Ensihoidon kenttäjohtaja Jani Monthan sanoo, että mitä tahansa Ahvenanmaalla sattuukin, on pärjättävä pitkään omillaan, sillä mistään ei tule apua nopeasti.
Ennen vuotta 2015 Ahvenanmaalla ei ollut ensihoito-organisaatiota. Ambulansseja operoitiin pelastustoimesta ja paloesimies hoiti lääkärikonsultaatiot. Viime vuosina maakunnan ensihoidossa on edetty isoin ja ketterin askelin.
Kehitystyöhön osallistuu koko organisaatio ensihoitajasta ja palomiehestä lähtien. Ajatus on, että käyttöön suunniteltavat ajoneuvot, laitteet tai ja toimintatavat kokeillaan ensin porukalla ja kerätään niistä kommentit. Päätökset tehdään nopeassa tahdissa kokeilujen jälkeen. Ensihoidossa otetaankin ennakkoluulottomasti käyttöön maailmalla hyväksi havaittuja menetelmiä. Ensihoidon vastuulääkäri Ove Carlström on Kalmarissa työskentelevä ensihoitolääkäri.
Noin 10 000 asukkaan Maarianhaminassa on maakunnan ainoa ammattipaloasema, josta operoi myös ensihoito. Kenttäjohtajat ovat ainoita hoitotason henkilöitä ja ambulanssin liikkuvat pitkälti palomiesvoimin.
Ahvenanmaalla on 16 kuntaa, joista pienin on noin sata asukasta käsittävä Sottunga. Se on 1.5 tunnin lauttamatkan päässä pääsaarelta. Kaikkiaan 6500 saaren tavoittaminen onkin alueen haaste, siihen vastataan helikopterilla.
Jos Suomen mantereella tuskaillaan virkamiesruotsin perään, on Maarianhaminassa hankalaa saada palvelua virkamiessuomella. Ja kun muualla Suomessa käynnistellään hyvinvointialueita, on Ahvenamaa Helsingin kanssa ainoa alue, missä jatketaan vanhalla sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen järjestämismallilla.
Oman mausteensa alueen ensihoitoon tuovat myös risteilylaivat, jotka kuljettavat Ahvenanmaan sataman kautta vuosittain 2 000 000 matkustajaa.
Teksti Marko Partanen
Kuva Dimitri Lisitsyn
Lue Isoja ja ketteriä askelia -juttu Pelastustiedosta 4/2023