teemu Heikkilä