Sopimuspalokunnat 12.12.2023

Iranista Suomeen matkannut Vahid Veissi tähtää pelastajaksi – kipinä Tapanilan VPK:sta

Vahid Veissi on Iranin kurdi. Hän on kotoisin Kermanshahin miljoonakaupungista. Nykyisin mies asuu Vantaalla ja aikoo hakea tammikuussa Helsingin Pelastuskouluun. Hän on vakituisessa työssä suomalaisessa rakennusalan yrityksessä.

Vahid Veissi on Iranin kurdi. Hän on kotoisin Kermanshahin miljoonakaupungista. Nykyisin mies asuu Vantaalla ja aikoo hakea tammikuussa Helsingin Pelastuskouluun. Hän on vakituisessa työssä suomalaisessa rakennusalan yrityksessä.

Vahid Veissi on harrastanut VPK-toimintaa muutaman vuoden ajan. Kovakuntoinen palokaveri aikoo pelastajaksi. Matka Iranista Suomeen on ollut vaativa.

”Haluan auttaa ihmisiä”, 29-vuotias mies kertoo motiivistaan toimia VPK:ssa vuodesta 2019 lähtien.

Vahid Veissi on aina tähdännyt palomieheksi. Ensin entisessä kotimaassaan Iranissa ja nyt Suomessa. Mies tykkäsi jo nuorena katsoa palomiesvideoita ja lukea alan juttuja internetistä.

Iranin kurdi Veissi tuli kotikaupungistaan Kermanshahista Suomeen vuonna 2015. Elämä oli vaikeaa kurdina fundamentaalisessa muslimimaassa, eikä tulevaisuus näyttänyt hyvältä.

Alku Suomessa ei ollut helppo. Kurdia kotikielenään puhuva ja persiaa taitava mies opiskeli suomea kuitenkin päättäväisesti. Hän puhuu ja kirjoittaa suomea nyt loistavasti.

Suomessa Veissi kävi Stadin ammattiopiston talonrakentajalinjan ja oli myös töissä vuosina 2018–2019.

”Isoin ongelma oli silloin, että minulla ei ollut oleskelulupaa. Olin lisäksi saanut useamman kielteisen päätöksen hakemukseeni. Joulukuussa 2019 valmistuin koulusta, ja samoihin aikoihin sain myös vihdoin oleskeluluvan.”

Elämä hymyilee ja kohtalo astui peliin

Tavattuaan suomalais-israelilaisen vaimonsa Linan, pari etsi hääpaikkaa ja silloin kohtalo astui peliin helsinkiläisen Tapanilan VPK:n muodossa. Sopivaa hääpaikkaa kesällä 2019 esitellyt, nyt jo edesmennyt palokunnan päällikkö Juha Korhonen sai harrastuskipinän syttymään Veissin sydämessä.

Vahid Veissi käy kuntosalilla neljä kertaa viikossa. Leukoja menee huimat 25. Lisäksi hän ui ja juoksee viikoittain.

Tapanilan VPK:ssa hän suoritti ensin sammutustyökurssin ja sen jälkeen savusukelluskurssin. Sitten nuori mies pääsi unelmahommiinsa hälytysosastoon. Palokunnan viikkoharjoitukset ovat aina tiistaisin VPK:n tiloissa, ja niihin osallistuu sekä miehiä että naisia. Sukupuolten välinen tasa-arvo on tärkeä asia iranilaismiehelle.

Tulevaisuudessa Veissi haluaa opiskella pelastajaksi. Mies luuli, että pelastajan on oltava Suomen kansalainen, mutta tarkistettuaan asian hän tietää, että näin ei ole.

”Haen Helsingin Pelastuskouluun ensi vuoden tammikuussa.”

Teksti: Tuula Silvonen
Kuvat: Kimmo Kaisto

Lue koko juttu Pelastustiedosta 7/2023.

Palokaveri-hanke innostaa nuoria palokuntaan

Helsingin Pelastusliiton ja ammattikorkeakoulu Laurean Palokaveri-hankkeen tarkoituksena on saada nuoria kiinnostumaan palokuntaharrastuksesta sekä liittymään palokuntaan.

”Vuonna 2021 alkaneen hankkeen eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa on käynyt kymmeniä, paljon myös maahanmuuttajataustaisia nuoria. Hanke päättyy toukokuussa 2024, mutta jatkuu Helsingin Pelastusliiton tehtäviin jatkossa luontevana osana kuuluvana toimintana”, toiminnanjohtaja Olli-Veikko Kurvinen summaa hanketta.

Mitä kaikkea VPK pitää sisällään? Miten VPK:hon voi hakeutua mukaan? Palokaveri-hankkeen Ari Joki kertoo YouTube-videolla vapaaehtoisen palokunnan nuorisotoiminnasta ja toimintaan osallistumisen mahdollisuuksista. Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus ja leikkaus: Aleksi Friberg.

Lue lisää