Kainuun ensihoidon pitkät yt-neuvottelut hämmensivät ensihoitajia.
Pitkäksi venyneet ensihoidon yhteistoimintaneuvottelut saatiin kesän aikana päätökseen Kainuussa. 15 ensihoitajaa on irtisanottu ensihoidosta 2. syyskuuta alkaen mutta he voivat kuitenkin jatkaa irtisanomisajan puitteissa vuoden vaihteeseen asti, sillä hyvinvointialueella on pulaa henkilöstöstä. Heille tullaan tarjoamaan hyvinvointialueelta koulutusta vastaavaa työtä.
Kaksi Kainuun ensihoidossa pitkään työskennellyttä ensihoitajaa kertoi reilun vuoden kestäneistä yhteistoimintaneuvotteluista. Niiden päättyessä osa ensihoitopalvelusta oli ulkoistettu Med Groupille, joka alkaa syyskuun alussa operoida Kainuussa neljällä osa-aikaisella ambulanssilla.
Ensihoitajien mukaan kaikki alkoi, kun hyvinvointialueet velvoitettiin lailla yhdenmukaistamaan eli harmonisoimaan henkilöstönsä palkat.
Akuuttihoidon ja pelastuksen palveluiden toimialuejohtaja Sami Mäenpään mukaan palkkaharmonisointi perustuu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakiin sekä työsopimuslain tasapuolisen kohtelun periaatteeseen.
”Työnantajan oli tehtävä palkkaharmonisointikorjaukset, jotka olivat syntyneet jo vuosia aikaisemmin”, Mäenpää kertoo.Alueen eräältä ensihoitajalta paljastui muihin verrattuna huomattavasti isompi palkka ja muiden ensihoitajien palkat oli harmonisoitava samalle tasolle. Ensihoitajan mukaan palkkojen yhdenmukaistamisen yhteydessä huippupalkan suuruutta ei mainittu ja sitä yritettiin pimittää. Hän kertoo, että pimittämisestä löytyy asiakirjakin, jonka ovat allekirjoittaneet muun muassa työnantaja ja ammattiliitto.
Mäenpään mukaan tällä hetkellä esihenkilötyössä olevilla viranhaltijoilla ei ole tietoa työnantajan ja ammattiliiton välille laaditusta asiakirjasta eikä asiakirjaa ei ole valmisteltu nykyisen hyvinvointialueen aikana.
Yli 10 miljoonan harmonisointi
Harmonisoinnin tuloksena kunnat maksoivat aluksi yhteensä noin viiden miljoonan euron potin. Maksujen jälkeen kävi ilmi, että palkkakuoppia ei ollut tasoitettu kokonaan, vaan kuntien maksettavaksi tuli vielä uusi samansuuruinen harmonisointipotti.
Harmonisointien aikaan Kainuussa tehtiin poikkeusluvalla 42 tunnin työviikkoa, joka muutettiin myöhemmin 38,25 tunnin mittaiseksi. Muutos lisäsi palkkaharmonisointikustannusten lisäksi hyvinvointialueen kuluja. Osalle henkilöstöä viiden vuoden takautuvina palkkasaamisina maksettiin kymmeniätuhansia euroja.
”Oli tietysti kiva saada korvauksia, mutta kusetuksen maku tällaisesta jäi. Pisti miettimään tehtävällä, että onko toisen henkilön työn arvo niin paljon minua parempi. Ei se tietenkään sen palkansaajan vika ole”, ensihoitaja toteaa.
Näpäytyksen maku
”Kun yt-neuvottelut alkoivat toukokuussa 2023, niissä tuntui olevan näpäytyksen maku”, ensihoitaja kertoo.
Neuvotteluja käytiin noin kerran kuukaudessa. Aina niiden jälkeen pidettiin henkilöstön infotilaisuus. Mäenpään mukaan yt-neuvottelut aloitettiin työolosuhteissa tapahtuvan merkittävän muutoksen ja hyvissä ajoin, jotta kaikkien osapuolien hyvä tiedonkulku ja yhteinen eteneminen pystyttiin muutoksen edetessä varmistamaan.
Ensihoitajan mukaan alussa asiat tuntuivat etenevän, mutta sitten ne jäivät paikoilleen junnaamaan ja hänestä tuntui, että koko neuvotteluissa ei enää ollut järkeä.
Töiden loppumien uhkasi erityisesti sijaisia ja perustason henkilöitä. Sellainenkin henkilöstö, jota irtisanomisuhka ei suoranaisesti koskettanut, alkoi laskeskella, koskettaako uusi järjestely heitä kuitenkin jotenkin.
