Kittilän VPK:n ensivasteryhmän jäsenet harjoittelivat ensivastetoimintaa. Kuva on vuodelta 2013.
Sosiaali- ja terveysministeriö pyrkii turvaamaan ensivastetoiminnan tulevaisuuden toimintamallista riippumatta.
Sopimuspalokuntien ensivastetoiminta säilyy nykyisellään, kun pelastustoimi siirtyy maakuntiin maakunta- ja soteuudistuksen myötä tammikuusta 2021.
Sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvointi- ja palveluosaston erityisasiantuntija Markku Saarinen sanoo, että ensivastetoiminta on tärkeä osa ensihoitopalvelua. Toiminnan jatko pyritään turvaamaan tulevaisuudessa toimintamallista riippumatta.
”Ensivastetoiminta on ensihoitopalvelun kivijalka. Nyt olemme valmistelleet lainsäädäntöä, ja pelastustoimen tuottamaa ensivastepalvelua on tarkoitus tuottaa ihan samaan tapaan kuin nyt. Ensivastetoiminta on osa maakunnan järjestämisvastuulla olevaa ensihoitopalvelua. Toki sitä voidaan hankkia muiltakin toimijoilta kuten järjestöiltä, samoin kuin nykyisinkin.”
Suomessa noin 400 palokunnalla on ensivastesopimus. Sopimukset ovat kolmikantasopimuksia sairaanhoitopiirin, pelastuslaitoksen ja sopimuspalokunnan välillä.
Ensivastekoulutusta järjestävät Suomessa SPEKin jäsenjärjestöt, alueelliset pelastusliitot, osa pelastuslaitoksista ja Puolustusvoimat SPEKin ohjeistuksen mukaisesti. Suomen Punainen Risti ja Suomen Meripelastusseura kouluttavat henkilöitä omien osastojensa jäsenistölle. Kolmen järjestön koulutusyhteistyö alkoi vuonna 2012.
Lue koko artikkeli ensivasteesta Pelastustiedosta 8, joka ilmestyi 14. marraskuuta!
Teksti: Kaisu Puranen
Arkistokuva: Pasi Koutaniemi