Ensihoito 8.6.2024

Ehjänä kotiin

Meri Salokannel sanoo, että apuvälineitä tulee hyödyntää, vaikka kokisikin, että jaksaisi tehdä työn muutenkin.

Meri Salokannel sanoo, että apuvälineitä tulee hyödyntää, vaikka kokisikin, että jaksaisi tehdä työn muutenkin.

Ensihoito on fyysisesti kuormittavaa työtä, jossa kaikkeen ei voi itse vaikuttaa. Usein kuormituksen ajatellaan liittyvän raskaisiin potilassiirtoihin, mutta myös usein toistuvat kevyemmät tehtävät, kuten hoitovälineiden kantaminen kuormittavat. Mihin voimme itse vaikuttaa? 

 Sekä pelastustoimessa että ensihoidossa yhdistävänä tekijänä on työn fyysinen kuormittavuus sekä kuormituksen voimakas vaihtelu työtehtävistä ja työvuoroista riippuen. Palomiesten fyysisen kunnon seurantaan ja ylläpitoon on jo pitkään ollut käytössä melko vakiintunut testausjärjestelmä (mm. FireFit), mutta ensihoidosta vastaavanlainen järjestelmä on puuttunut. Työterveyslaitos on kuitenkin viime vuosina täyttänyt tätä aukkoa, ja pitkän tutkimus- ja kehitystyön seurauksena on syntynyt FirstFit-menetelmä, joka on jo ollut kokeilussa useilla pelastuslaitoksilla. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella menetelmää on ollut jalkauttamassa liikuntapalvelukoordinaattori Meri Salokannel, joka on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri ja erikoistunut valmennus- ja testausoppiin.  

“Kyseessä on matalan kynnyksen testi, joka sopii kaiken kuntoisille. Polkupyörätestillä arvioidaan kestävyyttä, lihasvoimaa puolestaan kahvakuulakyykyllä, lankutuksella ja puristusvoimalla, ja lisäksi on muutama liikkuvuutta, kehonhallintaa ja tasapainoa mittaava liike”, Salokannel selittää.  

Teksti ja kuvat Jemina Johansson

Lue koko juttu Pelastustiedosta 3/2024

Lue lisää