Sopimuspalokunnat 11.10.2018

Suomen VPK-toiminta sai turvallisuuspalkinnon

VPK:t ottavat mittaa toisistaan vuosittain Jehumalja-kilpailussa. Kuva vuoden 2016 koitoksesta.

VPK:t ottavat mittaa toisistaan vuosittain Jehumalja-kilpailussa. Kuva vuoden 2016 koitoksesta.

Suomen VPK-toiminta palkittiin Vuoden turvallisuusalan vapaaehtoistoimintana, kun Turvallisuus & Riskienhallinta -lehti jakoi Finnish Security Awards -turvallisuuspalkinnot eilen Helsingissä.

Lehti perustelee valintaa sillä, että vapaaehtoiset palokunnat eli VPK:t toteuttavat pelastustehtäviä usein niin kutsuttuina sopimuspalokuntina, jotka osallistuvat noin 60 prosenttiin kaikista Suomen pelastustoimen hälytystehtävistä. Sopimuspalokunnat osallistuvat päivittäin keskimäärin 200 tehtävään. Näiden vapaaehtoisten ansiosta Suomessa on maan jokaiseen kolkkaan ulottuva, kansalaisia lähellä oleva paloasemaverkosto.

Vapaaehtoisen palokuntatoiminnan merkitys korostuu myös laajoissa ja pitkäkestoisissa onnettomuuksissa, kuten viime kesänä riehuneiden metsäpalojen torjunnassa.

Lisäksi palokuntien nuorisotoiminta on yksi maamme vanhimpia nuorisotyön muotoja. 500 palokunnan yhteydessä toimii nuoriso-osasto, joka kasvattaa turvallisuusmyönteistä ja -taitoista nuorisoa. Palokunnissa on myös palokuntanaisia ja palokuntaveteraaneja, jotka huolehtivat oman vaikutusalueensa turvallisuudesta turvallisuusviestinnän ja -koulutuksen keinoin. On laskettu, että yli 100 000 henkilöä saa oppia oman turvallisuusosaamisensa kehittämiseksi vuosittain.

Kunniamaininnat Caritas-ensivasteelle ja Kansalaisareenalle

Punaisen Ristin Caritas-ensivastetoiminta palkittiin kunniamaininnalla yhdessä Kansalaisareenan kanssa. Kansalaisareena on vapaaehtoisen työn informaatio- ja kehittämiskeskus, joka edistää edellytyksiä ja olosuhteita vapaaehtoiselle toiminnalle. Areena tavoittelee lisäksi sitä, että lainsäädäntö ja viranomaisten käytännöt tukevat ja mahdollistavat vapaaehtoista työtä. Kansalaisareena myös edistää yksityisten henkilöiden, järjestöjen ja julkisen sektorin välistä yhteistyötä vapaaehtoisessa toiminnassa.

Caritas-ensivastetoiminta on ainutlaatuista kahden kansalaisjärjestön ja niiden vapaaehtoisten toinen toisiaan täydentävää viranomaisia tukevaa yhteistyötä, joka on syntynyt tarpeeseen ja kehittynyt yhteiskunnan muutoksissa viranomaisten tarpeiden ja toimintatapojen muutosten mukana. Toiminta, jota SPR toteuttaa tällä hetkellä yhteistyössä Turun meripelastusyhdistyksen kanssa heidän Abso-veneellään, on jatkunut jo 30 vuoden ajan.  Toimintaan osallistuu vapaaehtoisia, joista osa on myös terveydenhuollon ammattilaisia, kuten ensihoitajia, lääkäreitä ja sairaanhoitajia, sekä meripelastajia. Vapaaehtoisia tulee koko Suomen alueelta Lappia myöten.

Turvallisuus & Riskienhallinta -lehti jakaa yhteistyössä kumppaniensa kanssa vuosittain Finnish Security Awards -turvallisuuspalkinnot. Ne myönnetään esimerkillisestä turvallisuustoiminnasta ja turvallisuusinnovaatioista, joita laajalla ja monipuolisella turvallisuusalalla on.

Ensimmäisen kerran palkinnot jaettiin vuonna 2015. Palkinto jaetaan 11 kategoriassa.

Lähde: Turvallisuus & Riskienhallinta

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää