Vuoden palomiesurheilija julkistettiin kauppakeskus Sellossa Espoossa 112-päivänä 11. helmikuuta. Valinnasta Teemu Ojalaa onnitteli paloesimies Petri Torkkel, joka edusti palkitsemistilaisuudessa Suomen Palohenkilöstön Urheiluliittoa. Kuva: Susanne Vuorinen.
Espoolainen palomies Teemu Ojala Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta on valittu Vuoden palomiesurheilijaksi 2022. Hän on kaksinkertainen maailmanmestari lisäpainoleuanvedossa. Leppävaaran kakkosvuorossa työskentelevä Ojala on tunnustuksesta ylpeä, nöyrä ja otettu. Syykin on selvä. Vuoden palomiesurheilijan palkinto perustettiin lohjalaisen palomiehen Alpo Kinnusen muistoksi työkavereiden aloitteesta. Tunnustuksen myöntää Suomen Palohenkilöstön Urheiluliitto.
”Kinnunen menehtyi poikansa hiihtokilpailuissa vain 57-vuotiaana. Kinnusen tunteneet kuvailevat häntä viimeisen päälle monipuoliseksi urheilumieheksi, joka aina tsemppasi vastustajiaankin. Tämä kertoo yhteishengestä parhaimmillaan”, Ojala kuvailee.
37-vuotias Ojala oli harrastanut aiemmin monipuolisesti muun muassa eri kamppailulajeja sekä jalkapalloa. Leukoja hän oli vetänyt aina ohimennen.
”Olin vuonna 2009 vielä sähkömies ja yksi kaveri sanoi, että nilkkapainojen kanssa olisi hyvä harjoitella. Sain sähkäriliiveihin mahtumaan 12 kilon lisäpainot. Kehityin tosi nopeasti ja se innosti lisää. Teetin sitten oman vyön, jonka luvattiin kestävän ainakin sadan kilon lisäpainot. Ensimmäisiin kilpailuihin osallistuin vuonna 2010. Pelastajaksi valmistuin vuonna 2016.”
Sata kiloa ei jäänyt haaveeksi, sillä viime heinäkuussa SM-kisoissa Salossa Ojala kiskaisi maailmanennätystulokseksi yhden leuan 102 kilon lisäpainolla miesten alle 90 kilon sarjassa. Haamuraja meni tosin rikki jo 2019 SM-kisoissa 101 kilolla. Maailmanmestaruudet ovat vuosilta 2019 ja 2022, joista viimeisin syntyi Helsingissä 98 kilon lisäpainolla. Suomenmestaruuksia hänellä on lukuisia.
Suomessa kova taso
Leuanveto on Olympiakomitean kumppanuusjäsenlaji, joten se on myös dopingvalvottua. Valvonta on Ojalan mukaan Suomessa korkealla tasolla. Suomeen on perustettu myös lajiliitto, joka hallinnoi MM-kisoja. Lajilla on Suomessa pitkät perinteet ja kova taso, tilastotietoja on jo 1980-luvulta lähtien. Kilpakumppaneita siis löytyy ja Ojala nauttiikin juuri tiukoista kisoista.
Ojala kiittelee työnantajan tarjoamia monipuolisia liikuntamahdollisuuksia. Joka työvuoroon kuuluu myös pakollinen liikuntatunti.
”Teen silloin yleensä huoltavaa ja aerobista harjoitusta, treenaan koripalloa tai fillarilla. Siitä on helpompi lähteä nopeasti hälytystehtävällekin. Olen myös aina satsannut lihashuoltoon. Lämmittelyjumppa ennen leuanvetotreeniä kestää noin 40 minuuttia, jotta lihakset ja liikkuvuus ovat kunnossa.”
Mikä sitten tekee Ojalasta hyvän leuanvetäjän? Lahjoja toki pitää olla. Varressakin on voimaa: 187-senttisellä miehellä normipaino on noin 95 kiloa, kisoihin nipistetään puntarit lukemat juuri alle 90 kilon.
”Lahjakkuus on sitä, että treenaa oikein, järkevästi ja säntillisesti. Keskityn jokaiseen toistoon sataprosenttisesti. Kovat treenit tykkään tehdä rauhassa yksin.”
Rintalihas irtosi, pitkä sairasloma
Kaikesta huolimatta kävi niin, että työpaikan liikuntatunnilla penkkipunnerruksessa iso rintalihas irtosi kokonaan. Viiden kuukauden sairauslomalta Ojala palasi juuri hiljattain töihin. Ajatuskin lihaksen irtoamisesta ja pitkästä kuntoutuksesta tuntuu hurjalta, mutta pahinta oli kuulemma jännittää leikkaukseen menoa. Täysi palautuminen voi kestää jopa kahdesta kolmeen vuotta.
”Kuntoutus on sujunut hyvin ja siinä olen omalla mukavuusalueellani. Loppuvuodesta voi jo treenata kovaa, mutta en ole vielä merkannut kalenteriin tulevia leuanvetokisoja. Uskon kuitenkin, että pystyn vielä rikkomaan ennätyksiä. Koskaan aiemmin eivät ole liikkuvuus tai tukilihakset olleetkaan näin hyvässä kunnossa kuin kuntoutuksen aikana. Minua motivoi parhaiten itse tekeminen, eivät kilpailut.”
Poikakin innostui voimailulajeista
Kotona Vuoden palomiesurheilijaa kannustavat vaimo ja kuusivuotias Eino-poika. Omena ei ole pudonnut kauas puusta – tai pitäisikö sanoa leuanvetotangosta. Kipinä syntyi tosin eri voimailulajiin ja into on kova.
”Seurasimme Turussa Suomen vahvin mies -kisoja vuonna 2019 ja Eino sai lajin legendalta Markku Suonenvirralta kilpailussa vedettävän rekan pienoismallin. Nyt olemme sitten järjestäneet kesäisin leikkimielisiä vahvin mies -kilpailuja lähistön lapsille”, Teemu Ojala naurahtaa.
Teksti: Kimmo Kaisto
Teemu Ojalan saavutukset:
Super Max One: Miehet alle 85 kg, Suomen mestari 2010, 2015.
Suomen Leuanveto ry: Miehet alle 100 kg, Suomen mestari 2014.
Miehet alle 90 kg: suomenmestaruudet 2018, 2019, 2021, 2022.
Maailmanmestaruudet 2019, 2022.
Palomiesten SM: suomenmestaruudet 2016, 2017.