Ensihoito 10.12.2022

Ihmiskalenterissa enkeli haavoittui uudelleen – eteläpohjalaiset ensihoitajat tekivät tavanomaisuudesta poikkeavan hyväntekeväisyyskalenterin

Luopajärveltä käy kylmä ja voimakas tuuli. Ensihoitaja Jenni Viertola yrittää taistella, että hänen siipensä pysyisivät hyvässä asennossa. Valokuvaaja Mikko Salmenkangas saa kuin saakin ruutunsa valmiiksi. 120 vuotta vanha Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli -maalaus on tehty uudelleen. Niin valmistui eteläpohjalaisten ensihoitajien hyväntekeväisyyskalenteriin joulukuun kuva.

Koronan vielä ankarasti jyllätessä somessa julkaistiin valokuvia, joissa tunnettuja taideteoksia oli lavastettu uudelleen ja napattu niistä kuvia. Osaltaan tästä sai ideansa myös eteläpohjalaisten ensihoitajamallien esittämä Ihmiskalenteri 2023, kertoo valokuvausta harrastava työyhteisön jäsen Mikko Salmenkangas.

Hänen lisäkseen Ihmiskalenterin taustavoimiin kuuluivat Matias Kaarento, Pauliina Lahtinen ja Timo Utunen. He valitsivat kuvat, hankkivat mallit, rekvisiitan sekä kahlasivat läpi ensihoitovarustuksen ja taiteen uudelleen käyttöön tarvittavan lupaviidakon.
”Emme halunneet lähteä tekemään kalenteria perinteiseen tapaan, vaan hieman poikkeavalla idealla”, Salmenkangas sanoo.

Onnistunut idea

Idea vanhan taiteen uudelleen kuvaamisesta olikin onnistunut, ja mallejakin olisi ollut tarjolla enemmän kuin mitä voitiin käyttää. ”Erikoinen idea kiinnosti ja se, että tekeillä ei ollut perinteinen kalenteri. Myös se, että hyväntekeväisyydellä oli niin hyvä ja tärkeä kohde, innosti lähtemään mukaan”, haavoittuneena enkelinä ikuistettu Jenni Viertola sanoo.

Merkkiteosten jäljittelyä

Pääasiassa kalenterikuvat jäljittelevät kotimaisen taiteen merkkiteoksia. Gallen-Kallelan, Halosen, Edelfeltin, Schjerfbeckin, Simbergin ja da Vincinkin maalauksia tuodaan nykyaikaan ensihoitoa unohtamatta. ”Antoisinta tässä projektissa oli ihmisten heittäytyminen rooleihinsa. On kunnioitettavaa, että ihmiset tekevät noin korkealla tasolla rohkeitakin kuvia. Siinä täytyy olla vahva itsetunto”, projektin toinen kuvaaja Elias Jokiranta sanoo. Eniten hän vaikuttui, kun ensihoitajamallit pistivät itsensä täysillä peliin, kun Gallen-Kallelan teokset The Lovers ja Aino-taru kuvattiin uudelleen.

Luontoäitikin talkoissa mukana

”Mielenkiintoisinta oli kuvata Tanssi sillalla -teos, jossa ihmisillä oli kansallispuvut yllään ja maskit kasvoillaan. Se oli asetelmaltaan haastava”, Jokiranta sanoo. Kuvaa otettaessa myös luontoäiti osallistui talkoisiin asettelemalla taustaksi autenttisen sumun.

Kuva kuin taideteos.

Muita talkoissa mukana olleita olivat Seinäjoen kaupungin teatteri, Seinäjoen museo ja Lapuan teatteri, jotka tarjoilivat rekvisiittaa ja kuvauspaikkoja. Myös kalenterin työryhmä, kuvaajat ja mallit työskentelivät ilman korvausta. Paikalliset yrittäjät puolestaan kaivoivat kuvettaan, jotta kalenteri saatiin painosta ulos.

”Kun näin valmiin kalenterin, kuvat herättivät paljon tunteita”, Jenni Viertola sanoo. Kukaan haastatelluista ei tunnustaudu taiteen kuluttajaksi, vaan asiaa tarkasteltaessa kokevat paremminkin olevansa vieraalla maaperällä. Sitä ei äkkiä uskoisi.

Tee hyvää – hanki kalenteri!

Kalenterin on tuottanut Ensihoitoyksikkö virkistysyhdistys ry, jonka tarkoitus on edistää Seinäjoen seudun ensihoitohenkilöstön työhyvinvointia. Kalenterin koko tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä Etelä-Pohjanmaan ensi- ja turvakotiyhdistys ry:lle.

Ihmiskalenterin hinta on 30 € ja sen voi hankkia lähettämällä yksityisviestin @ensihoitoyksikko -Instagram-tilille. Tai suorittamalla maksun MobilePay:lla numeroon 040 9342 555, tällöin kommenttikenttään tulee liittää osoitetiedot. Kalentereita myydään joulukuun ajan.

Teksti: Marko Partanen
Kuvat: Elias Jokiranta ja Mikko Salmenkangas

Lue lisää