Pelastustoimi 9.12.2015

Petteri Orpo: ”Viisi aluetta olisi järkevä ratkaisu”

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) avasi keskiviikkona SPEKin yhteistyökumppaneidensa kanssa järjestämät Pelastusalan neuvottelupäivät.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) avasi keskiviikkona SPEKin yhteistyökumppaneidensa kanssa järjestämät Pelastusalan neuvottelupäivät.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) katsoo, että vain viisi pelastustoimen aluetta olisi järkevä ratkaisu, jos kysymys olisi pelkästään pelastustoimen uudistuksesta, joka on osa laajempaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta.

”Jos puhuttaisiin pelkästään sotesta ja pelastustoimesta, viisi olisi varmaan järkevää. Mutta kun hallitus vastaa suuresta kokonaisuudesta, ja kun sote-ratkaisu on osa aluehallintouudistusta, aluemäärä ei voinut määräytyä ihan puhtaasti niiden lähtökohdista”, Orpo sanoi Pelastustiedolle Pelastustoimen neuvottelupäivillä keskiviikkona Helsingissä.

Orpo pitää pelastustoimen uudistamista välttämättömänä. Hän näkee, että nykyinen pelastustoimen aluejako on vanhentunut.

”Uudistumisen tarve on välttämätön. Kyllähän meillä hyvin toimitaan, mutta eivätköhän kaikki tunnusta sen, että nykyinen aluejako on käynyt vähän vanhaksi, ja siksi on ollut jo pitkään paine siitä, että pelastustoimea pitäisi rakenteellisesti miettiä”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan aluejako ja yhteistoiminta pitäisi miettiä uudelleen ja tähdätä pienempään aluemäärään.

”Emme ole vielä lyöneet lukkoon sitä, mihin aluemäärään pelastustoimi kiinnitetään.”

Orpo pitää sote- ja aluehallintouudistuksen aikataulua tiukkana. Linjaratkaisun mukaan Suomeen on tulossa 18 itsehallintoaluetta, jonka lisäksi sote järjestetään 15 alueen puitteissa.

Neuvottelupäivillä pitämässään puheessa ministeri totesi, että 18 aluetta olisi liian pieni uudistus pelastustoimessa.

Johtaja Matti Orrainen SPEKistä johti puhetta Pelastusalan neuvottelupäivillä ja kiitti sisäministeri Petteri Orpoa päivien avauksesta.
Johtaja Matti Orrainen SPEKistä johti puhetta Pelastusalan neuvottelupäivillä ja kiitti sisäministeri Petteri Orpoa päivien avauksesta.

Kaiken lainsäädännön sekä soteen että itsehallintoalueisiin pitäisi pelastustoimen osalta olla kunnossa tammikuun alussa 2019.

”Olemme sitoutuneet siihen, että runnomme sen läpi. Kaikki tiedostavat, että aikataulu on haastava. Siinä ajattelussa on riskissä: sote-uudistuksen sisällä on mammutin kokoisia muita uudistuksia, rahoitusuudistus, itsehallintoalueiden rakentaminen, palvelujen tuottamisen järjestäminen, kuntien rooli. Siinä on niin paljon rakennettavaa, että se vaatii kovan puristuksen sekä virkamiehiltä että poliitikoilta”, Orpo sanoi.

Hän näkee, että pelastustoimen tärkein tehtävä on riskien tunnistaminen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisy, sekä nopea toiminta onnettomuustilanteessa, ihmisten auttaminen ja pelastaminen. Hänen mielestään tehtävä on toteutunut hyvin myös vanhalla aluejaolla, mutta uudistusta tarvitaan.

Teksti ja kuvat: Kaisu Puranen

 

 

Lue lisää