Ensihoito 23.9.2023

Perustason ensihoitajia kouluttavat oppilaitokset kimpassa – ei mikään perussetti

Perustason ensihoitajia kouluttavien oppilaitosten yhteisharjoitus järjestettiin Turvallisuuskeskuksessa, harjoitusalueella Porissa. Harjoituksesta valmistuu tutkimus.

Perustason ensihoitajia kouluttavien oppilaitosten yhteisharjoitus järjestettiin Turvallisuuskeskuksessa, harjoitusalueella Porissa. Harjoituksesta valmistuu tutkimus.

Turun ammatti-instituutti (TAI) ja vaasalainen Vamia-ammattioppilaitos järjestivät perustason ensihoitaja -opiskelijoilleen harjoituksen, joka ei unohdu. Paikkana oli kaupunkiolosuhteet yökerhoineen, kauppoineen ja päivystyspoliklinikoineen käsittävä Turvallisuuskeskus, harjoitusalue Porissa.

”Opiskelijanohjaus herkisti”

Harjoitushätäkeskus jakoi tehtäviä kolmelle ambulanssille, joissa opiskelijatyöparin lisäksi operoivat työelämän opiskelijanohjaajat. He mentoroivat ja ohjasivat toimintaa tarvittaessa oikeaan suuntaan.
”Oli oikeasti ideaa, ettei ambulansseilla ajettu vain ajamisen riemusta. Ohjaus oli aivan mahtavaa ja se herkisti tällaisen vanhan kyytimiehen”, Vamian tuntiopettaja Sami Pienimäki sanoo.
Ohjaajat olivat hoitotason ensihoitajia, kaksi Turusta ja yksi Vaasasta.

Turun Ammatti-instituutin koulutuspäällikkö Kalle Ojanen törmäsi harjoitusalueella elottomaan.

Siivet kantoivat

”Jännitti lähteä harjoituksiin, pelkäsin, että meneekö se vain arvosteluksi. Pelko osoittautui turhaksi ja harjoitus meni hemmetin hyvin. Sain kokeilla siipiäni – mihin asti ne kantavat”, TAI:n opiskelija Laura Joukainen sanoo. Hän sai työskentelystään hyvää palautetta, ja mieleen jäi erityisesti kiireetön kaatumistehtävä, joka toi Joukaisen ja hänen parinsa syliin elvytyksen.
”Adrenaliini nousi pintaan. Ajattelin, että koulussa annetusta näytöstä on jo aikaa ja että jäikö siitä mitään mieleen?”
Jännitystä lisäsi johtajan rooli, jossa Joukainen onnistui jakamaan tehtävät ja pitämään tiimin tilannetietoisena.
”Ensihoitajat sanoivat, että tosi hyvin meni”, hän iloitsee.

”Ohjaajan palaute oli kullanarvoista”

Myös Vamian opiskelija Angelika Raagmaa kehuu ohjaajiaan.
”Ohjaajan palaute oli kullanarvoista, sain tietää missä on kehitettävää.” Hänen mieleensä jäi erityisesti mopon ja pakettiauton kolari, josta pahasti loukkaantunut mopoilija kuljetettiin päivystykseen.
”Opin yhteistyöstä. Sain kokemuksen siitä, minkälaista on työskennellä täysin vieraan työparin kanssa”, Raagmaa sanoo. 

Tukea kaverille

Porissa harjoitteli kaikkiaan 50 TAI:n ja Vamian opiskelijaa, jotka toimivat myös eri koulusta tulevien työparien kanssa.
”Opiskelijat olivat vielä eri tasoilla ja harjoituksen avulla heille näytettiin, mitä pitää osata. Työelämän ohjaajat kertoivat heille, missä he ovat jo hyviä ja mitä vielä Kannattaa harjoitella”, TAI:n koulutuspäällikkö Kalle Ojanen sanoo.
Hänen mukaansa oppilaitosten erot tulivat esiin raadollisestikin; mihin toisessa koulussa on panostettu enemmän ja mihin vähemmän. Ojanen nostaakin ensivuoden kehityskohteeksi sen, että opiskelijat tukisivat toisiaan paremmin, kun osaamiseroja käy ilmi.
”Sen sijaan, että havaitaan toisen osaamispuute, voitaisiin auttaa tätä omaksumaan asia.”

Paitsi harjoitusalueen päivystyksessä myös ambulanssissa opiskelijat pääsivät työskentelemään ennalta vieraiden kollegojen kanssa.

Opiskelijoille näytettiin vaatimustaso

Vamia ja TAI käynnistelivät yhteistyötä aluksi muissa merkeissä, mutta varsin nopeasti keskustelu kääntyi yhteisharjoitukseen, Vamian koulutuspäällikkö Toni Borén sanoo.
”Halusimme, että opiskelijat näkevät, mitä perustason ensihoitajilta vaaditaan.” Samalla toiminnan haluttiin motivoivan arjen keskellä, tuovan toiminnallista muutosta ja tarjoavan verkostoitumista. Vamian opiskelijat ovat antaneet opettajilleen pelkästään positiivista palautetta ja pitivät harjoitusta lukuvuoden kohokohtana.

”Perustason ensihoitajalle on paikka kentällä.”

Koulutuspäällikkö Ojasen mukaan harjoituksen tarkoitus oli myös osoittaa, että perustason ensihoitajilla on paikkansa kenttätyössä ja että koulutukseen kannattaa hakea.
Koulujen yhteistyö jatkuu. Ensi vuonna TAI:n ja Vamian seuraan liittynee porilainen Winnova. Sen opettajat olivat tänä vuonna tarkkailemassa harjoitusta ja olivat vaikuttuneita.

Eikä siinä vielä kaikki

Harjoituksen yhteydessä kerättiin tietoa tutkimukseen, jossa selvitetään opiskelijoiden oppimismotivaatiota suhteessa oppimisen tavoitteisiin.
”Haluamme tietää, ovatko mielipiteet harjoitusten järjestämistä vastaan vai sen puolesta”, TAI:n opettaja ja tutkija Mika Alhonkoski sanoo.
Tuloksia ei ole vielä päästy analysoimaan, mutta Alhonkosken mukaan niistä huokuu ilmeisen positiivinen henki. Näkemyksissä on hieman eroa riippuen siitä, ovatko vastaajat ensimmäisen vai toisen vuoden opiskelijoita. Tutkimus valmistuu yhteistyössä Turun yliopiston hoitotieteenlaitoksen ja kasvatustieteenlaitoksen sekä TAI:n kanssa.

Teksti Marko Partanen
Kuvat Tomi Vastamäki

Lue koko juttu Pelastustiedosta 5/2023

Lue lisää