Työhyvinvointi 7.12.2023

Raskaan Joulun ja hyvän mielen rumpali – ensihoitaja Mirka Rantanen

Suosittu Raskasta Joulua -kiertue kulkee rumpali Mirka Rantasen kompilla. Kiertueen ajan hän pitää vapaata ensihoitajantyöstään.

Suosittu Raskasta Joulua -kiertue kulkee rumpali Mirka Rantasen kompilla. Kiertueen ajan hän pitää vapaata ensihoitajantyöstään.

Raskasta Joulua eli heavy metal -versiota joululauluista esittävä karavaani kiertää taas Suomea. Liki 20 vuotta sitten se ei ollut vielä kiertue, vaan yksi keikka. Viimeisen vuosikymmenen ajan Raskasta Joulua on vetänyt täyteen Suomen isoimmat konserttipaikat. 
15 vuotta sitten Raskasta Joulua -bändiin pestattiin monessa heavysopassa hämmennetty Mirka Rantanen, noiden vuosien varrella hän myös opiskellut ja päätynyt töihin ambulanssiin.
”Sanomamme on hyvä mieli. Kun näkee, että yleisö viihtyy, tietää, että tällä on tilausta.”

Parantava vaikutus

Raskaalla joulumielellä on paranneltu vuosikymmeniä sitten syntyneitä haavoja. Sellaisia, jotka 10-vuotias Rantanen aiheutti rumpuharjoittelullaan kerrostalossa. 
”Katselin pienenä Lauantaitansseja, jossa livebändi soitti. Ohjelman viimeinen biisi oli aina rockimpi. Odotin ohjelmaa ja varsinkin sitä viimeistä biisiä. Soitin bändin mukana piparkakkupurkkeja ja jalkapalloa kukkakepeillä takoen.” 
Isovanhemmat heltyivät ostamaan yksinkertaisen rumpusetin, mutta soittamista rajoitettiin nopeasti, kun naapurit valittelivat mökästä. Vanhemmat sopivat naapureiden kanssa, että poika soittaa vain tiettyinä aikoina.
”Kun Raskasta Joulua alkoi menestyä, vanhat naapurit ottivat yhteyttä ja kertoivat, että oli kiva kuunnella silloin sinun soittoasi”, Rantanen naureskelee.

Klubeilta areenoille

Kun Rantanen vuonna 2008 pestattiin mukaan Raskasta Joulua -bändiin, tuotanto oli jo paisunut kiertueeksi, mutta metallikaikuisia joululauluja soiteltiin lähinnä klubeilla. Kaikkien aikojen ensimmäinen Raskasta Joulua (2004) oli vielä yksi keikka ja kahden vuoden päästäkin vain kolmen keikan mittainen rupeama. Viime vuosikymmenen karavaani on kiertänyt Suomen isoimmat konserttisalit ja sisäareenat.
Klubien sekaan ilmestyi ensin Helsingin Kulttuuritalo. Seuraavaksi Raskasta Joulua soi Helsingin jäähallissa ja lopulta silloisessa Hartwall Areenassa. 
”Kun 12 000 ihmistä mylvii loppuun myydyllä Hartwall Areenalla edestämme laskettavan verhon takana, niin kovinkaan moni hetki elämässä ei mene sen edelle”, Rantanen sanoo.

Tänä vuonna (2023) Raskasta Joulua -kiertue nähdään 23 paikkakunnalla.

Suosion kaksi puolta

Suosio on lisännyt kannattajien ja epäilijöiden määrää. Jälkimmäinen porukka syyttää konseptia rahastuksesta.
”Tämä on saanut alkunsa hyvästä fiiliksestä ja hauskanpidosta soittajakollegoiden kesken, mistä se on paisunut isoksi. Ei se meidän vika ole, että ihmiset tykkäävät. Kukaan ei tätä aloittaessa tiennyt, että tästä tällainen tulee”, Rantanen sanoo. 
Suosio kertonee enneminkin hyvin tehdystä työstä. 
Rahan liike liikuttaa myös kansainvälisiä tähtiä, joita Raskasta Joulua -keikoilla esiintyy. Heille musiikki on ammatti, joka tuo elannon. On selvää, että palkkioita täytyy maksaa. Rantanenkin pitää päätyöstään kiertueen takia puolitoista kuukautta vapaata.

Tähdet tähdistä kirkkaimmat

Raskasta Joulua rakentuu niin, että bändi ja muutama laulaja kiertävät koko pitkän kiertueen. Heidän lisäkseen kiertue saa keikkakohtaisia vierailevia tähtiä. 
”Amaranthen laulaja Elize Rydin piti tulla esiintymään vain muutamalle keikalle, mutta jäikin jokajouluiseen kokoonpanoon.”
Rantasen mukaan kukaan artisti ei ole koskaan kieltäytynyt Raskasta Joulua -kiertueesta sen takia, että joululaulut eivät kiinnostaisi. Tänä vuonna ulkomaalaisista tähdistä ovat mukana ainakin Queensrÿche-bändin Geoff Tate ja Kameleotin ja Seventh Wonderin Tommy Karevik, kotimaista kaartia edustavat muun muassa Marko HietalaVille Tuomi ja Tony Kakko. Aiemmin mukana ovat olleet muun muassa Twisted Sisterin Dee Snider, Uriah Heepin Bernie Shaw, Rainbow’n ja Deep Purplen Joe Lynn Turner.
”Ensi vuonna meillä on 20-vuotisjuhlavuosi ja suunnitelmissa on isoja yllätyksiä, mutta niitä ei vielä sovi paljastaa.”

Rantanen osui onnettomuuspaikalle ohikulkijana ja jäi pohtimaan, minkälaista olisi työskennellä ensihoitajana. Hän on ottanut asiasta selvää reilun kymmenen vuoden ajan.

Rumpusetin takaa ambulanssiin

Pitkän päivätyön metallirumpalina tehnyt Rantanen keksi ja perusti lapsille suunnatun Hevisaurus-bändin, joka teki perheen pienimmille heavymusaa suomeksi. Hevisauruksen Hirmuliskojen yö -levystä Rantanen pokkasi Emma-patsaan, se oli paras lastenalbumi vuonna 2011. Rantasen ja Hevisauruksen tie katkesi levy-yhtiön kanssa syntyneisiin erimielisyyksiin. 
Se oli juuri Hevisauruksen keikka Kotkan Meripäivillä, jonka jälkeen Rantanen perheineen ajoi autollaan bändin seuraavalle keikkapaikalle. Hän näki tienposkessa savuavan auton, jonka nokka oli rutussa. Samalla hän tajusi, että on ensimmäisenä paikalle sattunut ohikulkija. Ajatus siitä, mitä autossa voi olla, aiheutti pelonsekaisia tunteita. Hän pyysi vaimoaan jäämään lasten kanssa autoon odottamaan siksi aikaa, kun olisi tarkastanut tilanteen. Autosta löytyi vainaja ja Rantanen pyysi vaimoaan soittamaan hätäkeskukseen. ”Se on jäänyt mieleen, kun vaimo huusi minulle kesken hätäpuhelun, että: ”mistä tiedät, että mies on kuollut?”
Tapahtuma jäi vaivaamaan Rantasta. 
”Mietin, että minkälaista olisi tehdä ensihoitajan työtä? En ollut tilanteessa mitenkään paniikissa. Etsin netistä tietoa ensihoidon koulutuksista, eikä mennyt kovin kauan, kun olin jo HESOTE:ssa (Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitos) opiskelemassa alaa.”
Rantanen oli aiemmin ollut VPK:ssa ja sen myötä hänellä oli pieni kiinnostus vilkkuautoja kohtaan. Nykyään hän tekee päätyökseen ensihoitajan töitä 9 Lives -yrityksessä. Ambulanssityö on tuonut leipää pöytään reilun kymmenen vuoden ajan.

Kun Raskasta Joulua -kiertue käynnistyy, Rantanen pitää ambulanssityöstä puolentoista kuukauden mittaisen sapatin.

Paussi potilastyöhön

Kun Raskasta Joulua -kiertue käynnistyy, Rantanen tarvitsee ambulanssityöstä puolentoista kuukauden vapaan, sillä bussi- ja hotellielämän aikana ehditään kotonakin käydä vain kääntymässä.
Rantanen kiittelee joustavaa työnantajaansa, 9 Livesiä, jonka palveluksessa vapaat järjestyvät.
Raskasta Joulua -harjoitukset alkavat noin kaksi viikkoa ennen kiertuetta. Tavallaan se käynnistää myös Rantasen joulunalusajan, joka on kiireinen mutta eri tavalla kuin monelle muulle. Harjoituksen ja kiertueen aikana soitetaan joulubiisejä niin, että lopulta ne tulevat korvista ulos. 
”Kun sitten kiertueen jälkeen menen ruokakauppaan ja kuulen siellä ”Sydämeeni Joulun Teen”, niin ajattelen, että ’ei tätä eikä yhtään joululaulua enää’. Kyllä siihen kyllästyy, kun joka päivää niitä tuuttaa menemään.”
Suvun kanssa vietettävät jouluaatot eivät silti anna armoa, vaan sen perinteisiin kuuluu katsella TV:stä Raskasta Joulua.

Tulkoon hitti

Monet joululaulut ovat niin vanhoja, että niiden tekijöitä ei tiedetä tai he ovat jo kuolleet. Joihinkin esittämiensä uudempien joululaulujen tekijöihin Raskasta Joulua -tuotantotiimi on ollut yhteydessä.
10 vuotta sitten vähemmän tunnettu Tulkoon Joulu -kappale kävi Raskasta Joulua -pajalla ja siitä taivutettiin metalliversio. Kappaleen nimeä kantava levy myi triplaplatinaa, ja siitä on tänä vuonna julkaistu uudelleen miksattu versio. YouTubessa Tulkoon Joulu -video on katsottu 8,6 miljoonaa kertaa.
”Teimme biisistä hitin. Kun tapasimme laulun tekijän, Pekka Simojoen, hän oli aivan innoissaan ja otettu sovituksesta ja versiostamme, ja tuli katsomaan keikkaamme”, Rantanen sanoo.
Myös ”Sydämeeni Joulun Teen” -laulun tekijä Kassu Halonen on kertonut pitävänsä Raskasta Joulua -versiosta. 

Ennen Raskasta Joulua -bändiin tuloaan Mirka Rantanen ehti tehdä pitkän päivätyön heavy metal -rumpalina. Vuonna 2021 ja 2023 hän on julkaissut omat Circus Of Rock -sooloalbuminsa.

Fiiliksiä

Raskasta Joulua -kiertueilla on soitettu 30-40 joulubiisiä, Rantasen on vaikea valita niistä omaa suosikkia.
”Tähti Tähdistä Kirkkain on minulle rumpalina hieno biisi. Tykkään vetää sitä komppia, siinä on klassinen kasarisoittofiilis ja siinä saa vetää isosti.”
Rantaseen vetoavat myös yleisön tarinat.
”Jotkut ihmiset kertovat omakohtaisia kokemuksia siitä, miten he ovat näistä kappaleista saaneet menetyksen hetkellä voimaa.”
Toiset taas kertovat, että ennen Raskasta Joulua -konseptia he eivät ole olleet ollenkaan kiinnostuneita joululauluista. Raskas poljento löytää kauniille kappaleille uuden yleisön.

Teksti Marko Partanen
Ambulanssikuvat: Jarkko Piipari/@mediapiipari
Musiikkikuvat Jaakko Manninen

Lue lisää