Voiman, nopeuden ja johtamistataitojen lisäksi tarvitaan myös sorminäppäryyttä. Tässä on meneillään nuorten esteratakilpailun kalustontunnistus ja solmut.
Vauhtia, jännitystä, yhteistyötaitoja, liikunnallisuutta ja kansainvälisyyttä – näitä kaikkia tarjoaa CTIF-kilpailu. Tuusulassa kisattiin syyskuussa kansallisista mestaruuksista.
CTIF-kisat ovat katsojaystävälliset, sillä kisakentällä on toimintaa koko ajan. Kilpailujen tehtävät ovat etukäteen tiedossa. Voitosta kilpaillaan kymmenen hengen joukkueissa. Ensin suoritetaan kalustotehtävä ja toisena viestijuoksu.
Kalustokisassa aikuisten joukkue tekee palontorjuntahyökkäyksen selvittämällä moottoriruiskun. Nuorten joukkueet kiitävät vesiesteen ylitse, tunnelin läpi sankoruiskuille. Ruiskutettuaan vettä maalitauluun riittävästi, siirtyy joukkue tekemään solmut ja siirtämään letkut oikeille paikoilleen.
Viestijuoksussa joukkue juoksee 400 metrin matkan, jonka varrella on esteiden ylityksiä ja alituksia sekä muita pieniä tehtäviä.
Usein jokaisella kilpailijalla on oma roolinsa, jota harjoitella. Joukkueilla on mahdollisuus ennen kisoja hioa oma kisasuorituksensa timanttiseksi.
”CTIF-kisoissa on ideana, että suoritus tulee automaattisesti ja joukkueen toiminta on yhtäaikaista sekä tarkkaa”, kertoo Marko Aalo Nummelan VPK:sta.
Kansainvälisen kisakokemuksen mahdollisuus on keino houkutella uusia toimijoita palokuntaan. Ajatustenvaihto eri maiden palokuntalaisten kanssa avartaa ymmärtämään alaa laajemmin.
Turun VPK:n nuorten mielestä kisat olivat kivat. Ainoastaan kisaavia joukkueita olisi saanut olla enemmän. Joukkueen harjoittelu oli jäänyt vähäiseksi, koska harjoitukset olivat käynnistyneet vain muutamaa viikkoa ennen kisoja. Turun VPK oli nuorten sarjassa toinen, voiton vei Herralan VPK.
Teksti ja kuvat: Sari Turunen, SPEK
Lue koko juttu Pelastustiedosta 7/2024.