Ensihoito 4.9.2020

Vuoden ensihoitaja Janne Keto halusi parantaa ensihoitajien osaamista eteen tulevissa synnytyksissä

HUS Lohjan alueen ensihoidon kenttäjohtaja Janne Keto valittiin tänä vuonna vuoden ensihoitajaksi.

HUS Lohjan alueen ensihoidon kenttäjohtaja Janne Keto valittiin tänä vuonna vuoden ensihoitajaksi.

Vuoden ensihoitajaksi valittu vihtiläinen Janne Keto on osallistunut viiden lapsen synnytykseen ensihoitotehtävässä koko 21 vuoden työuransa aikana. Ensimmäiset synnytykset ovat aina hankalia. Jotta ensimmäisessä ensihoitajan eteen tulevassa synnytyksessä pärjää mahdollisimman hyvin, halusi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Lohjan alueen kenttäjohtajana työskentelevä Keto lisätä ensihoitajien osaamista sairaalan ulkopuolisissa synnytyksissä. Siksi hän lähti kehittämään HUS:n alueella ”Kätilö kentällä” -mallia.

Sen tavoitteena on tehdä ensihoitajien tekemistä sairaalan ulkopuolisista synnytyksistä mahdollisimman turvallisia. ”Kätilö kentällä” -mallissa kätilö lähtee ensihoidon avuksi kentälle, jos synnytys sairaalan ulkopuolella näyttää todennäköiseltä.

Sairaalan ulkopuolisia synnytyksiä sattuu entistä useammin. Muualla Suomessa vastaavaan toimintaan on jo kiinnitetty huomiota.

”Kahvipöytäkeskusteluissa nousi esille, että myös HUS:n alueella toivottaisiin ensihoitajille lisää osaamista kohdata tällainenkin tehtävä”, Keto sanoo.

Hän otti johtamisen erikoistumisopinnoissaan sairaalan ulkopuoliset synnytykset kehittämistehtäväksi.

”Tässä koulutetaan ensihoitajia toimimaan kätilöinä, mutta varsinainen kätilö ohjaa, neuvoo ja valvoo ensihoitajan toimintaa ja tarvittaessa puuttuu siihen. Potilasturvallisuudesta huolehditaan kaikissa olosuhteissa.”

Työyhteisön ehdotus

Janne Keto sanoo ideansa eteenpäinviemiseksi tarvitun myyntimiehen taitojakin, jotta tulosyksikössä asian tärkeys ymmärrettiin. Kun tarve tajuttiin, sen jälkeen asia etenikin hyvässä hengessä.

Ehdotus Kedon valinnasta vuoden ensihoitajaksi tuli sairaalan sisältä. HUS Lohjan sairaalan naisten – ja lastentautien tulosyksikkö, synnytysosaston johto, lähiesimiehet ja kätilöt asettuivat ehdotuksen taakse yksimielisesti. He perustelivat ehdotustaan sillä, että Janne Keto sinnikkäästi vei asiaa eteenpäin, josta muodostui merkittävästi tavanomaista laajempi ja mittavampi. Tarvittiin lukuisia lupia, yhteistyötä, kokouksia sekä moniammatillista hyväksyntää tulosyksikkörajojen yli, jotta ”Kätilö kentällä”-kokeilu mahdollistui.

Kätilö kentällä -pilotti suunniteltiin, valmisteltiin ja toteutettiin yhteistyössä Lohjan sairaalan synnytysosaston sekä alueen ensihoidon kanssa. Vajaan puolentoista vuoden mittainen kokeilu päättyi vuodenvaihteessa, jonka jälkeen ”Kätilö kentällä” -malli on jatkunut toistaiseksi.

Janne Keto on valmistunut lähihoitajaksi ja sairaanhoitajaksi, josta hänellä on myös ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Hänellä on myös ensihoidon erikoistumisopintoja ja johtamisen opintoja. Hän on työskennellyt yksityisellä ja julkisella puolella, muun muassa pelastuslaitoksella Espoossa. Vuodesta 2012 alkaen hän on työskennellyt ensihoidon kenttäjohtajana HUS Lohjan alueella.

Vuoden ensihoitaja valittiin kymmenennen kerran. Valinnan tekevät: Ensihoidon opettajat, ensihoitolääkärit, Suomen Ensihoitoalan liitto, Tehy ja Systole ensihoidon erikoislehti.

Teksti: Esa Aalto
Kuva: Joni Hyyryläinen

Lue lisää