Pirkanmaan pelastuslaitoksen alueella riittää vesistöjä. Kangasalan VPK:sta löytyy osaamista niin ensivaste- kuin vesipelastustehtäviin. Ensivastekeikkoja voisi olla enemmänkin osaamisen säilyttämiseksi. Puheenjohtaja Tommi Jansson (vas.), varapäällikkö Jani Korkeamäki ja päällikkö Juha Salminen tarkastavat kuusimetrisen alumiiniveneen varustusta.
Kangasalan VPK:ssa on poikkeuksellisen aktiivinen ja osaava hälytysosasto. 51 jäsenestä 24:llä on savusukelluskelpoisuus. Ensivastetehtäviin löytyy ammattitaitoa, sillä viidellä on pelastusalan ja 18:lla terveydenhuoltoalan ammattitutkinto.
Ensivastekeikat ovat tosin vähentyneet takavuosien yli 30:stä noin 10–12 tehtävään vuodessa, sillä samalla asemalla työskentelee Pirkanmaan pelastuslaitoksen vakituinen henkilöstö vahvuudella 1+3. Tänä vuonna 135 vuotta täyttävällä Kangasalan VPK:lla on palokuntasopimuksen mukaan viisi miestä viiden minuutin lähtövalmiudessa.
”Nyt lähinnä vakinainen henkilöstö hoitaa ensivastetehtävät ja meidät hälytetään, jos on päällekkäisiä tehtäviä. Kun nämä tehtävät vähenevät, väkeä pitää motivoida paljon enemmän mukaan harjoituksiin ja hälytyksiin. Sopimuspalokuntia pitäisi hyödyntää pelastustoimessa enemmän, jotta henkilöstön osaaminen ja motivaatio säilyisi”, palokunnan päällikkö Juha Salminen painottaa.
Suomen vanhimmalla maaseutu-VPK:lla on myös vesisukellusosaamista ja kuusimetrinen alumiinivene, jota on helppo kuljettaa vesistökeikoille. Veneessä on sukelluslaitteet ja viistokaikuluotain, jollaisia on lähinnä Rajavartiolaitoksella. Rankalaudalle ja ambulanssien paareille on paikkansa ja mukana mahtuu paljon kalustoa. Katoksen alla on myös ilmakaariteltoin varustettu peräkärry suuronnettomuuksia varten. Pian kalustohalliin saadaan myös uusi raskas sammutusauto 9000 litran vesisäiliöllä.
Lue lisää ensivastetoiminnasta ja ajankohtaisista asioista Pirkanmaalla Pelastustiedosta 3/2015, joka ilmestyy 13. toukokuuta.
Teksti ja kuva: Kimmo Kaisto