Sopimuspalokunnat 14.1.2021

SSPL: ”Työttömyysturvan suojaosan pysyvä nosto 500 euroon takaa sopimuspalokuntien lähtövarmuutta”

Kuva: Pixabay

Kuva: Pixabay

Työttömyysturvan suojaosa on nostettu koronakriisin vuoksi tilapäisesti 500 euroon kuukaudessa. Ennen koronaa suojaosa on ollut 300 euroa.

Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtaja Ari Maskonen on tyytyväinen suojaosan nostoon. Liiton toiveissa olisi saada muutos pysyväksi.
”300 euron suojaosa tuli kymmenisen vuotta sitten valtakunnassa voimaan aloitteestamme. Olemme siihen toki tyytyväisiä, mutta muutaman vuoden kuluttua käytäntö osoitti, että (300 euron) taso ei lopulta ollutkaan vielä riittävä”, Maskonen kertoo.

Suojaosan suuruus koskettaa pelastusalalla niitä sopimuspalokuntalaisia, jotka saavat tuloja pelastustoiminnasta esimerkiksi varallaolokorvausten ja hälytysrahan muodossa.

Sopimuspalokuntalaisia on Suomessa noin 15 000. Varallaolokorvauksia saavien osuus joukosta on karkeasti arvioiden noin kymmenesosa heistä.

Liiton näkemyksen mukaan suojaosan korotus on erityisen tärkeä toimenpide, ja osaltaan varmistaa sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä ja sopimuspalokuntalaisten osallistumismahdollisuuksia yhteiskunnan turvallisuudesta huolehtimiseen.

”Kaikille sopimuspalokuntalaisille olisi myönteinen signaali valtiolta se, että kenenkään ei tarvitse jättää lähtemättä keikalle sen takia, että se iskisi kipeästi lompakkoon”, Sopimuspalokuntien Liitto toteaa tiedotteessaan.

Sopimuspalokuntien Liiton lisäksi myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja äitiysvapaalla oleva opetusministeri Li Andersson (vas.) kannattavat 500 euroon nostetun suojaosan muuttamista pysyväksi järjestelyksi.

Suojaosa tarkoittaa rahamäärä, jonka työtön työnhakija voi ansaita ilman että ansio pienentää työttömyysetuutta.

Teksti: Petri Vanhanen. Kuva: Pixabay

Lue lisää