Suomessa ensivaste on hyvällä mallilla.
Suomalais-saksalainen lääkäri Juha Richter tuntee erityisen hyvin Suomen ensihoitojärjestelmän ja tietää, kuinka se toimii käytännössä syrjäseuduilla, esimerkiksi Lapissa.
Richter tekee parhaillaan väitöskirjaa ensihoidosta. Hän vertailee tutkimuksessaan Suomen ja Saksan ensihoitojärjestelmiä. Käytännön kosketuksen aiheeseen hän on saanut toimiessaan keikkalääkärinä pitkin Suomea.
Viime vuoden alkupuolella Richter työskenteli Utsjoella.
”Siellä on 400-500 kilometriä seuraavaan keskussairaalaan eli Rovaniemelle. Eihän sellaista tilannetta ole Keski-Euroopassa. Siellä 40 kilometriä lähimpään sairaalaan on jo pitkä matka. Siihen verrattuna maiden terveydenhuolto on ihan erilainen, samoin ensihoitojärjestelmä”, Richter sanoo.
Saksan järjestelmä on hänen mukaansa laajasti lääkäripainotteinen.
”Käytännössä on ihan sama, missä päin Saksaa joku vakavampi ensihoitotehtävä on, ensihoitolääkäri eli käytännössä anestesialääkäri tulee aina paikan päälle.”
Samanlainen järjestelmä Suomessa olisi kuitenkin Richterin mukaan mahdotonta, sillä meillä väestötiheys on pieni.
Työssään Richter on päivystänyt eri päivystyspisteissä ympäri Suomen. Mitä soteen tai uusiin itsehallintoalueisiin tulee, hän ei ainakaan lähtisi vähentämään päivystyspisteitä. Hänen mukaansa niiden vähentäminen saattaa jopa lisätä kuolleisuutta.
”Ajattelen nimenomaan keski-ikäistä miestä, joka sanoo, että hänellä on pientä poltetta rinnan alueella. Lähin päivystyspiste on 300 kilometrin päässä. Ei kai hän nyt sinne lähde, mutta hän lähtisi, jos se olisi vain muutaman kymmenen kilometrin päässä.”
Ensivaste hyvällä mallilla
Richter ei myöskään näe terveyspalvelujen yksityistämistä hyvänä vaihtoehtona. Hän vertaa Suomea Saksaan, jossa terveydenhuolto on vahvasti yksityinen.
”Kustannukset ovat kuitenkin korkeat ja käytännössä ihmiset käyvät paljon useammin lääkärissä. Samalla hyvinvointi ei ole korkeampi kuin Suomessa, vaan suunnilleen samalla tasolla. En tiedä saako siitä säästöä aikaan. Saksassa terveydenhuoltomenot ovat selvästi korkeammat kuin Suomessa.”
Richter näkee, että Suomessa sopimuspalokuntien tekemä ensivaste on paremmin järjestetty kuin Saksassa.
”Syy siihen on varmaan se, että yksiköitä on niin vähän. On ihan pakko perustaa ensivasteyksiköitä tiettyihin paikkoihin, koska ei vain kannata perustaa ambulanssiyksikköä. Minusta tuntuu, että muihin maihin verrattuna ne ovat ihan hyvin järjestetty, ja siihen on panostettu, että niitä löytyy monista paikoista.”
Hänen mukaansa pienen väestötiheyden alueella tarvitaan vapaaehtoisia.
”On itsestään selvää, että siinä tarvitaan jonkin verran vapaaehtoistyötä. Koen, että siinä on onnistuttu tosi hyvin.”
Richter on myös poliittisesti aktiivinen. Hän kuuluu kristillisdemokraatteihin ja on toiminut Oulussa varavaltuutettuna.
Teksti: Kaisu Puranen
Kuvat: Kimmo Kaisto, juharichter.fi