Pelastustoimi 24.11.2016

”Suurimmaksi turvallisuuspalveluiden tuottajaksi”

”Suomi on Euroopan turvallisin valtio vuonna 2025, ja asettaa tavoitteekseen olla maailman turvallisin valtio vuoteen 2050 mennessä. Lähtökohtana on se, että pelastustoimen ydintehtävät eivät tule suuresti muuttumaan vuoteen 2025 mennessä”, sanoi vuonna 2010 Suomen Palomiesliiton puheenjohtaja, nykyinen johtaja Kim Nikula.

pelastusala_v2025_vignettiTehtävät pysyvät hänen mielestään samana, mutta tulevat laajenemaan turvatakseen kansalaisten arkipäivää monella eri tavalla.

”Pelastuslaitoksista tulee henkilöstömäärältään suurin turvallisuuspalveluiden tuottaja uusien lakisääteisten tehtävien myötä. Pelastuslaitos tulee toimimaan ikään kuin laajana turvallisuuden tavaratalona. Se tarkoittaa sisäisen turvallisuuden asiantuntijaorganisaatiota, josta turvallisuuspalvelut tuotetaan yhdeltä viranomaiselta pois lukien järjestyksen ja maanpuolustuspalveluiden ylläpitäminen.”

”Uskon, että pelastuslaitos tulee muuttumaan ja laajenemaan myös siten, että työtä ei tehdä vapaaehtoisten, vaan asiantuntijoiden voimin. Jokaisella keskuskuntien ulkopuolella olevalla paloasemalla on vähintään kaksi pelastusalan ammattilaista, jotka koordinoivat tukijoukkoja ja vastaavat asemansa toiminnasta.”

”Suomessa on tulevaisuudessa raskas kansainvälinen pelastusjoukko, joka palvelee aktiivisesti sekä kansainvälisissä operaatioissa että osallistuu kotimaassa matalariskialueilla pelastusoperaatioihin ja poikkeusolojen tilanteisiin. Pelastuslaitoksilla on käytettävissään helikopterikalustoa, jolla mobilisoidaan joukkoja nopeasti alueiden äärilaidoilla. Pelastustoimi vastaa lakisääteisestä ensivaste- ja sairaankuljetustoiminnasta niin maalla kuin ilmassa.”

”Näen kehityksen positiivisena erityisesti pelastustoimen osalta, joka aidosti pystyy palvelemaan kansalaisia laaja-alaisena organisaationa. Kansalaiset arvostavat ja pitävät pelastusviranomaisia jatkossakin luotettavimpana viranomaisena.

Lue lisää