Viime huhtikuun lopulla, kun yt-neuvotteluja oli käyty jo reilun vuoden verran, julkaistiin kriteerit, millä perusteella valitaan henkilöt uudelleen sijoitetuille työpaikoille. Ensihoitajan mukaan jo kriteerien perusteella pystyi yksilöimään, ketkä henkilöstöstä tulee saamaan lähtöpassit.
Juridisia ongelmia
Kesän 2024 kynnyksellä, kun yt-neuvotteluiden loppusuora jo häämötti, kahta viimeisintä neuvotteluajankohtaa siirrettiin kahdella viikolla. Henkilöstö oli ihmeissään, että miksi ei neuvotella. Ensihoitajan mukaan tietoa asiasta ei ollut edunvalvontajärjestöilläkään.
Työnantaja ilmoitti ensihoitajille, että yt-menettelyssä on huomattu juridisia epäkohtia. Niitä pyydettiin hoitamaan ulkopuolinen konsultti. Henkilöstössä arveltiin, että TE-toimistoon ei ollut mennyt ilmoitusta yt-menettelystä, vaikka niitä oli käyty jo vuoden ajan. Työnantajan tulee ilmoittaa TE-keskukseen heti neuvottelujen alkaessa, mikäli neuvottelut voivat johtaa lomautuksiin tai henkilöstön vähennyksiin.
Näyttikin siltä, että yt-neuvottelut alkoivat tässä vaiheessa alusta. Oikeassa marssijärjestyksessä yt-neuvotteluja täytyy käydä kuuden viikon ajan. Kun neuvottelut oli käyty, kävi ilmi, että kaikki sellaiset ensihoitajat, jotka olivat arvelleet olevansa irtisanottavien listalla, eivät siellä olleetkaan.
Mäenpää kertoo, että neuvotteluasetelmaa jouduttiin täsmentämään kevään 2024 aikana kattamaan myös tuotannolliset ja taloudelliset syyt, jotka voisivat johtaa irtisanomisiin.
Hänen mukaansa yt-neuvotteluiden pitkittymiseen vaikutti myös, TEHY:n tekemä oikaisuvaatimus aluehallituksen päätöksestä kilpailuttaa osa ensihoitoa. Se käytännössä keskeytti YT-neuvottelut useammaksi kuukaudeksi.
Neljä ambulanssia Med Groupilta
Säästökuurin seurauksena Kainuussa vähennettiin jatkuvasti päivystäviä hoitotason ambulansseja ja tilalle kilpailutettiin neljä osa-aikaista perustason ambulanssia. Tällä toimella pystyttiin säästämään 1,5 ympärivuorokautisen yksikön kulut.
Mäenpää kertoo, että aluehallitukselle tarjottiin nykyistä oman toiminnan mallia, nykyistä mallia kevennetyllä yöpäivystyksellä sekä monituottajamallia. Aluehallitus päätti valita monituottajamallin ja sen tuottajaksi Med Groupin.
Hyvinvointialueen hallituksessa käytiin asiasta kova vääntö. Siellä esitettiin, että Med Groupin valinta ensihoidon tuottajaksi tulisi käsitellä uudelleen, koska toiminnan ulkoistamisella ei saavutettaisi tarvittavia säästöjä. Päätös syntyi lopulta aluehallituksessa äänin 6-5, puheenjohtajan ääni ratkaisi.
Mäenpään mukaan ensihoidon monituottajamalliin siirtyminen on osa Kainuun hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmaa, jolla pyritään laskemaan hyvinvointialueen kustannuksia vastaamaan valtion hyvinvointialueille myöntämää laskennallista yleiskatteellista rahoitusta.
Ensihoitohenkilöstö otti päätöksen ulkoistamisesta vastaan epäuskoisena. Henkilöstössä uskottiin viimeiseen asti, että kilpailutus päättyy terveystoimivetoiseksi, sillä Kainuun ensihoito oli jo parinkymmenen vuoden ajan tullut tunnetuksi tällaisesta toimintamallista.
”Kilpailutuksen tulos oli kuin isku vasten kasvoja”, ensihoitaja toteaa.
Sijaispula ratkaistiin ostopalveluna
Kesän koittaessa suuri osa pitkäaikaisista sijaisista oli jo vaihtanut työnantajaa, sillä huhtikuussa töiden jatkumista tiedustellessaan heille ei pystytty lupaamaan mitään. Myös jonkun verran vakituisia ensihoitajia vaihtoi oma-aloitteisesti työnantajaa.
