Pelastuslaitokset 16.10.2018

Yhdistymisen hyödyt näennäisiä? Uudenmaan fuusio ei tuo säästöjä, ja alueiden yhteistyö on jo vankkaa

Uudenmaan pelastuslaitokset ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään. Yhteisharjoituksessa Ämmässuolla treenattiin tieliikennepelastamista viime keväänä.

Uudenmaan pelastuslaitokset ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään. Yhteisharjoituksessa Ämmässuolla treenattiin tieliikennepelastamista viime keväänä.

Uudenmaan pelastuslaitosten yhdistyminen ei tuo säästöjä. Jos fuusiota tarkastellaan pelkästään pelastustoimen kehittämisenä, sitä ei tarvittaisi. Kysymys onkin sote- ja maakuntauudistuksesta, josta pelastustoimi on vain palanen.

Uudellemaalle syntyy Pohjoismaiden suurin pelastuslaitos, kun alueen neljä pelastuslaitosta yhdistyvät uudeksi pelastusliikelaitokseksi.

Fuusioituminen alkaa, jos maakunta- ja soteuudistus toteutuu vuoden 2021 alusta. Siirtymäkausi on viisi vuotta.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäen mielestä fuusiolla ei saavuteta mitään, mitä ei voitaisi tehdä jo HIKLU-yhteistyönä. Fuusiossa onkin lopulta kysymys maakunta- ja soteuudistuksesta.

”Jos fuusiota tarkastellaan vain pelastustoimen kehittämisenä, ei sitä tarvita ainakaan Uudellamaalla. Sitä ei kuitenkaan tarkastella sellaisena. Kyseessä on maakunta- ja soteuudistus, josta pelastustoimi on vain palanen. Silloin ei kysytä pelastustoimen mielipidettä”, Ihamäki toteaa.

Nollasummapeli

Selvää on, että fuusio ei ole säästötoimenpide. Fuusion esiselvityksessä esitetyn arviolaskelman mukaan vuonna 2020 laskennallinen kustannusten nousu on 11,27 miljoonaa euroa. Kustannuksiin on laskettu kiinteistöjen vuokrakulut, henkilöstökulut, investoinnit ja leasing sekä mahdollinen vuorotyötä koskeva työajan muutos, jonka kulut ovat viisi miljoonaa euroa.

”On vaikea nähdä, että kovin suuria säästöjä tässä saadaan aikaan. Ylläpidettäessä nykyistä asemaverkostoa säästöt ovat aika vähäisiä”, esiselvityksen tekijä, selvitysmies Olavi Liljemark sanoo.

Veli-Pekka Ihamäki arvioi, että kyse on nollasummapelistä.

”Jos oikeasti halutaan säästää, ruvetaan ajamaan paloasemia alas. Riskitilanne näyttää ihan toista. Ei niitä ainakaan alas voi ajaa. Kustannussäästöjä tulee vain päällekkäisten hallintotoimenpiteiden yhdistämisestä. Samaan aikaan kustannuspaineita tulee palkkojen harmonisoinnissa ja kiinteistökustannuksissa.”

Mitä yhdistyminen tarkoittaa henkilöstön ja ensihoidon kannalta? Miten yhdistyminen tapahtuu käytännössä? Mitä mieltä alueiden henkilöstö on siitä? Lue koko artikkeli uusimmasta Pelastustiedosta 7. Pääset lukemaan artikkelin myös näköislehdestä kirjautumalla Pelastustiedon digi-palveluun.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Ossi Pietiläinen, Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Lue lisää