Väestönsuojien ominaisuuksiin ja sitä kautta niiden kustannuksiin voidaan vaikuttaa monella tavalla.
Hallitus aikoo vähentää rakentamisen kustannuksia keventämällä väestönsuojien rakentamisvelvoitetta. Tätä varten sisäministeriö on pannut vireille hankkeen, jonka tavoitteena on tarkistaa väestönsuojien rakentamista koskevia säännöksiä.
Sisäministeriön pelastusosaston neuvotteleva virkamies Ilpo Helismaa sanoo, ettei ota kantaa yksityiskohtiin, ennen kuin hallituksen esitys lähtee lausuntakierrokselle.
”Pointti on kuitenkin se, että rakennuksen kustannuksia pitää pystyä alentamaan, mutta toisaalta pitää pystyä suojaamaan väestö. Se, miten nämä kaksi sovitetaan yhteen, on auki. Erilaisia konstejahan on olemassa”, Helismaa sanoo.
Sisäministeriö tiedotti tiistaina, että hanke liittyy hallituksen norminpurkutalkoisiin. Pyrkimys on lisätä asuntotonttituotantoa ja alentaa rakentamisen kustannuksia.
”Normien purkaminen on yksi hallituksen läpileikkaavista tavoitteista. Suomen on kuljettava ketterämpään suuntaan. Väestönsuojien rakentamisvelvoitteen keventäminen vähentää rakentamisen kustannuksia. Uudistuksessa pidetään kuitenkin huoli myös väestön suojaamisen tarpeista”, sisäministeri Petteri Orpo kertoo tiedotteessa.
”Totta kai sillä on vaikutusta”
Helismaan mukaan toistaiseksi ei tiedetä, aiotaanko tulevaisuudessa rakentaa vähemmän väestönsuojia vai tehdäänkö suojien teknisistä ominaisuuksista sellaisia, että ne ovat nykyistä halvempia rakentaa.
Helismaan mukaan teknisiin ominaisuuksiin ja sitä kautta väestönsuojien kustannuksiin voidaan vaikuttaa monella tavalla.
”Seinän paksuudet, suojan koko, ilmanvaihtolaitteistot, ovet ja muut rakenteet, betonin raudoittamiseen liittyvät asiat, poistumiskäytävän ominaisuudet, koot, pituudet. Periaatteessa lähtökohtaisesti kaikki on mahdollista, mitä laissa ja teknisissä esityksissä sanotaan.”
Helismaa sanoo, että uudet säännökset vaikuttavat väestön suojaamisen tasoon.
”Jos suojia on vähemmän, tai tekniset ominaisuudet ovat vähäisempiä kuin tällä hetkellä, niin totta kai sillä on vaikutusta väestön suojaamiseen.”
Helismaa muistuttaa turvallisuuspoliittisesta selonteosta, jossa sanotaan, että Suomen uhkakuvat ovat samanlaiset väestön suojaamisessa ja maanpuolustuksessa.
”Jos uhkakuvat ovat sellaisia, että on perusteltua varautua puolustamaan maata aseellisesti, samoin perustein on perusteltua varautua suojaamaan siviiliväestö.”
Hallituksen esitys aiheesta on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2016. Muutetut säännökset voisivat tulla voimaan vuoden 2017 aikana.
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Pelastustiedon arkisto