Sijaispulaa päätettiin korjata ostamalla neljän osa-aikaisen ambulanssin palvelun voittaneelta Med Groupilta yksi yksikkö ajoon jo kesäksi. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kaikkien Med Groupin yksiköiden piti aloittaakin jo kesäkuussa mutta kilpailutuksesta tehty oikaisuvaatimus siirsi aloituksen syyskuulle.
Helvetillinen tilanne
Ensihoitaja kuvaa viimeistä kahta kuukautta helvetiksi. Kun lista jatkavista ensihoitajista kerrottiin, hänestä tuntui, että irtisanotuilta hävisi työyhteisön tuki. Neuvotteluiden aikana hyvinvointialueelta lupailtiin tarjota korvaavaa työtä kotihoidosta tai joiltakin sairaalan osastoilta mutta korvaavia töitä ei lopulta tarjottu.
Mäenpään mukaan kaikille työntekijöille, joilla työ on loppumassa ensihoidossa, tullaan tarjoamaan koulutusta ja kokemusta vastaavaa työtä yhteistoimintaneuvotteluiden seurauksena. Yt-neuvotteluiden toimeenpanovaihe on vielä kesken, siksi töitä ei vielä ole tarjottu.
Muutamat ensihoidosta irtisanotut henkilöt ovat hakeneet myös uudelle toimijalle töihin mutta eivät ole sinne työllistyneet. Med Groupilta kerrotaan, että kaikki hakijat on huomioitu, mutta heidän tulee rekrytoinnissa ottaa huomioon sopimuksen mukaiset työntekijöiden pätevyysvaatimukset.
Onko kyseessä liikkeenluovutus?
Henkilöstössä on koko kilpailutusprosessin ajan pohdittu, että voitaisiinko tapauksessa soveltaa liikkeenluovutusmenettelyä, sillä yritys tulee hoitamaan samaa tehtävää, jota lakkautetutkin yksiköt hoitivat. Sen lisäksi ensihoitaja sanoo Med Groupilla olevan hyvinvointialueen kanssa yhteisiä varastotiloja mutta yrityksestä sanotaan, että tällaisia tiloja ei ole käytössä. Ensihoitaja arvelee, että asiaa käsitellään vielä ammattiliittojen kanssa.
Tuleeko säästöjä?
Lehdissä on kerrottu, että kilpailutusmenettelyllä saavutetaan miljoonan euron säästö. Ensihoitaja pohtii, olisiko hyvinvointialue pystynyt samaan säästöön, jos uusi neljän yksikön järjestelmä olisi tuotettu hyvinvointialueen perusyksiköinä.
Ensihoitajan mukaan työntekijät ovat laskeneet heille kerrottujen lukujen perusteella, että omaa toimintaa sopeuttamalla olisi saatu aikaiseksi samat säästöt. Ensihoitajan mukaan monituottajamallin ja oman tuotannon välillä olevaksi eroksi jäi satatuhatta euroa vuodessa. Kun laskelmia esitettiin johdolle, sieltä todettiin, että laskelmia ei tarvitse huomioida.
Nykyisissä hyvinvointialueen laskelmissa ei vielä olla huomioitu hyvin alkaneen ensihoidon tilannekeskuksen vaikutusta.
Mäenpään kertoo, että kun ensihoidon tehtävämääriä verrataan samalla ajanjaksolla sekä vuonna 2023 ja 2024, ovat tehtävämäärät vähentyneet 23,5 prosenttia. Hän arvioi, että muutos johtuu tilannekeskuksen toiminnasta sekä Hätäkeskuslaitoksen uudesta tavasta käsitellä ensihoidon puheluja.
Ensihoidon muutoksella onkin hänen mukaansa jo suunnitteluvaiheessa pyritty reagoimaan tulevaan tehtävämäärien laskuun ja kun tällä hetkellä ambulanssien käyttöaste Kainuussa on alle 30 prosenttia, niin voidaan sanoa, että yksiköiden valmiusajan lasku on ollut oikean suuntainen muutos.
Teksti Marko Partanen
Kuva Dimitri Lisitsyn
Juttua päivitetty 27.8.2024 kello 14.08: Med Groupin mukaan heillä ei ole hyvinvointialueen kanssa yhteisiä varastotiloja ja että Med Groupin mukaan kaikki hakijat on huomioitu, mutta heidän tulee rekrytoinnissa ottaa huomioon sopimuksen mukaiset työntekijöiden pätevyysvaatimukset.