Kaisa Viitala työskentelee ensihoitajana Satakunnan hyvinvointialueella.
Suomalainen terveydenhuolto elää kovassa murroksessa. Sakset käyvät, jotta siitä saataisiin huokeampaan muottiin paremmin istuva kokonaisuus. Ensihoitokaan ei säästy murrokselta eikä saksilta. Miltä asiat näyttävät, kun niitä katsotaan ambulanssin tuulilasin läpi, ensihoitaja Kaisa Viitala?
Ensihoitaja Kaisa Viitala tuli Satakunnan hyvinvointialueen ensihoitoon töihin yksityiseltä palveluntuottajalta. Lyhyen ajan kuluessa muutoksia on tullut paljon. Hänen työyhteisössään ollaankin odottavalla kannalla.
”Ihmiset odottavat, että tulisi aika, jolloin saisi tehdä töitä ilman jatkuvaa muutosta. Nyt tulee jatkuvasti ikäviä uutisia, jotka liippaavat läheltä, vaikkeivat ne vielä kosketa isosti.”
Säästövaikutukset kuitenkin tuntuvat ensihoitajillekin asti. Esimiehiä on lomautettuna, mutta aina heistä on töissä kuitenkin joku, keneen voi tarvittaessa olla yhteydessä. Toinen heikennys on astumassa voimaan pian. Ylitöihin kutsusta ja esimiehen pyytämästä vuoronvaihdosta annettu korvaus on irtisanottu.
”Se oli arvattavissa, että jollain tavalla säästöt ensihoitoonkin vaikuttavat. Kaikki kivet varmasti käännetään eikä tästä sillä tavalla selvitä, etteikö säästöt myös jollain tavalla itseenkin kohdistuisi”, Viitala sanoo.
”Ehkä jossain vaiheessa helpottaa”
Hyvinvointialueiden ajatus oli Viitalan mukaan kaunis, niiden piti taata ihmisille tasavertainen pääsy hoitoon. Rahavirrat alkoivat kuitenkin liikkua eri tavalla. Ennen sairaanhoitopiirit laskuttivat kuntia, nyt niiden tilalle tullet hyvinvointialueet saavat rahansa valtiolta. Samalla on huomattu, että käyttöön budjetoitu raha ei riitä alkuunkaan.
”En jotenkin ole yllättynyt, että tilanne on mennyt tähän malliin. Kaikki muutokset toki vievät alussa rahaa enemmän, mutta ehkä jossain vaiheessa helpottaa, kun pyörät alkavat pyöriä.”
Liikkuva palvelu toimii
Satakunnassa ensihoito on yhteistyökumppaniensa kanssa vienyt kiireetöntä apua koteihin.
”En ole itse työskennellyt näissä palveluissa mutta olen huomannut sen toimivuuden omassa työssäni. Tilannekeskus perkaa hyvin D-tehtävät ja mobiililääkäriä voi helposti konsultoida, jolloin asiakas saa nopeammin oikean avun ja ensihoito voi keskittyä paremmin kiireellisiin tehtäviin”, Viitala sanoo.
Hän arvelee, että liikkuvien palveluidenkin osalta käydään läpi tarkasti, löytyykö sieltä päällekkäisyyksiä.
Jos pääsisi mukaan suunnitteluun
Viitala pitäisi hienona asiana, jos työntekijät otettaisiin mukaan suunnitteluun.
”Olisi hienoa, jos työntekijöiltä kysyttäisiin, missä asioissa voitaisiin säästää. Sieltä voisi tulla hyviäkin ideoita. Katsomme asiaa eri suunnasta kuin päättäjät.”
Käytännön työtä tekevää käytännön ratkaisut joskus ihmetyttävät. Viitala on joskus siirtänyt ambulanssilla potilasta kiireettömästi Porista Turkuun ja lähtenyt takaisin Poriin ilman potilasta. Paluumatkalla Viitala on havainnut Varinais-Suomen ambulanssin ajavan kiireettömästi perässä ja vieneen potilaan Poriin Satasairaalaan. Tuolloin hänellä kävi mielessä, että jos alueilla olisikin käytäntö, jossa siirtokuljetuksia voitaisiin järjestellä alueiden kesken, molemmathan kuuluvat samaan yhteistyöalueeseen.
”En tiedä toisiko tuollainen merkittävää säästöä, mutta olisi kiva nähdä tilastoa siirtokuljetusten kustannuksista”
Käynnissä rekrytointi
Satakunnan ensihoidossa kaikki ei ole pelkkää säästöä. Viitala kertoo, että hyvinvointialueella on parhaillaan käynnissä ensihoitajien rekrytointi. Poriin ja Raumalle haettiin yhteensä kahdeksaa ensihoitajaa, ja paikkoihin tuli noin 70 hakemusta. Hakuaika on ummessa ja haastattelut käynnissä.
Viitala pitää työstään ensihoidossa.
”Olen ollut sairaalaosastoilla töissä ja miettinyt, että onko ala minua varten. Lähdin kokeilemaan ensihoitoa viisi vuotta siten ja tämä on tuntunut omalta jutulta. Meillä on loistavaa porukkaa töissä ja on kiva mennä töihin.”
Viitala on pyrkinyt löytämään asenteen, jossa hän ei stressaa eikä mieti työasioita kotona.
”Mummo on joskus sanonut, että asiat on otettava sellaisena kuin ne annetaan. Tähän se toimii.”
Teksti Marko Partanen
Kuva Pasi Ruohonen
Lue tästä ensihoitaja Teemu Haapaniemen haastattelu.