Määrärahaa esitetään muun muassa turvallisuusviranomaisten yhteisen KEJO-tietojärjestelmän kehittämiseen 6,85 miljoonaa euroa ja Hätäkeskuslaitoksen tietojärjestelmämaksuihin 1,3 miljoonaa euroa. Pelastajakoulutuksen vahvistamiseen esitetään yhteensä 1,95 miljoonaa euroa.
Jos ei muuta, niin sote-uudistuksen siirtyminen vuodella antaa pelastustoimelle lisäaikaa maakuntavalmisteluihin. Kolme hallituspuoluetta hyväksyi tällä viikolla sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen lykkääntymisen vuoteen 2021.
Sisäministeriön pelastusosaston ohjaus- ja kehittämisjohtaja Taito Vainio sanoo, että lykkäys tarkoittaa, että myös maakunnallinen pelastustoimi aloittaa vuonna 2021. Nyt pelastustoimi saa valmisteluihin lisäaikaa.
”Kaikki lainsäädäntö on kytköksissä toisiinsa, ja siksi aikataulun muuttaminen tarkoittaa lisäaikaa valmistelulle. Esimerkiksi Uudenmaan maakunta on jo aiemmin vahvasti puoltanut maakuntien aloittamisen siirtämistä 2021 alkuun”, Vainio sanoo.
Hänen mukaansa maakunnallinen valmistelu on edennyt jokaisessa maakunnassa eri tahtia.
”Pelastustoimi on kuitenkin toimialoista helpoimmin kytkettävissä maakunnalliseen järjestelmään, koska pelastustoimi on jo maakunnan kokoinen järjestelmä Uuttamaata ja Pohjois-Pohjanmaata lukuunottamatta. Tarkemmin maakuntakohtaisesta valmistelusta voivat kertoa pelastuslaitosten edustajat.”
Aiheesta tiedetään enemmän, kun eduskunta äänestää lainsäädännöstä.
”Muuten on vaikea tässä vaiheessa arvioida, mitä aikataulun venyminen tarkoittaa, ja se selviää varmaankin syksyn aikana.”
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Kimmo Kaisto