Ensihoitajat kertoivat miten eniten käytetyt monitoridefibrillaattorit toimivat ambulansissa.
Corpuls 3T, Lifepak 15 vai Zoll X-Series? Pelastustieto selvitti maamme monitoridefibrillaattorit. Käyttäjät ympäri Suomen kertovat, miten hoitolaitteen kanssa sujuu. Kommentteja annettiin kattavasti lähes maamme joka kolkasta.
Monitoridefibrillaattorit herättävät tunteita niin kentällä kuin konttorissakin. Se on varmaankin ensihoidon tärkein ja käytetyin yksittäinen hoitolaite, ja sitä tarvitaan lähes jokaisella tehtävällä. Siksi onkin mielenkiintoista, miten eri tavoin monitoridefibrillaattorikyselyymme suhtauduttiin. Toisaalla kyselyä pohdittiin organisaation johtoryhmässä ja toisaalla kyselyyn vastasi sujuvasti sijainen. Pelastustiedolle kelpasivat kaikenlaiset kommentit. Saimme niitä sekä suoraan käyttäjiltä että koottuna konttoreista.
Toisaalla kyselyyn suhtauduttiin kriittisesti, vaadittiin lisätietoa ja asetettiin vastaamiselle ehtoja, kun toisaalla vastaus tuli nopeasti paluupostissa tai sitten jätettiin vain vastaamatta. Erikoisinta oli se, että kyselyn motiivi kyseenalaistettiin, vaikka kautta aikain työvälineistä on kyselty käyttäjäkokemuksia. Pelastustiedon motiivi on tuoda tietoa esiin suoraan käyttäjiltä. Tämän tiedon voisi kuvitella palvelevan lopulta kaikkia osapuolia.
Valta osa vastaajista suhtautui kyselyyn neutraalisti, mutta ääripäissä kieltäydyttiin vastaamasta ja ja kehuttiin, että tällaisia kyselyitä tehdään.
Kun yhteenvetomme Suomen ensihoidossa käytetyimpien laitteiden käyttäjäkokemuksista valmistuivat, lähetimme ne maahantuojille kommentoitavaksi, mutta vain Zoll -monitoridefibrillaattoria maahantuova Medidyne Oy halusi kommentoida arviota.
Näin laitekanta jakautuu:
Lifepak 15: Ahvenanmaa, Etelä-Karjalan hva, Etelä-Savon hva, Kanta-Hämeen hva (vaihtuu Corpuls), Keski-Pohjanmaan hva (vaihtuu Zoll X-series), Kymenlaakson hva (vaihtuu Zoll X-series), Pohjanmaan hva, Pohjois-Pohjanmaan hva (vaihtuu Corpuls), Pohjois-Savon hva, Satakunnan hva.
Zoll X-Series: Etelä-Pohjanmaan hva, Kainuun hva, Keski-Suomen hva, Lapin hva, Länsi-Uudenmaan hva, Pirkanmaan hva, Pohjois-Karjalan hva, Pohjois-Pohjanmaan hva (vaihtuu Corpuls), Puolustusvoimat, Päijät-Hämeen hva, Rajavartiolaitos, Varsinais-Suomen hva.
Corpuls 3T: Helsinki, Itä-Uudenmaan hva, Keski-Uudenmaan hva, Vantaan- ja Keravan hva.
Corpuls 3T
Corpuls 3T -monitoridefibrillaattori tuli laajamittaisempaan käyttöön Suomessa vuonna 2020. Laite kuvataan toisaikaisemmaksi kuin aiemmin käytössä ollut laite mutta toisaalta sitä pidetään myös yleisesti varmatoimisena, jossa häiriöt ovat yksittäisiä.
Päivittäisessä laitteen käytössä on ilmennyt haasteita tilanteeseen sopimattomien verenpaine- ja saturaatioarvojen, toisinaan myös niiden saamisen kanssa. Liikkuvassa ambulanssissa ongelmat vahvistuvat.Corpuls 3T -laite antaa tähtiä mittaamiensa tulosten luotettavuudesta, tähtimäärä on toisinaan vähäinen. Ongelmia ilmenee rauhallisissa tilanteissa, ja laite saattaa antaa tuloksia, vaikka anturit eivät ole potilaaseen kytkettyinä.
Yksittäisissä tilanteissa laite ei ole antanut manuaalitilassa iskua. Virhetilanteita on myös laskettu. Otannassa virheellisen toiminnan yleisyys on laskettu 0.5 prosentin suuruiseksi. Ilmenneen virheen takia on myös ohjeistettu, että elvytystilanteissa kaikki paikalle tulevat yksiköt ottavat defibrillaattorin mukaan potilaan luokse.
Herkemmät toiminnot
EKG:n mittaus- ja tulostusongelmia ilmenee ajoittain, mutta laitetta kehutaan siitä, että EKG tallentuu langattomasti ensihoidon potilastietojärjestelmään, vaikka tulostetta ei saataisi tai se olisi heikkotasoinen. EKG:tä voidaan tarkastella myös yksikössä olevan tietokoneen näytöltä. Muutkin parametrit tallentuvat langattomasti ja automaattisesti tietojärjestelmään.
Laite on herkempi ja logiikaltaan erilainen kuin edeltäjänsä, jonka kanssa aiemmin omaksutut toimintamallit eivät välttämättä toimi. Esimerkiksi verenpainemansetti on asetettava huolellisesti potilaan paljaaseen tai ohuesti vaatetettuun olkavarteen. Osin ongelmat mittaamisessa saattavat johtua käyttäjästä.
Logiikka
Corpuls 3T:tä käytetään napeilla, valintarullalla ja kosketusnäytöllä. Logiikaltaan laite kuvataan melko helpoksi tai pääsääntöisesti hyväksi mutta myös monimutkaiseksi.
Toisen mielestä napit voivat olla epäloogisesti nimetty tai jokin toiminto pitkän polun tai painalluksen takana.
Laitteeseen voidaan ohjelmoida erilaisille käyttäjille soveltuvia profiileja, jolloin valittu profiili tarjoilee käyttöön toimintoja optimoidusti.
Laitteessa on kolme moduulia. Hoitaja voi irrottaa laitteesta näytön sekä käyttää ja tarkkailla laitetta muutaman metrin päästä.
Näyttö
Toiselle käyttäjälle näyttö on monimutkainen, toiselle selkeä. Kosketusnäyttö on herkkä, se tottelee niin sormia kuin housun lahkeitakin. Toiminnon voi kytkeä pois päältä, mikä on saanut käyttäjiltä hyvää palautetta.
Näytössä kehutaan muokattavuutta, pääosaan voidaan asettaa ne parametrit, joita eniten tarvitaan. Layoutia värikoodeineen kehutaan selkeäksi ja informaatio näkyy laajalle alueelle auringonpaisteessakin.
Laukku
Laitteen laukku koetaan pääsääntöisesti liian ahtaaksi, vaikka kahdesta koosta olisi valittu käyttöön isompi. Ainakin isompaan laukkuun saa mahdutettua kaiken tarvittavan. Johdot on syytä pakata huolellisesti, muuten ne voivat rikkoutua tai eivät mahdu taskuihin kunnolla.
Teline
Laite voidaan kiinnittää lataaviin telineisiin, jolloin akut ovat käytännössä aina täynnä. Telineitä on kahdenlaisia. Vanhempi malli täytyy nostaa telineestä epäergonomisesti. Uudemmasta telineestä laite irtoaa kääntämällä ilman nostoa. Paariin laitteen voi kiinnittää erillisillä kahvan viereen kiinnitetyillä nauhoilla.
Summa sumarum
Ensihoidossa Corpuls 3T:tä pidetään toisaalta hieman herkkänä, toisaikaisena, monimutkaisena ja turhan toimintorikkaanakin. Arvioidaan, että laitteen hienosäädettävyyttä on rakennettu hieman toimintavarmuuden kustannuksella. Ajan ja koulutuksen myötä virheilmoitukset ovat vähentyneet. Toisaalta laitteen kerrotaan olevan hyvin käyttökelpoinen ja varmatoiminenkin. Laitetta kiitellään selkeästä näytöstä, kevyestä painosta ja siitä, että akut pysyvät täysinä.
Lifepak 15
Lifepak 15 -monitoridefibrillaattori on ollut käytössä noin 15 vuotta. Sille on odoteltu jo seuraajaa.
Vuosien varrella Lifepak 15:ta on päivitetty uusin toiminnoin ja laitetta keventäen. Uusia laitteitta on edelleen saatavilla ja huolto toimii, vaikka huhut puhuva toista.
Lifepak 15 -laitteen kerrotaan olevan erittäin varmatoiminen, varmatoiminen tai vakaatoiminen, mutta laiteen mainitaan jääneen jälkeen tuoreemmista laitteista, kun tekniikka on kehittynyt.
Häiriöitä kerrotaan ilmenevän verenpaineen ja saturaation mittauksessa. Verenpaineen mittaaminen on ottanut takapakkia parin viime vuoden aikana, se kuvataan epäluotettavaksi varsinkin tärinässä ja liikkeessä. Saturaatioanturin johdon ja liitännän kerrotaan olevan vikaherkkiä. Sekä johdon, että liitännän on laitteeseen toimittanut Masimo-yritys.
Pääsääntöisesti rauhallisella tehtävällä Lifepak 15 on toiminut hyvin. Laitteesta todetaankin, että teknisiä vikoja sen käyttöhistorian aikana on ollut vain muutamia, mutta toisinaan laitteen kerrotaan vaativan lähes opitimiolosuhteet, jotta se toimii. Laite saa kiitoksia toimivasta yhteydestään ensihoidon tietojärjestelmän kanssa.
Logiikka
Logiikka kuvataan helpoksi, joskin käyttökelpoisia toimintoja on jäänyt valikoiden syövereihin, mistä ne jäävät käyttämättä. Painikkeet ovat isoja ja helppokäyttöisiä, joskin kovin samannäköisiä. Pyöritettävä rulla on varmatoiminen, mutta käyttäjäkohtaisesti sillä kirjoittamisen mainitaan olevan hitaanoloista tai sujuvaa. Kirjoittamista pohdittaessa käyttäjät kaipasivat kosketusnäyttöä.
Invasiivisen verenpaineen ja ydinlämmön mittaaminen eivät onnistu yhtä aikaa. Myös laitteen lataamiselle ja iskun suorittamiselle kaivattiin selkeämpiä painikkeita.
Näyttö
Lifepak 15 -laitteen näyttö on ollut hyvin toimiva, selkeä, informatiivinen ja organisaation omaan käyttöön muokattava. Vain kosketusnäyttö puuttuu, mutta toiset eivät kaipaa sitäkään. Nykyisellä rullavalitsimella näytöllä navigoinnin on koettu olevan helppoa. Joku kaipasi laitteeseen irrotettavaa käyttöpanelia.
Laukku
Lifepak 15:n laukku toimii hyvin. Taskut ovat tilavat, niihin varustellaan muutakin kuin laitteen käyttöön liittyvää tavaraa. Laukussa kulkee myös isokokoinen modeemi. Laukku kestää, eikä uusimistarvetta on ilmennyt lähinnä vetoketjujen rikkoutuessa. Eniten laukusta rasitetaan vasenta taskua, siinä vetoketjua toimivammaksi arvellaan olevan tarran tai nepparikiinnityksen. Miinuspuolena on laitteen ja laukun paino, jossa riittää kannettavaa.
Teline
Lifepak 15 -laite kiinnitetään telineeseen, jossa se pysyy varsin napakasti. Teline on kuitenkin kömpelö, sillä laite täytyy asetella siihen huolella, jotta sen kiinnittävä mekaaninen salpa osuu kohdalleen. Laiteeseen voi hankkia AC-adapterin, jonka avulla sitä voidaan ladata hoitotilassa. Lisäksi laitteeseen on saatavilla teline, jolla laitteen saa kiinnitettyä paareihin.
Summa sumarum
Lifepak 15 kuvataan varmatoimiseksi laitteeksi. Vaikka laitetta on vuosien varrella päivitetty, käyttäjät kaipaavat nykyaikaisempia ominaisuuksia, jotka myös painaisivat vähemmän. Toisaalta Lifepak 15:n näytön mainitaan olevan informatiivsempi kuin uudemman laitteen.
Kun laite tuotiin markkinoille, sen kestävyyttä mainostettiin vetämällä laitetta narun varassa maastoauton perässä. Ambulanssin perässä sitä tuskin kukaan on vetänyt, mutta käytössä se on todettu kestäväksi.
Zoll X-series
Zoll X-series -monitoridefibrillaattori on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisensihoitajien käytössä. Toisaalla Zoll-laitekantaa uusitaan, toisaalla vaihdetaan ja toisaalla otetaan käyttöön.
Pääasiassa Zoll X-series -laite kuvataan varmatoimiseksi tai kohtuullisen varmatoimiseksi, mutta ongelmistakin kerrotaan.
Parametrien mittaamisen yhteydessä ilmaantuu häiriöherkkyyttä, jonka arvellaan johtuvan potilaan tai ajoneuvon tärinästä. Myös laitteen saturaatioanturien, -kaapelien ja -kytkentöjen kuvataan olevan vikaantumisherkkiä. Ongelmassa on käyttäjälähtöisyyttäkin, sillä toisinaan johtoja pakataan huolimattomasti. EKG:n lähettämisessä huomataan hankaluuksia, toisinaan häiriö paikallistuu puhelimeen tai modeemiin, mutta toisinaan vika jää selvittämättä.
Myös monitorijohtojen ja defibrillointielektrodien testilangan häiriöistä raportoidaan sekä tilanteesta, jossa laite ei ole tunnistanut defibrillointielektrodeja.
Logiikka
Pääasiassa Zoll X-series -laitetta kehutaan loogiseksi ja selkeäksi, vaikka käytön alkukankeuttakin on ilmennyt. Laitteessa on vähän painikkeita, joiden takana on useampia toimintoja. Kuvake näytöllä kertoo tilan, johon laite on kytkettynä. Se määrittelee, mitä toimintoja laitteesta voi sillä hetkellä käyttää. Valikossa kulkeminen ja potilaan nimen kirjoittaminen onnistuu kursorilla. Toivomuslistalla on kosketusnäyttö, kapnometrin parempi sijoittelu ja se, että hoitokoosteeseen voisi tulostaa vain haluamansa parametrit.
Näyttö
Näytön kerrotaan olevan suurikokoinen ja riittävä mutta toisaalta siihen kaivataan kokoa lisääkin. Näyttöä kehutaan selkeäksi, josta parametrit erottuvat hyvin ja navigointi on sujuvaa. Näytölle voi valita kolme perusnäkymää, jolloin halutut parametrit näkyvät korostettuina. Valittavana on myös kolme värimaailmaa, jotka selkeyttävät näkymää.
Heikkoina kohtina mainitaan näytön useat valikot, joissa tekstifontti on pienikokoista sekä se, että olkahihnaa käytettäessä laitteen näyttö hankautuu kantaja vasten ja naarmuuntuu.
Laukku
Laukkuja on kahta kokoa. Pienempään on hankala mahduttaa tarvittavia tavaroita ja isompaan ne mahtuvat. Isomman laukun ongelmana on sen iso koko. Paarien viereen samalle seinälle ei ison laukun kanssa tahdo mahtua muita välineitä.
Pienikokoisia laukkuja käytettäessä laitteeseen liittyviä välineitä on sijoitettu laukusta pois. Jos johtoja joudutaan sullomaan, ne voivat vioittua tai laukun vetoketjut eivät kestä.
Isokokoisissa laukuissa kerrotaan olevan kaksi tilavaa taskua, joihin johdot kyllä mahtuvat mutta menevät siellä helposti sekaisin. Laukkujen materiaali kuvataan helposti kuluvaksi, mutta ne ovat kehittyneet matkan varrella.
Teline
Zoll X-series -laite kiinnitetään telineeseen, jossa se latautuu samalla. Vanhemmassa telineessä on salpalukitus ja sen käyttö on laitetta irrotettaessa epäergonomista. Uudemmasta telineestä laiteen voi irrottaa kääntämällä, jolloin ergonomia paranee. Laitteen kiinnittämiseksi paareihin on kehitetty omia ratkaisuja. Tähän asiaan haluttaisiin uusia ratkaisuja. Joihinkin paarimalleihin laite asettuu kahvassa olevan koukun avulla.
Summa sumarum
Zoll X-series -laitetta pidetään varmatoimisena ja kelpo työvälineenä, joskin sen saturaatiojohtojen ja -liitosten toivottaisiin kestävän paremmin. Harmia on ilmennyt myös yhdistetyn saturaatio- ja häkäanturin häkäpuolen tuloksissa sekä vanhassa telineessä olevan virtajohtoliitoksen väljistymisen kanssa. EKG-paperirullan vaihdon mainitaan olevan turhan työlästä. Kiitosta Zoll X-Series saa määräaikaishuolloista, jotka tehdään jämptisti. Myös tavarantoimitus ja asiakassuhde toimivat.
Maahantuojan kommentti
Medidyne Oy toimii Zoll-defibrillaattoreiden edustajana Suomessa ja haluaa osaltaan toimia yhteistyökumppanina, joka tukee ensihoidon ammattilaisten työtä tehokkaan ja turvallisen potilashoidon toteuttamisessa. Medidynen tarkoituksena on tuottaa palvelua, joka räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaan, meille kyseessä ei ole pelkkä laitehankinta, vaan palvelukokonaisuus. Laitekokoonpanon suunnittelu, asennukset, henkilöstön koulutukset, laitehuollot, tekninen tuki sekä kliininen käyttötuki tarjotaan vuosien kokemuksella. Kun asiakkailla on ongelmia, niin Medidynellä haluamme olla käytettävissä ja kehittämässä asioita yhdessä asiakkaiden kanssa. Medidyne haluaa kiittää kaikkia toimijoita, joiden kanssa olemme saaneet tehdä yhteistyötä vuosien aikana ja odotamme innolla myös uusia yhteistyökumppanuuksia. Pyrimme jatkuvasti kehittämään omaa osaamistamme, palveluamme ja olemaan entistä parempi kumppani!
Teksti Marko Partanen
Piirros Helmi Partanen
Kuvat Dimitri Lisitsyn