Ensihoito 7.4.2023

Oamkin Enskat voitti Ihmeellisen kilpailun – massiivista vuotohuumoria ja keikalla Tylypahkassa

Oulun ammattikorkeakoulun Ruut Niemi, Salla Tyyskä ja Oona Mielonen voittivat ensihoidon opiskelijoille suunnatun ja somessa käydyn Ihmeellisen kilpailun. Voittoa juhlitaan Akuuttihoitopäivillä Hämeenlinnassa.

Oulun ammattikorkeakoulun Ruut Niemi, Salla Tyyskä ja Oona Mielonen voittivat ensihoidon opiskelijoille suunnatun ja somessa käydyn Ihmeellisen kilpailun. Voittoa juhlitaan Akuuttihoitopäivillä Hämeenlinnassa.

Huumoria massiivivuodoista, keikka Tylypahkassa, merenneitoja ambulanssissa ja joulupukki paareilla – tätä kaikkea oli ensihoidon opiskelijoiden Ihmeellinen kilpailu.

Ensihoidon opiskelijoiden Ihmeellinen kilpailu päättyi puolen vuoden ankaran väännön jälkeen maaliskuun lopussa. Kisan voitti Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoista koottu Team Oamkin Enskat, joka juhlii voittoaan Akuuttihoitopäivillä Hämeenlinnassa 4.-5. toukokuuta.
Team Oamkin Enskat keräsi viimeisessä ja omaa koulua esittelevässä tehtävässä hiuksenhienon eron Turun ammattikorkeakoulun Team Valopäihin. Joukkueet valtasivat kärkisijat jo kisan puolivälissä ja pitivät keulaa vuoron perään pisteen tai parin erolla. Ennen viimeistä tehtävää joukkueet olivat tasapisteissä.

Kollektiivisesti jännää

Voittajajoukkueen Team Oamkin Enskojen kapteeni Ruut Niemi kuvailee pitkää ja tiukkaakin kisaa hyvähenkiseksi. ”Oli mukavaa ja jännittävää huomata, että pärjätään kilpailussa. Se motivoi pistämään postauksiin parastaan.”
Team Valopäät eli Hilja Metsistö, Elise Koivukoski ja Emilia Kallio jännitti kilpailun etenemistä ja varsinkin sen viimeisiä vaiheita kannustusporukkansa kanssa. ”Tuntui, että täällä Turun päässä jännitettiin kollektiivisesti, sillä meillä oli iso porukka takana”, Hilja sanoo.

Turun ammattikorkeakoulun Team Valopäät -joukkueessa kilpailivat Elise Koivukoski, Hilja Metsistö ja Emilia Kallio

Kivoja tehtäviä ja energian herättelyä

Ruut kertoo pitkäkestoisen kilpailun aiheuttaneen turnausväsymystäkin. ”Meillä oli alkuvuodesta perustason työharjoittelut päällä emmekä nähneet toisiamme varmaan pariin kuukauteen.” Sitten Ruut ja joukkueeseen kuuluneet Oona Mielonen ja Salla Tyyskä päättivät mennä varta vasten koululle ja herätellä energian uudelleen.
Aikatauluissa oli sovittamista myös Rovaniemen REDU-koulusta kootulla Napapiirin Sankareilla, kertoo Mona Heino. ”Tehtävät olivat kuitenkin kivoja, eikä mitenkään raskaita tehdä. Kisa tiivisti pientä porukkaamme ja antoi paljon mukavia hetkiä”. Kolmanneksi sijoittuneeseen Napapiirin Sankareihin kuuluivat lisäksi Anna Tenho ja Janina Pyrrö.

Myös neljänneksi sijoittunut Helsingin Metropolia ammattikorkeakoulusta kerätty @askelensihoitajaksi-joukkue eli kiireisiä aikoja. ”Syksyllä jo näytti siltä, että emme pääse kisassa pitkälle. Onneksi löytyi joustoa”, Jenni Jokinen sanoo. Hän ja joukkueen muut jäsenet Juvi Martikainen ja Sirja Koutonen olivat kilpailun kuluessa paljon eri paikkakunnilla. ”Näimme vähän ja postaukset piti rakentaa sen mukaan, että näemmekö toisiamme vai emmekö. Jaoimme tekemisen siten, että yksi oli aina vetovastuussa ja muut tukivat.”
Ihmeellisen Kilpailun aloittivat lisäksi Savonlinnan Samiedun RedMedArmy-  ja Tampereen ammattikorkeakoulun Ilon Kautta -joukkueet, mutta ne eivät päässeet aivan maaliin asti.

Verta pakkiin!

”Postauksia oli hauska kuvata, niissä naurettiin paljon. Luokkakavereilta pyydettiin ja saatiin paljon apua. Tuntuikin, että tästä tuli loputa koko luokan projekti”, Ruut sanoo. Hän kehuu tehtävien teemoja, joista parhaimpana jäi mieleen verenvuotoon liittyvä tehtävä.

