Mikkelin VPK:n droneryhmään kuuluvat muun muassa Tomi Ekholm (vas.), Jani Björn ja Joni Martiskainen.
Sopimuspalokunnissa on kiinnostuttu uudesta toiminnasta. Monissa palokunnissa lennätetään kauko-ohjattavaa ilma-alusta ja tuetaan pelastustoimintaa erityisesti maastopalotehtävissä.
Mikkelin VPK:ssa innostuttiin kauko-ohjattavan ilma-aluksen eli dronen hankintaan erään maastopalokeikan yhteydessä.
”Halusimme jollakin tavalla olla tilannepaikan johtajan tukena laajassa maastopalotehtävässä. Viime vuoden kesällä hankimme palokunnalle dronen, jolla voidaan välittää tilannepaikalta kuvaa. Näin sammutustöitä johtava päivystävä mestari pystyy hahmottamaan paloalueen ja miten sammutustöitä tehdään tuloksellisimmin”, sanoo palokunnan päällikkö Jani Björn.
Mikkelin VPK:n dronen käytöstä on sovittu Etelä-Savon pelastuslaitoksen kanssa ja se on liitetty myös hälytysvasteeseen. Lämpökameran sisältävä drone maksoi 3500 euroa. Paikallinen yritys teippasi sen pelastustoimen tunnuksin, jotta laite on helpompi tunnistaa.
”Hankimme tästä käyttökokemuksia ja mahdollisesti hankimme laitteen, jossa on esimerkiksi tehokkaampi kamera.”
VPK:n käytössä olevalla dronella voi nyt lentää 1,6 kilometriä. Toiminta-aika yhdellä akulla kestää 20 minuuttia.
Mikkelin VPK:n RPAS-ryhmässä on 12 henkilöä, joista kuudella on lupa lennättää kauko-ohjattavaa ilma-alusta.
Käytetyin maastopaloissa
Eniten dronea on käytetty metsäpaloissa. Se lähtee hälytystehtäviin erityisesti suurissa metsä- ja turvetuotantoalueiden paloissa. Tänä vuonna sitä on tähän mennessä käytetty viidessä tehtävässä.
”Ne ovat olleet maastopalotehtäviä, joissa on dronella tehty tiedusteluja ja kuvattu maastopaloaluetta”, Björn kertoo.
”Itse laitteen lennättäminen ei ole niinkään vaativaa kuin se, että osataan käyttää kameraa siten kuin tilannepaikan johtaja haluaa.”
Kuvatiedon välittämisessä kauko-ohjattavasta ilma-aluksesta onkin suurin hyöty. Mikkelin VPK:n dronen käyttäjät ovat harjoitelleet sen käyttöä myös muun muassa henkilö- ja vesistöetsinnöissä.
”Rakennuspaloissa dronen avulla voidaan välittää kuvaa esimerkiksi palavista kattorakenteista. Vaarallisten aineiden tiedustelua voidaan tehdä turvallisesti ja voidaan saada selville vuotavan aineen koostumus ja vuotokohta.”
Lue lisää dronetoiminnasta Pelastustiedosta 6, joka ilmestyy 28. elokuuta!
Teksti ja kuva: Esa Aalto