Janna Miettinen, Mikko Sipilä ja Liina Karhunen saivat ensihoitajaopiskelijoille myönnettävät PIIPAA-stipendit.
Ensihoitaja amk -tutkinnon kalkkiviivoilla oleville myönnettävät Paramedic International Innovation Practice Acknowledgement Award – eli PIIPAA-stipedit on jaettu. Vuoden 2023 stipendin saajat ovat Liina Karhunen, Janna Miettinen ja Mikko Sipilä. He esittäytyvät tässä.
Liina Karhunen: ”Ulkomaan vaihdot ovat ’kerran elämässä’ -tilaisuuksia
Kuka olet?
Olen Liina Karhunen toukokuussa 2023 Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistunut ensihoitaja. Lukion jälkeen pidin useamman välivuoden, matkustelin ja tein töitä. Jossain vaiheessa heräsi ajatus ensihoitajan ammatista, hain ja päädyin Tampereelle opiskelemaan. Ala on vienyt sen jälkeen täysin mukanaan, enkä osaa tällä hetkellä kuvitella itseäni tekemässä mitään muuta.
Mikä oli ensireaktiosi kuullessasi PIIPAA-stipendistä?
Yllättynyt ja onnellinen! Kuulin stipendistä samana päivänä, kuin olin lopettanut opiskelijavaihtoni viimeisen harjoitteluvuoron Australiassa. Ajoitus ei olisi voinut olla parempi. Tunnustus oli pieni lohtu niille kyynelille, mitä vuodatin jättäessäni jäähyväiset Australian kollegoille.
Sinua kuvailtiin hakemuksessa määrätietoiseksi ja innokkaaksi itsesi kehittäjäksi. Olet kerännyt myös kansainvälistä kokemusta. Kerro kokemuksistasi.
Opintojen aikana sain tilaisuuden tutustua Iso-Britannian ja Australian ensihoitoon. Australiassa tein hieman yli kaksi kuukautta kestäneen opiskelijavaihdon. Opiskelin ensin muutamia viikkoja paikallisessa yliopistossa, jonka jälkeen suoritin viiden viikon harjoittelun ambulanssissa Sydneyn keskustassa. Lisäksi tein lyhytvaihdon Iso-Britanniaan, Edge Hillin yliopistoon, jossa käynnistettiin muutama vuosi sitten maan ensimmäinen Suomen kaltainen ensihoidon tutkinto-ohjelma, joka antaa myös sairaanhoitajan pätevyyden. Samalla reissulla pääsin osana omaa opinnäytetyötäni tutustumaan Great North Air Ambulance Servicen toimintaan.
”Painimme muiden maiden kanssa samojen haasteiden kanssa.”
Molemmat opiskelijavaihdot olivat todella silmiä avaavia ja opettavaisia. Samalla myös kielitaitoni vahvistui. Mielestäni ensihoidon kehittäminen ja kansainvälisyys kulkevat vahvasti käsi kädessä. Tietyt asiat toimivat vain tietyillä alueilla, mutta samoja asioita ei tarvitse joka paikassa keksiä uudelleen. Jokaisella maalla on ensihoidossaan hyvät juttunsa, mutta myös kehitettävää. Muiden maiden ensihoidosta voidaan oppia, sillä painimme kuitenkin samojen haasteiden kanssa.
Muualla käydessä oppii myös arvostamaan Suomen maksutonta koulutusta sekä esimerkiksi päivystyksen ja ensihoidon saumatonta yhteistyötä AVH-potilaiden hoidossa.
Jos opintojen aikana tarjoutuu tilaisuus lähteä mukaan kansainväliseen toimintaan, niin suosittelen. Ne ovat niitä kerran elämässä -tilaisuuksia, joita ei kannata ohittaa. Opiskelijavaihtoihin liittyy oma paperityönsä ja ainakin omalla kohdalla hulvaton lukujärjestyksen sekä kurssien uudelleen järjesteleminen, mutta mitään ei saa ilmaiseksi. On oltava valmis tekemään töitä ja näkemään vaivaa asioiden eteen, se kyllä palkitaan. Parhaimmillaan kansainvälisistä opiskelijavaihdoista jää elinikäisiä muistoja, oppeja ja ystävyyssuhteita.
Koen olevani todella onnekas, että olen saanut tutustua ja tehdä töitä vieraiden maiden ensihoidossa. Oma kansainvälinen kiinnostukseni ja halu oppia saivat hakemaan vaihtoihin sekä projekteihin mukaan, mutta mikään näistä ei olisi ollut mahdollista ilman ensihoidon lehtori Tuija Raskua. Ihailen suuresti hänen uransa aikaisia saavutuksia sekä kansainvälistä kokemusta ja osaamista.
Mitä seuraavaksi?
Työskentelen tällä hetkellä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella. Vaikka olen tehnyt alan töitä koko opintojeni ajan, niin raakilehan tässä vielä ollaan. Oman ammattitaidon kehittämisessä on vielä paljon töitä. Toiveena on, että pystyisin jollain tavalla hyödyntämään maailmalta saatua tietoa, kokemusta ja kielitaitoa myös työssäni. Opintojen jatkamista aikanaan pidän myös hyvin todennäköisenä.
Mikko Sipilä – yhteisten asioiden hoitaja
Kuka olet?
Olen Mikko Sipilä, 28-vuotias tuore ensihoitaja AMK Kuopiosta. Valmistuin ensihoitajaksi tammikuussa 2023, muutamaa kuukautta suunniteltua aiemmin tammikuussa 2023. Olen kotoisin Aurasta, Varsinais-Suomesta, mutta muutimme puolisoni kanssa Kuopioon neljä vuotta sitten. Aiemmin opiskelin Turun yliopistossa muutamassa eri tiedekunnassa, mutta en sieltä kuitenkaan valmistunut. Yliopistoajalta jäi kuitenkin monia hyviä oppeja tulevaa elämää varten.
Mikä oli ensireaktiosi kuullessasi PIIPAA-stipendistä?
Olin Kuopion ikonisella luontopolulla Neulamäessä, oikeastaan Neulamäen huipulla, kun sain soiton, että minua on ehdotettu PIIPAA-stipendin saajaksi. Huonon kuuluvuuden vuoksi piti oikeastikin hetki selvittää, mistä on kyse, kunnes sitten asia alkoi selkiintyä. Olin ja olen edelleen äärettömän iloinen ja hämmentynyt saamastani tunnustuksesta, sillä en osannut sitä ollenkaan odottaa. Stipendi tuntuu todella arvokkaalta ja kunnioitan sitä todella paljon.
Sinua kuvailtiin yhteisten asioiden hoitajaksi, mitä se pitää sisällään?
Opiskeluaikanani toimin lähes kaikkina vuosina Kuopion sosiaali- ja terveysalan opiskelijayhdistys Tertta ry:n hallituksessa. Olen kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta ja yleisestä järjestötoiminnasta. Minulla on muutakin järjestötaustaa, joten tuntui luonnolliselta hakea Terttaan. Vuonna 2021 toimin yhdistyksen varapuheenjohtajana sekä sosiaalipoliittisena vastaavana. Tehtäviini kuului muun muassa puheenjohtajan sijaistaminen ja korkeakoulun hyvinvointityöryhmään osallistuminen. Teimme opiskelijoille hyvinvointiin ja opiskelutyytyväisyyteen liittyviä kyselyitä ja ajoimme heidän huoliaan korkeakoulun toimielimissä. Yksi suuri huoli korona-aikana oli puuttuva lähiopetus ja se näkyi myös opiskelijoiden palautteissa.
Vuonna 2022 toimin Tertan puheenjohtajana ja sain ilokseni johdettavaksi yli 10 motivoitunutta sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa. Töitä tehtiin kaikkien etu edellä, mutta tietysti ensihoitajaopiskelijana katsantokantani oli vahvasti omista opinnoista lähtöisin.
”Tuntui hyvältä, kun tuntematon opiskelijakollega uskalsi lähestyä”
Toimin Tertan lisäksi Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAVOTTAn edustajistossa, ja sen puheenjohtajakin. Opiskelijakuntakentällä skaala laajeni kaikkien alojen opiskelijoiden edun ajamiseen. Muun muassa sote-alan opiskelijoiden harjoitteluiden palkattomuus oli meillä paljon esillä. Itselleni tämä aktiivitoiminta on aina ollut eräänlainen harrastus, ja olen saanut siitä enemmän iloa kuin mitä se on kuluttanut. Tuntuu hyvältä, kun tuntematon opiskelijakollega uskaltaa lähestyä ja tuoda omia huoliaan esiin.
Järjestimme Tertassa viime syksynä valmistuvien gaalan ja oli mahtavaa nähdä, että koronasta huolimatta meidänkin ensihoitajaryhmämme oli edelleen suurelta osin koossa ja aktiivisena paikalla juhlimassa.
Mitä seuraavaksi?
Suureksi onnekseni työllistyin heti valmistuttuani Pohjois-Savoon ensihoitajan pitkään sijaisuuteen. Alkuvuoden olin töissä Kuopiossa ja nyt kesän yli minut voi löytää Suonenjoen pelastusasemalta.
Järjestötoiminta on toki edelleen osa minua ja pitkäaikainen harrastukseni vapaaehtoistoiminta on edelleen mukana. Tulin huhtikuussa valituksi Suomen Punaisen Ristin Savo-Karjalan piirin hallituksen puheenjohtajaksi. Mihin tiikeri raidoistaan pääsee?
Janna Miettinen: ”Nyt tiedän, että pärjään haastavissakin tilanteissa”
Kuka olet?
Olen Janna Miettinen, 24-vuotias, Oulun ammattikorkeakoulusta valmistunut ensihoitaja. Minulla on taustalla kaksoistutkinto tarjoilijan ammattikoulutuksella. Olen alun perin lähtöisin Kuopiosta, mistä suuntasin ammattikorkeakoulupintojen perässä Ouluun.
Mikä oli ensireaktiosi kuullessasi PIIPAA-stipendistä?
Mitä ihmettä! Olin hyvin yllättynyt, otettu ja häkeltynyt moisesta kunniasta. Minulla ei ollut aavistustakaan, että minut oli laitettu ehdolle ensihoidon opettajien toimesta. Suoritin parhaillaan harjoitteluvaihtoa Keniassa ja opettajani Petri Aspegren otti minuun yhteyttä kertomatta, miksi meidän täytyisi pitää ohjauskeskustelu pikaisesti. Hän taltioi reaktioni videolle.
”Ulkomaan vaihto auttoi ammatillisessa kasvussa”
Itselleni stipendin saaminen ja ehdokkuus tulivat yllätyksenä, mutta ne nostivat motivaatiotani alaa kohtaan vielä entistä enemmän. Kehotankin ilmiantamaan motivoituneita ja aktiivisia opiskelijoita PIIPAA-stipendin saajaksi. Hakemuksen voi täyttää esimerkiksi opettaja, harjoittelun ohjaaja tai vaikka opiskelutoveri. Jo ehdolle pääseminen on mielestäni hieno osoitus hyvästä työstä!
Sinua kuvailtiin aktiiviseksi, osaavaksi ja kansainvälisestä toiminnasta kiinnostuneeksi opiskelijaksi. Kerro kansainvälisestä kokemuksistasi?
Suosittelen vahvasti ulkomaan vaihtoa opiskelujen, harjoittelun tai työn tiimoilta, jos se on mahdollista. Ulkomailla olo tuo erilaista näkökulmaa työhön ja muuhunkin elämään. Koen, että harjoittelu Keniassa auttoi minua ammatillisessa kasvussa. Nyt tiedän, että pärjään haastavissakin tilanteissa täysin oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Uuteen kulttuuriin ja ympäristöön sopeutuminen, vieraalla kielellä kommunikointi ja toisen maan ohjeiden mukaan toimiminen oli ajoittain haastavaa niin eettisesti kuin toiminnallisestikin, mutta en vaihtaisi hetkeäkään. Kokemuksena vaihto oli unohtumaton ja avasi silmiäni siihen, mitä toisella puolella maapalloa oikeasti tapahtuu. Ensihoitajaopintojen ensimmäisestä vuodesta lähtien tiesin, että haluan kokemuksen ulkomailla ammattikorkeakoulun kautta. Olen aiemmin ammattikoulun aikana suorittanut tarjoilijan opinnoissa parin kuukauden harjoittelun Islannissa.
Mitä seuraavaksi?
Seuraavaksi suuntaan takaisin Savoon, kotipaikkakunnalleni Kuopioon. Kesätöitä on luvassa Pohjois-Savon hyvinvointialueella ensihoidossa. Odotan innolla töiden alkamista!
Vuoden 2023 statistiikkaa
Valintaraati vastaanotti 15 stipendihakemusta. Ne jakautuivat eri ammattikorkeakoulun opiskelijoille seuraavasti:
Savonia AMK (25%)
Tampere AMK (18.8%)
Arcada AMK (18.8%)
LAB AMK (18.8%)
XAMK AMK (6.2%)
Turun AMK (6.2%)
Oulun AMK (6.2%)
Ehdottajina toimivat opettajat, luokkatoverit, harjoittelun ohjaajat ja työkaverit. Puolueeton puuhastelija anonymisoi hakemukset ja lähetti ne moniammatilliselle valintaraadille, johon kuuluu viisi pitkän linjan akuuttihoidon ammattilaista.
Vuoden 2023 PIIPAA-stipendin saajat palkittiin 350 euron rahapalkinnolla, FinnEM24 -konferenssilipulla sekä Pelastustiedon vuosikerralla. Rahapalkinnon lahjoittavat anonyymina pysyttelevät ensihoidon enkelisijoittajat.