Se käynnistyi CVN Medical Solutionsin lähettämällä mysteeripaketilla. Kun kääreet poistettiin, paketin sisältä löytyi lisää kääreitä tai oikeastaan suuren verenvuodon hallintaan liittyviä tuotteita. Team Oamkin Enskojen käsittelyssä paketin sisältö muokkaantui humoristiseksi väkivaltavideoksi, jossa uhri saa käsiaseen luodista reiteensä. Välikohtaus päättyy kuitenkin onnellisesti, kun ensihoitajat ihan oikeasti rientävät paikalle ja hoitavat potilaan mysteeripaketin sisällön avulla kuljetuskuntoon.

Verenvuototehtävä jäi myös Napapiirin Sankarien mieleen, sillä tiimi oli päässyt tutustumaan teemaan Pyhällä järjestetyssä koulutustapahtumassa. Lopulta he vetivät oppimiaan asioita yhteen Ihmeellisen kilpailun tehtävässä.

Mona Heino, Anna Tenho ja Janina Pyrrö kilpailivat Rovaniemen REDU-koulusta muodostetussa Napapiirin Sankarit -joukkueessa.

Pukki, Potter ja Merenneito

”Harry Potter -videon muistamme ikuisesti. Huumoriarvo sitä kuvattaessa oli niin iso”, Hilja sanoo. Hänen joukkueensa Valopäät päätti ottaa käsittelyyn legendaarisen Potterin, kun tehtävässä piti yhdistää elokuva ja ensihoito. ”Se oli meidän onnistunein tehtävämme. Näimme käsikirjoitukseen vaivaa ja harkitsimme roolitukset tarkkaan. Mukaan halusivat myös opettajamme Jaana ja Lasse. Kuvauksissa saimme niin monet naurut”, Hilja muistelee.

Napapiirin Sankarit ei olisi Napapiirin Sankareita, ellei se olisi tehnyt kotipaikkaansa tutuksi. Tehtävissä näkyi revontulia ja Lapin taika. ”Pääsimme tekemään videon joulupukin kanssa ja Lapin sairaanhoitopiiri lainasi tehtävää varten ambulanssinkin”, Mona kiittellee.
Kun @askelensihoitajaksi-tiimi pohti omaa leffa-TikTokiaan, se huomasi australialaisen H2O-merenneitoanimaation olevan kaikille lapsuudesta tuttu. ”Se tuli tv:stä kesäisin ja se oli ainoa hetki, jolloin sain olla sisällä”, Jenni muistelee.
Oamkin Enskojen leffa-TikTok syntyi lip syncina Syke-sarjasta.

Uusia tuttavuuksia

”Me tykätään tehdä ja suunnitella”, Ruut sanoo. Kilpailutehtävät syntyivät joko viestittelemällä tai kasvotusten koululla. Toiset niistä valmistuivat nopeasti ja toisia joutui pyörittelemään vähän enemmän. ”Esimerkiksi verenvuotovideota kuvasimme tunnin verran, minkä jälkeen editointi otti jaksamisesta riippuvan ajan.”

Toisinaan kolmihenkiset tiimit tarvitsivat tuotantoihinsa myös avustajia. Turussa WhatsApp-ryhmät kävivätkin kuumina. ”Kyselimme: Kuka haluaa tulla mukaan? Monet halusivat osallistua. Sillä tavoin tutustuimme uusiin ihmisiin, joita emme aiemmin olleet tunteneet.”

Jenni Jokinen, Juvi Martikainen ja Sirja Koutonen eli @askelensihoitajaksi-joukkue tunnusti ammattikorkeakoulu Metropolian värejä.

”Voisin suositella”

Team Oamkin Enskat koottiin Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden sometiimistä. ”Mukaan lähtöä piti vähän miettiä, mutta ajattelimme, että voimme käyttää kilpailuun tuottamaamme materiaalia hyväksi myös sometiimissä”, Ruut kertoo.

@askelensihoitajaksi-tiimikin on päivittänyt omaa ensihoidon opiskelusta kertovaa Instagram-tiliään, mutta sillä ei olut aiempaa kokemusta TikTokista. ”Päätimme kokeilla, miten some kantaa. Oli mielenkiintoista ja tehtäviä tehdessä haastoimme omaa suunnittelua”, Jenni sanoo.
Napapiirin Sankarien Mona kiittelee kilpailukonseptia. ”Voisin suositella kisaa muillekin opiskelijoille.”

Teksti Marko Partanen
Jutun pääkuva: Eetu Vapola, Piirros: Helmi Partanen muut kuvat ovat kilpailujoukkueiden albumeista.

Kilpailutehtävät Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa #ihmeellinenkilpailu

Lue lisää