Pelastustoimi 22.3.2018

Viestinnän uudet tuulet puhaltavat Palopäällystöpäivillä

Kuulostaako tämä pohjoiskorealaiselta, provosoi sisäministeriön viestintäjohtaja Mika Mäkinen.

Kuulostaako tämä pohjoiskorealaiselta, provosoi sisäministeriön viestintäjohtaja Mika Mäkinen.

Pelastuslaitoksen työntekijät, kansalaiset tai sidosryhmät ole tiedottamisen kohteita, vaan aktiivisia toimijoita, joiden kanssa käydään vuoropuhelua.

Tämä ja moni muu modernin viestinnän käytäntö tuli selväksi Palopäällystöpäivillä torstaina Lahden Sibeliustalolla. Lauantaihin jatkuva pelastusalan vuosittainen tapahtuma keskittyy pelastustoimen ajankohtaisiin teemoihin.

Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen ja puheenjohtaja Jari Sainio.

Yksi niistä on pelastustoimen viestintä, josta yleisön vakuuttivat Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen suunnittelija Johanna Franzén ja sisäministeriön viestintäjohtaja Mika Mäkinen.

Franzén painotti esityksessä sitä, että pelastustoimen tulisi ottaa itse vastuu viestinnästään, sillä julkisuudessa oleviin kysymyksiin tuppaa tulemaan vastaus joka tapauksessa. Siksi pelastuslaitosten pitäisi aktivoitua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

”Jos me emme itse kerro sitä, keitä me olemme, mitä teemme, mitä osaamme, niin meidän kohdalla on aukko, ja sen aukon täyttää joku muu.”

Pelastustoimen maine on vahva, mutta sen voi romuttaa hetkessä, esimerkiksi tuomalla julkisuuteen rasistisia mielipiteitä, kertoo Johanna Franzén.

Hän onkin iloinen uudesta keskustelun kulttuurista, joka on heräämässä pelastustoimessa.

”Pelastusala kestää keskustelun, meidän laitoksemme ja sen johto kestää keskustelun. Olen todella ylpeä siitä. Tässä alassa on valtava potentiaali, rohkeus ja uskallus, kun vain laitetaan se käyttöön.”

Työkalut hallussa sitten kun tapahtuu

Franzén otti esimerkiksi Saipan jääkiekko-ottelussa sattuneen palohälytyksen, josta paikallismedia uutisoi heti sosiaaliseen mediaan ja verkkoon, sillä toimittajia sattui olemaan paikalla katsomassa peliä. Uutisointi herätti välittömästi polemiikin somessa. Pelastuslaitos reagoi heti ja kertoi Twitterissä, että kyseessä on popcorn-koneen aiheuttama hälytys, eikä kukaan ole vaarassa.

Pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kannusti muitakin pelastusjohtajia sosiaaliseen mediaan.

”Olin melkoisen ylpeä meidän porukoista. Toimimalla näin opetamme kansalaiset ja toimittajat siihen, että meitä kannattaa seurata, koska meiltä saa tiedon. Tämä luottamus luodaan tilannetta varten, jolloin kyseessä ei ole pelkkä popcorn-kone.”

Palopäällystöpäivät jatkuu edelleen teemaohjelmilla, joissa käsitellään muun muassa johtamista ja yritysturvallisuutta.

Huomisen perjantain ohjelmassa on muun muassa kulttuurien kohtaaminen ja vapaaehtoisuus, josta paikan päällä puhuvat Madventures-seikkailijat Tuomas Milonoff ja Riku Rantala. Lisäksi puntarissa on kysymys, kaipaavatko pelastusalan arvot uudistamista. Perjantaina käsitellään myös sitä, millainen työvuorojärjestelmä sopii pelastushenkilöstölle.

Lauantaina keskustellaan sopimuspalokuntalaisten asioista, muun muassa osaamisen kehittämisestä palokunnissa sekä siitä, miten sopimuspalokuntien koulutusjärjestelmä muuttuu.

Seuraa Suomen Palopäällystöliiton järjestämiä Palopäällystöpäiviä livenä täällä.

Palopäällystöpäivät kokosi jälleen yhteen koko joukon pelastusalan ihmisiä.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää