Harjoitus ja koulutus 18.4.2023

Ensihoitotehtävä vesillä – yhdessä merivartijoiden kanssa

Ensihoitajat harjoittelevat siirtymistä partioveneestä kumiveneeseen. Se on tilanne, joka on tunnistettu riskitilanteeksi.

Ensihoitajat harjoittelevat siirtymistä partioveneestä kumiveneeseen. Se on tilanne, joka on tunnistettu riskitilanteeksi.

Suomenlahdella Kymenlaakson hyvinvointialueen edustalla olevassa saaristossa on kesäisin
toistakymmentätuhatta asukasta, osa heistä asuu saarissa ympäri vuoden. Vesillä liikkuminen
on myös osa ensihoitajan työtä, jota tehdään yhdessä merivartijoiden kanssa.

Kymenlaaksossa, Kotkassa ja Haminassa ensihoitajat osallistuvat vuodessa noin 50 meritehtävälle. Noin 85 prosenttia niistä sattuu sulan veden aikaan. Ruuhka-aika on kesä–elokuussa, jolloin parhaana päivänä saattaa olla kahdesta kolmeen tehtävää”, Kymenlaakson hyvinvointialueen ensihoidon kenttäjohtaja Juha Setälä sanoo.

Kaikki paitsi A-tehtävät tulevat normaalina tehtävänä PEKE:n kautta. Tällöin kenttäjohtaja soittaa kohteeseen ilmoittajalle ja arvioi tilanteen. Sen jälkeen kenttäjohtaja ottaa yhteyttä Meripelastuslohkokeskukseen Helsinkiin ja sopii, miten keikka hoidetaan, eli noudetaanko ensihoitajat rannasta tehtävälle mukaan vai tuoko Merivartioston vene potilaan laituriin, jossa ensihoitajat ottavat tämän hoitaakseen.

Mikäli hätäkeskuspäivystäjä arvioi tilanteen kiireellisyyden A:ksi, hälytetään kaikki tarvittava apu matkaan heti. Tällöin paikallisen Merivartioston lisäksi hälytyksen saattavat saada myös FinnHEMS-lääkärihelikopteri sekä Rajavartiolaitoksen helikopteri. Lähin yksikkö molemmilta päivystä

Kymenlaakson hyvinvointialueen ensihoitajille järjestetään keväisin koulutus vesillä liikkumisesta.

Yleensä keikka alkaa siten, että ensihoitajat ajavat Kuusisen saaren merivartioasemalle ja nousevat siitä aluksen kyytiin. Toinen vaihtoehto on, että potilasta tuodaan laituriin, jossa ensihoitajat kohtaavat hänet. Haminassa tapahtuvien tehtävien kanssa toimitaan tilanteen mukaan.

”Merivartijat ohjeistavat, miten aluksessa ollaan, mitä siellä tehdään ja mihin istutaan. Kaikki tapahtuu järjestelmällisesti”, Setälä sanoo.

Isoin riski ensihoitajilla on, kun he siirtyvät merivartijoiden kanssa isosta partioaluksesta pieneen kumiveneeseen ja siirtyvät sillä potilaan luokse ja tuovat potilaan sillä alukseen. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin.

Teksti: Marko Partanen
Kuvat: Kymenlaakson hyvinvointialue

Lue koko juttu Pelastustiedosta 2/2023

Lue lisää