Valtionhallinto 11.1.2016

”Hyvässä hengessä kohti uutta”

Sisäministeri Petteri Orpo (4. vas.) tapasi aluehallintovirastojen pelastustoimen ja varautumisen johtoa: Jari Aalto Lappi (vas.), Kimmo Kohvakka Etelä-Suomi, Tarja Wiikinkoski Länsi- ja Sisä-Suomi, Ilkka Horelli Lounais-Suomi, Pasi Ryynänen Pohjois-Suomi, Taina Rautio Itä-Suomi sekä pelastusylijohtaja Esko Koskinen.

Sisäministeri Petteri Orpo (4. vas.) tapasi aluehallintovirastojen pelastustoimen ja varautumisen johtoa: Jari Aalto Lappi (vas.), Kimmo Kohvakka Etelä-Suomi, Tarja Wiikinkoski Länsi- ja Sisä-Suomi, Ilkka Horelli Lounais-Suomi, Pasi Ryynänen Pohjois-Suomi, Taina Rautio Itä-Suomi sekä pelastusylijohtaja Esko Koskinen.

Maamme kuuden aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen johtajat pitävät myönteisenä, että pelastustoimen itsehallintoratkaisuun kytketty uudistus toteutetaan nyt hyvässä hengessä. Lähiaikoina syntyvät ratkaisut, millaisissa alueellisissa kokonaisuuksissa pelastustoimen tehtävät tulevaisuudessa järjestetään. Valtion aluehallinnossa pelastustoimen tehtävistä vastaavat johtajat muistuttavat, että pelastustoimen alueet ratkaistaan osana laajaa kokonaisuutta.

Lapin aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen johtaja Jari Aalto huomauttaa, että pelastustoimenkin alueet määritellään viime kädessä valtiovarainministeriön johdossa.

”Siihen kelkkaan pelastustoimen on mentävä.”

Hän myös muistuttaa, että lainsäädännön ja itsehallintoalueiden tehtäväsisältöjä mietitään parhaillaan kuumeisesti, joten pelastustoimen sisältöpohdinnoissa aletaan olla jo jäljessä.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen johtaja Pasi Ryynänen painottaa sitä, että uudistusta ei tehdä pelastustoimen ehdoilla, mutta 18 itsehallintoalueen malli ei ole pelastustoimen uudistamisen kannalta paras mahdollinen.

”Ratkaisu perustuu varmaankin suurempiin aluekokonaisuuksiin.”

Itä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen johtaja Taina Rautio pitää selvänä, että kokonaisuuden yhteydessä muualla ratkaistaan pelastustoimenkin tulevaisuus, eikä tästä järjestetä torikokousta eikä huutoäänestystä.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen johtaja Ilkka Horelli uskoo pelastustoimen pärjäävän hyvin uudistuksessa.

”Onneksi olemme sopeutuvaisia ja sopeudumme kaikenlaisiin ratkaisuihin.”

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen johtaja Tarja Wiikinkoski katsookin, että toissa vuonna pelastustoimen eteen tullut sisäministeriössä kaavailtu uudistus 11 alueeseen auttoi nyt asiaan suhtautumisessa. Tosin tilannekin on kokonaan toinen.

Helsingin pelastuskomentaja Simo Wecksténin näkemykset alue- ja tehtäväratkaisuista miellyttivät, ja Pasi Ryynänen piti Helsingin päällikön näkemystä paremmasta valtakunnallisesta ohjauksesta painavana. Tulihan se kunnalliselta puolelta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen johtaja Kimmo Kohvakka toteaa myös, että uudistuksen lähtökohdat hyväksytään nyt alalla laajasti.

”Tässä kokonaisuudessa Uusimaa tosin on hyvin laaja, kun sitä vertaa muihin. Budjetiltaan yli sadan miljoonan euron laitos. Isomman ja pienemmän laitoksen ero on suuri, katsotaan sitä itsehallintoalue- tai sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistuksen näkökulmasta.”

Hän arvioi, että keskus- ja aluehallinnon järjestäminen vaikuttaa voimakkaasti myös pelastustoimen ratkaisuihin, kuten alueiden tulevaan määrään.

Aluehallintovirastojen pelastustoimen ja varautumisen johtajien näkemyksiä pelastustoimen kehittämisestä ja tulevaisuudesta lisää vuoden 2016 ensimmäisessä Pelastustiedossa, joka ilmestyy 17. helmikuuta.

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Jaa artikkeli

Lue lisää