Ensihoitajat Ville Isoviita ja Tanja Koskiranta nousivat työvuorossaan polkupyörien selkään.
Satakunnan hyvinvointialueen ensihoitajat nousivat polkupyörien päälle Porin SuomiAreena-keskustelutapahtumassa, jossa neljänä päivänä tilaisuuksia järjestettiin eri puolilla kaupunkia.
Ensihoidon työpari päivysti polkupyörillä kolmena päivänä aamuyhdeksästä iltakuuteen.
”Toimintaan on riittänyt halukkaita tekijöitä ja kansalaisilta on tullut kiitosta. Näin pääsemme myös lähelle kaupunkilaisia tekemään terveydenhuollosta kansanläheisempää”, kertoo polkupyörätoiminnasta vastaava ensihoidon osastonhoitaja Ari Nikki.
Liikkeelle lähdettiin jalan
Vielä vuonna 2018, kun Pori Jazz ja SuomiAreena järjestettiin samaan aikaan, ensihoitajat kirjaimellisesti jalkautuivat yleisön sekaan. Ambulanssi ajettiin tukikohdaksi, mutta ensihoitajat liikkuivat jalan.
”Halusimme ratkaisun siihen, miten ihmispaljoudessa saataisiin nopeasti apu perille. Jalkapartio oli menestys, mutta ensihoitovarusteiden kantaminen selässä koko päivän oli melko raskasta kesähelteellä”, va. ensihoidon ylilääkäri Katja Jokela sanoo.
Polkupyöräostoksille
Seuraavana vuonna päätettiin kokeilla polkupyöriä, vinkki siihen tuli muilta alueilta. Ari Nikki on ollut järjestämässä toimintaa ja hankkinut polkupyörät.
”Mentiin lähimpään pyöräliikkeeseen muutamien speksien kanssa ja siltä reissulta palattiin keltaisten ja keskikokoisten maastopyörien kanssa. Käyttäjä on voinut säätää pyörän itselleen sopivaksi. Ehkä ihan optimisäätöihin ei välttämättä päästä, mutta matkat, joita näillä ajetaan, ovat lyhyitä”, Nikki sanoo.
Pyörät pyörivät SuomiAreenassa
Porin tapahtumissa on liikuttu pyörillä kolmena vuonna. Pori Jazz on sinä aikana siirtynyt kokonaan Kirjurinluodolle, jossa tapahtuma on rajatummalla alueella ja sitä päivystää EA-palvelu. Tapahtuma-alueille, ahtaaseen ihmismassaan on pyörillä hankala mennä, sillä pyörää tai pikemminkin hoitovälinelaukkuja ei voi jättää ilman valvontaa. Siten ensihoito pyöräilee lähinnä SuomiAreena-tapahtumassa.
”Olemme miettineet polkupyöräpartiointia muuallekin Satakuntaan. Yksi paikka voisi olla Mustan pitsin yö Raumalla, jossa väkeä liikkuu paljon vanhan kaupungin kapeilla kaduilla”, Nikki sanoo.
Asiantuntijatehtävä – SA 079
Tehtävät ovat pitkälti käsipystykeikkoja, jolloin apu kansalaisen ongelmaan on heti lähellä. Ensihoitaja arvioi, tarvitaanko paikalle ambulanssia. Usein ei tarvita.
”Polkupyöräpartio herättää huomiota ja ihmiset kiittelevät, että tällaista tehdään”, Nikki sanoo.
Keikka voi tulla myös hätäkeskuksesta. Erica-tietojärjestelmään on määritelty alue, jolla polkupyöräpartio liikkuu. Hätäkeskuspäivystäjä hälyttää polkupyöräpartion (SA 079) asiantuntijatehtävälle ennalta määritellyn ohjeen mukaisesti.
”Hoitajat ovat pitkälti Porissa työskenteleviä tai ainakin kulmat hyvin tuntevia ensihoitajia. Pyörillä on liikkunut H+H-yksikkö, mutta tämä ei ole mikään vaatimus”, Nikki sanoo.
Tykätty työtehtävä
Polkupyöräpartiossa työskennelleet ensihoitajat ovat pitäneet tehtävästä.
”Partioon on ollut riittävästi innostunutta porukkaa ja se palaute, jota itse olen kuullut, on ollut positiivista. Suurin osa päivystäneistä haluaa osallistua toistekin”, Katja Jokela sanoo.
Painonhallintaa
Matkan varrella toimintaan on tehty säätöjä, lähinnä polkupyörien hoitovälinevarusteluun; mikä on tarpeellista ja mikä ei. Varusteiden jakoa pyörien satulalaukkuihin määrittelee lähinnä niiden paino. Sen halutaan jakautuvan molemmille ensihoitajille tasaisesti. Myös molemmin puolin pyörää olevat laukut halutaan tasapainoon, jotta pyörä ei kaada jommallekummalle puolelle, Nikki sanoo.
Teksti Marko Partanen
Kuvat Satakunnan hyvinvointialue