Ensihoito 9.4.2024

”Limppu-kuksa” Jukka Kettuselle

Jukka Kettunen sai Pro Janne Lindström -tunnustuksen FinnEM konferensissa Oulusssa.

Jukka Kettunen sai Pro Janne Lindström -tunnustuksen FinnEM konferensissa Oulusssa.

Vuoden ensihoitajat myönsivät vantaalaiselle Jukka Kettuselle Pro Janne Lindström -tunnustuksen, ensihoitotuttujen kesken Limppu-palkinnon. Hänen pelastajana alkanut työuransa etenee nykyään ensihoidon lehtorina. Työn ohessa Kettunen on opiskellut tutkintoja, ollut kirjoittamassa oppikirjoja ja tehnyt suosittua ensihoidon sosiaalista mediaa.

Kettusen 25-vuotias ensihoitouraa valaisee pelastajan työssä syttynyt kipinä, jota hän ei ole kätkenyt vakan alle. Kipinän voimalla hän on opiskellut itsensä ensihoitaja AMK:ksi, sairaanhoitaja AMK:ksi, Master of Scienceksi (Disaster Management) sekä ammatilliseksi opettajaksi. Kettunen onkin jo pitkään työskennellyt ensihoidon lehtorina Metropolia-ammattikorkeakoulussa mutta koulurakennuksen tai kampuksen sisälle hän ei ole jäänyt.

Tenttejä, kirjoja ja somea

Opettajana ollessaankin Kettunen on jalkautunut tekemään sijaisuuksia, aiemmin lääkintähelikopterissa ja nykyään ambulansseissa. Se on ollut omiaan pitämään yllä substanssia, mistä häntä on opettajan työssäkin kiitelty. Lisäksi hän on ollut laatimassa ensihoitajakoulutuksen valtakunnallisia tenttejä sekä kirjoittamassa kahta alan oppikirjaa, Oireista työdiagnoosiin – ja EKG akuuttihoidossa -teosta. 
Kettunen on myös perustanut suositun @ensihoidon_helmia -Instagram-tilin, joka on kerännyt liki 11 000 seuraajaa. Instagramissa Kettunen jakaa ensihoitoon liittyviä tietopaketteja omalla käytännön kokemuksella höystettynä.
”Mielestäni olemme saaneet hienon yhteisön aikaiseksi, jossa on hyvää keskustelua sekä niitä somen parhaita puolia, niitä huonoja puolia en vielä ole päässyt kokemaankaan. Toivottavasti niitä ei tulekaan”, Kettunen sanoo.

Limppu-palkinto on kunnia asia

Kettunen sanoo, että on suuri kunnia saada Janne Lindströmin nimeä kantava huomionosoitus. ”Henkilökohtaisesti tämä on suuri juttu, koska opiskelimme ja teimme töitä yhdessä.”
Palkintopuheessaan Kettunen vaikutti tunteikkaalta muistellessaan Lindströmiä. 
”Janne oli mun vanha ystävä jo kouluajoilta ja oli iso paukku, että menetimme hänet. Jotkut sanovat minua ensihoitohörhöksi, mutta Limppu sanoi: Jukka, sä oot mun idylli. En ole varma, tiesikö hän itsekään, mitä hän sillä tarkoitti.”
Kettusen mukaan Suomen ensihoitokulttuuri on vielä nuori.
”Me tarvitaan tällaisia muistamisia, palkintoja, jonkin näköisiä kiinnekohtia kulttuuriimme.”

Vuoden ensihoitajat jakavat ”Limppu”-palkinnon

Pro Janne Lindström -tunnustus kantaa vuonna 2018 FinnHEMS-lääkintähelikopterin työvuorossa sairauskohtaukseen menehtyneen Janne Lindströmin nimeä. Lappilaiset kuvaavat Lindstömiä etelän mieheksi, joka tuli Helsingistä Lappiin junantuomana, ja joka alkoi ottaa kantaa ensihoidon asioihin. Linström kannusti aina muita ja laittoi itsensä aina täysillä mukaan. Hän eli ja hengitti ensihoitoa. 
Palkinto on suunniteltu työkavereiden, ystävien ja perheen kanssa. Se myönnetään ensihoidon kehitystyöstä ja se edustaa Lindströmin edustamia ja tärkeinä pitämiä arvoja. Siten itse palkintoesinekään ei ole perinteinen pysti, vaan kuksa. Palkinnon saajan valitsevat Vuoden ensihoitajiksi valitut henkilöt.

Teksti Marko Partanen
Kuva Dimitri Lisitsyn

Katso video palkitsemistilaisuudesta tästä!

Lue lisää