Ensihoito 8.6.2023

Lisää hoitotasoa taivaalle

Rajavartiolaitoksen Mikko Terho kertoo, että kaluston ja suorituskyvyn hyödyntämisessä on ollut ristiriita. Nyt asiaan on tulossa muutos.

Rajavartiolaitoksen Mikko Terho kertoo, että kaluston ja suorituskyvyn hyödyntämisessä on ollut ristiriita. Nyt asiaan on tulossa muutos.

Rajavartiolaitoksen Turun meripelastushelikopterilla on potilaan luokse tullut hoitotason ensihoitaja jo reilun kymmenen vuoden ajan. Sama valmius laajenee myös Vantaan tukikohdasta operoivaan kopteriin.

Turussa päivystävässä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen meripelastushelikopterissa on reilun kymmenen vuoden ajan ollut hoitotason ensihoitovalmius. Tänä keväänä sama valmius on tarkoitus laajentaa myös Vantaan tukikohdan kopteriin.
”Muutos kohottaa yksikön meripelastuskykyä ja parantaa käytettävyyttä terveystoimen tehtävillä”, sanoo Rajavartiolaitoksen pintapelastus- ja ensihoitoryhmän johtaja Mikko Terho.

Hänen mukaansa Vantaan tukikohdan hoitotason esteenä on ollut suorituskyvyltään pienempi kopteri ja se, että ensihoidon ei nähty kuuluvan Rajavartiolaitoksen perustehtäviin.
Varsinais-Suomessa hoitotason tarve meripelastushelikopterissa nähtiin Turun saariston takia. Sinne ei varsinkaan kelirikkoaikana pääse millään muulla kulkuvälineellä riittävän nopeasti.
”Tuolloin tarvetta perustelivat ensimmäisinä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja MediHeli02:n ensihoitolääkärit”, Terho muistelee.

Super Pumat ja sama kalusto

Vartiolentolaivueessa pohdittiin Helsingin hoitotasoa uudelleen, kun Rajavartiolaitos päivitti Vantaan kopterit varusteineen samanlaisiksi Super Puma H215 -koptereiksi kuin mitä Turussakin on. 
Vantaan tukikohdan toimintaa valvova lääkäri Juhana Hallikainen pitää hyvänä, että Rajavartiolaitoksella on tahtotila levittää hoitotason valmiutta.

Tentit käynnissä

Turun ja Vantaan meripelastuskopterien ensihoitotoiminnasta vastaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha). Yhteistyössä on mukana Kymenlaakson hyvinvointialue sekä HUS, joka avustaa koulutuksessa ja osaamisen ylläpidossa.

Pintapelastajien täydennyskoulutukset ja valmistelut hoitotason laajentamiseksi ovatkin olleet käynnissä jo pitkään. Arvioinnit siitä, onko henkilöstö jo valmis hoitotasolle vai pitääkö koulutuksia vielä jatkaa, on parhaillaan käynnissä. Tutkinnot heillä ovat jo suoritettuina. Ilma-aluksessa ensihoitajilla on samat velvoitteet ja vaatimukset kuin kumipyörillä liikkuvilla kollegoillaankin.

Teksti ja kuva Marko Partanen

Lue koko juttu Pelastustiedosta 3/2023

Lue lisää