Ensihoito 23.5.2018

Liitot vaativat muutosta rikoslakiin: ensihoitajan väkivaltaisesta vastustamisesta kovempi rangaistus

Perustason ensihoitaja, lähihoitaja -tutkinto antaa lisää ymmärrystä terveydenhuollon kokonaisuudesta sekä hoitoketjuista ja tuo varmuutta erilaisiin ensihoidon toimenpiteisiin.

Perustason ensihoitaja, lähihoitaja -tutkinto antaa lisää ymmärrystä terveydenhuollon kokonaisuudesta sekä hoitoketjuista ja tuo varmuutta erilaisiin ensihoidon toimenpiteisiin.

Suomen Ensihoitoalan Liitto, Suomen Palomiesliitto ja Tehy vaativat rikoslakiin muutosta, jossa ensihoitotyötä tekeviä kohtaan väkivaltaisesti käyttäytynyttä henkilöä rangaistaan samalla asteikolla kuin virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen syyllistynyttä nyt rangaistaan.

Suomen Palomiesliitto SPAL sanoo tiedotteessaan, että on kohtuutonta, että ensihoitotyötä tekevien joutuessa uhkailun ja väkivallan kohteeksi seurauksena on ainoastaan sakkoja.

Tiedotteen mukaan ensihoitotyötä tekevän pahoinpitelystä rangaistaan tällä hetkellä pahoinpitelyrikoksena. Käytössä on sama lainkohta ja rangaistusasteikko, jolla rangaistaan nakkikioskirähinöistä. Vastaavasti julkista valtaa käyttävän virkamiehen, kuten poliisin, väkivaltaisesta vastustamisesta seuraa neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Uhkatilanteissa tärkeintä on välttää tilanteen eteneminen fyysiseksi pahoinpitelyksi. Kuitenkin myös rikoslain rangaistusasteikolla on merkitystä ensihoidon ammatin yleisen arvostuksen ja kunnioituksen kannalta. Riittävät rangaistukset antaisivat viestin siitä, että väkivaltaa ensihoitajia kohtaan ei hyväksytä missään muodossa.

Järjestöt vaativat, että vastuuministerit ja kansanedustajat sitoutuvat ensihoidon työturvallisuuden parantamiseen ja ongelmien ratkaisemiseen. Kiireellisin toimenpide on rikoslain muuttaminen edellä kuvatulla tavalla.

Suomen Ensihoitoalan Liitto, Suomen Palomiesliitto ja Tehy esittävät myös laajempaa kansallista ensihoidon työturvallisuuden toimenpideohjelmaa, joka tulee sisältymään järjestöjen tavoitteisiin koskien seuraavaa hallitusohjelmaa.

Lähde: Suomen Palomiesliitto SPAL

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää