Ensihoito 14.9.2020

Uusi Sairasautokeskus ei astu kenenkään varpaille

Viiden miehen sairaankuljetusyrityksen perustivat Ari Vatanen (edessä vas.), Ville Toivonen, Sebastian Ganfors (takana vas.), Jussi Snellman ja Henri Muukkonen.

Viiden miehen sairaankuljetusyrityksen perustivat Ari Vatanen (edessä vas.), Ville Toivonen, Sebastian Ganfors (takana vas.), Jussi Snellman ja Henri Muukkonen.

Viisi kokenutta ensihoidon työntekijää huomasi, että osa Uudenmaan potilaskuljetuksista ei oikeastaan kuulu kenellekään ja niitä hoitamaan myydään jopa ei oota. Uudenmaan Sairasautokeskus Oy perustettiin paikkaamaan tämä puute. Yritys löytää asiakkaansa omilla kontakteillaan, eikä se astu kenenkään varpaille.

Tuusulassa talliaan pitävä Uudenmaan Sairasautokeskus Oy sai luvat kolmelle sairaankuljetusyksikölleen perjantaina 11. syyskuuta. Sairasautokeskus ei kiilaa kenenkään tontille, vaan yrittäjät uskovat, että heille riittää Uudenmaan potilasvirrasta oma asiakaskuntansa. ”Tämä liikeidea ei välttämättä toimi muualla päin Suomea, sillä se vaatii ison ihmismassan, josta asiakaskunta sitten löytyy”, toimitusjohtaja Ari Vatanen sanoo.

”Pystymme tukemaan muita toimijoita”

Sairasautokeskus aikoo löytää asiakkaansa ensihoito-organisaatioiden ja kilpailutettujen potilaskuljetusten välistä. Vatanen uskoo, että yrityksen joustava toiminta voi myös tukea molempia tahoja. Ainakin siten, että yritys purkaa tehtäväkuormasta ne kyydit, joka päätyvät kuljetukseksi, mutta jotka eivät välttämättä tarvitse varsinaista ensihoitoa kuljetuksen aikana.

”Meille kelpaavat kaikki potilaat, joita muut eivät koe omakseen”, Vatanen sanoo. Hänen mukaansa tällaisia tehtäviä ovat muun muassa yksityisten hoitolaitosten siirrot ja aikatilaustehtävät, joilla on pitkät vasteajat tai joille myydään jopa ei oota.

3 yksikköä, 5 yrittäjää

Sairasautokeskus on aloittanut toimintansa yhdellä 24/7 -sairaankuljetusyksiköllä, yhdellä päiväautolla ja yhdellä tarvittaessa miehitettävällä yksiköllä. Viiden yrittäjän porukka pyörittää toimintaa aluksi omin voimin.

Sairasautokeskus tekee nimensä mukaisesti sairaankuljetusta ja sen kenttätyössä oleva henkilöstö koostuu sairaankuljettajista. ”Tutkimme toki edelleen potilaan, kartoitamme tilanteen ja määritämme terveydentilan, mutta jos kohtaamme potilas tarvitsee ensihoitopalvelua, pyydämme kohteeseen hätäkeskuksesta lisäapua”, operatiivinen johtaja Henri Muukkonen sanoo.

Hänen lisäkseen Sairasautokeskuksen muut yrittäjät ovat Ville Toivonen, Sebastian Granfors ja Jussi Snellman.

Teksti ja kuva: Marko Partanen

Lue lisää