Sopimuspalokunnat 19.11.2019

Palokuntaväki suree Vexi Salmisen yllättävää poismenoa

Lahden VPK:n uudella paloasemalla on myös hienosti esillä palokunnan historiaa. Se oli yksi Vexin kädenjäljistä.

Lahden VPK:n uudella paloasemalla on myös hienosti esillä palokunnan historiaa. Se oli yksi Vexin kädenjäljistä.

Koko palokuntaväen hyvin tuntema Veikko ”Vexi”Salminen menehtyi eilen liikenneonnettomuudessa Hollolassa. Vexi oli matkalla Lahden VPK:n juhlakokoukseen. Julkaisimme Pelastustiedossa 6/2019 jutun Vexistä ja hänen palokuntaurastaan Lahden VPK:ssa, joka tänä vuonna täytti 140 vuotta.

Vain Vexi jäi palokuntaan

Kolmesta kaveruksesta yksi jäi palokuntaan 53 vuotta sitten. Hän on Vexi Salminen. 140-vuotiaan Lahden VPK:n kunniapuheenjohtaja.

Salmisen Vexillä palokuntaharrastuksen kolme kriittistä kohtaa ylittyivät. Lahden VPK ei jäänyt, kun alkoi kiinnostaa vastakkainen sukupuoli, eikä silloinkaan, kun oli mentävä armeijanharmaisiin. Kriittisinkin kohta ylittyi, kun avioliiton ja perheen perustamisenkaan jälkeen hyvä harrastus ei loppunut.

”Pitää tietysti tuntea myös paloa tähän hommaan. Niinhän se on, että vain palokuntaan liittyminen ja eroaminen on vapaaehtoista.”

Veikko Salmisen palokuntaväki eri puolilta maata tuntee paremmin Salmisen Vexinä. Vexi oli 15 vuoden ikäinen, kun sai helmikuussa 1966 liittyä Lahden VPK:n poikaosastoon. Heti kun se oli iän puolesta mahdollista. Kiinnostus palokuntaan oli herännyt jo aikaisemmin.

”Poikasena kurvasimme kovaa vauhtia polkupyörillä kahden kaverin kanssa katsomaan paloautojen lähtöä hälytysajoon, kun kotimme lähellä sijainneen paloaseman katolla alkoi sireeni soida.”

Harrastuksessa pitää olla toimintaa.

”Kaikella kunnioituksella shakin pelaajia kohtaan, mutta en jaksaisi istua miettimässä nappuloiden siirtoa.”

”Vain sorvaamalla oppii sorvaamaan, totesi jo oppi-isäni Erkki Jaakkola”, Vexi sanoo ja muistelee palokuntapoikien harjoituksia, joissa vedettiin letkua ja opeteltiin letkujen liittämistä yhteen.

140-vuotiaan kunniapuheenjohtaja

Parasta palokuntaharrastuksessa on yhteisöllisyys.

Kunniapuheenjohtaja Vexi Salminen pitämässä juhlapuhetta rakkaan palokuntansa 140-vuotisjuhlassa.

”Palokunnassa ollaan kuin yhtä perhettä. Hyvä yhteishenki saa myös pysymään mukana.”

Ensimmäisenä palokuntakesänä Vexi osallistui kansainväliselle nuorisoleirille Porin Yyterissä. Aivan siitä ei innostus kansainvälisyyteen vielä syttynyt, mutta myöhemmin kyllä, kun myynti- ja markkinointitehtävissä leipänsä tienannut Vexi opiskeli saksan kielen.

”Saksan kielisiltä alueilta olen palokuntamatkoilta saanut montaa hyvää ystävää.”

Vexin pitkässä ansioluettelossa on myös Saksan ja Itävallan Palontorjuntaliittojen myöntämät ansiomerkit.

CTIF-toiminnassa hän on ollut myös aktiivinen. Ensimmäisen kerran Vexi toimi Suomen nuorisodelegaation johtajana vuonna 1982.

Lahden VPK juhli äskettäin perhepiirissä 140 vuoden ikää. Juhlapuheen piti kunniapuheenjohtaja Vexi Salminen. Puheenjohtajana hän toimi rakastamassaan palokunnassa 20 vuoden ajan. Puheenjohtajan tehtävää hän kuvailee artistin hommaksi. Kun homma toimii parhaiten, tunnelma on hyvä. Aivan kuin parhaimmillaan artistin ja yleisön välillä.

”Ei saa astua jakkaralle muita ylemmäs, mutta tilanteen mukaan pitää niinkin tehdä.”

Lahden VPK on Lahden vanhin yhdistys ja sen palokuntanuoriso-osasto Suomen vanhin. Palokunnan hiihtokilpailuista ovat alkunsa saaneet muun muassa Salpausselän hiihtokisat. Myös kulttuurielämä on saanut kipinän palokuntatoiminnasta.

”Hieno historiamme velvoittaa meitä olemaan sen arvoisia. Historiaa tunnetaan valitettavasti nykyisin kovin huonosti.”

Myyntimies, ei virkamies

Hän kehuu sopimuspalokuntien ja pelastuslaitosten välistä yhteistyötä erinomaiseksi Päijät-Hämeessä.

Palokunnan historia oli tärkeä asia Vexi Salmiselle.

”Kaikki lähtee lopulta johdon asenteesta. Sellainen kanala, millainen kukko”.

Samalla tavalla yhteistyö toimii myös alueen sopimuspalokuntien välillä.

Hyvästä harrastuksesta ei tullut kuitenkaan harrastusta.

”Arvostan suuresti eri alojen virkamiehiä ja heidän ammattitaitoaan sekä pitkäjänteisyyttä, mutta itseäni en oikein koskaan ole nähnyt tähän muottiin sopivaksi.”

”Palokuntaperhe ei ole saanut jäseniä Vexin muusta perheestä. Vaimo-Eva ymmärtää palokuntatoiminnan olevan aviomiehen oma juttu, eivätkä nyt jo aikuiset tyttäretkään ole olleet palokunnassa. Saa nähdä tuleeko seuraava polvi mukaan. Kasvamassa on kaksi lastenlasta, jotka ovat papan seurassa jo käyneet paloasemalla.

”Kerran on tosin vaimon ymmärrys ollut koetuksella”, Vexi kertoo tarinan perheen jouluaaton aatoista.

”Useammankin kerran piippari soi aatonaattona, kun isäntä oli tamppaamassa mattoja tai ajelemassa imurilla. Vaimo totesikin parin kerran jälkeen, että olen keksinyt hälytyksen ja sopinut jonkun kanssa, että kun Vexi tarttuu imuriin, tulee hälytys”, hän nauraa.

Teksti: Esa Aalto
Kuvat: Esa Aalto ja Jorma Honkala

Lue lisää