Ensihoito 13.4.2015

Vuoden ensihoitaja kumosi epäkohdat kansalaisadressilla

Sanna Kauppinen on vuoden 2015 ensihoitaja.

Sanna Kauppinen on vuoden 2015 ensihoitaja.

Pirkanmaalainen Sanna Kauppinen on valittu vuoden ensihoitajaksi. Valitsijaraati kiitti Kauppista erityisesti siitä, että hän sai päättäjät perumaan kaksi ehdotusta, jotka olisivat heikentäneet Pirkanmaan alueen ambulanssivalmiutta.

Ensimmäisen kerran Kauppinen kävi toimeen kaksi ja puoli vuotta sitten, kun Pirkanmaan sairaanhoitopiiri aikoi pudottaa kaikkien keskuskaupungin ulkopuolella päivystävien ambulanssien lähtövalmiuden kotivarallaoloon, eli 15 minuuttiin.

Kauppinen ei voinut hyväksyä kansalaisten asettamista eriarvoiseen asemaan.

”Tuntui käsittämättömältä, että Tamperetta ja Nokiaa lukuunottamatta kaikki Pirkanmaan muut kunnat menisivät yöaikaan vartin lähtövalmiuteen. Miksi tamperelaisilla ja nokialaisilla olisi ollut ainoina pirkanmaalaisina oikeus siihen, että ambulanssi on välittömässä lähtövalmiudessa?” Kauppinen kysyy.

Hän kirjoitti nettiin adressin aiheesta ja sai mukaan nopeasti ison joukon kollegoita.

”Huomasin, että kollegat tarttuivat siihen heti todella hyvin. Varmasti jokainen, joka tätä työtä tekee, tietää, että välitön lähtövalmius se olla pitää.”

Julkisuutta tuli myös kollegoiden yhdessä suunnitteleman toritapahtuman ja useiden lehtijuttujen avulla. Pian adressissa oli 11 000 nimeä. Lopulta ehdotus kaatui sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksessa. Se innoitti paikallaolijat valtaisiin aplodeihin.

Samoin kävi ehdotuksen, jonka mukaan sairaanhoitopiirin ambulansseja pitäisi vähentää viidellä. Sekin kaatui Kauppisen ja kollegoiden aktiivisuuden ansiosta.

Vuoden ensihoitaja -raadin perusteluissa mainitaan, että säästöpäätösten kumoamisen vaikutus on laskettavissa. Kauppisen tiimi on laskennallisesti pelastanut ainakin kymmenen ihmistä vuodessa varmalta kuolemalta, kun ambulanssivalmiutta heikentävät ehdotukset on kumottu.

Faktoja ärripurrin sijaan

Kauppinen kuvailee itseään lumipallon liikkeellelaittajaksi. Hän korostaa, ettei saanut muutoksia aikaan vain yksinään, vaan yhdeksän ensihoitajan porukassa.

”Kai minulla on sellainen luonne, että tartun tuumasta toimeen. Kun saa jonkun idean, sitä jo ruvetaan tekemään eikä jäädä odottelemaan, että joku muu tekisi.”

Hän sanoo tiimin luottaneen vaikutusmahdollisuuksiinsa aina hyvin vahvasti.

”Olemme uskoneet 110-prosenttisesti, että meillä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Se on ollut todella intensiivistä. On oltu asian kanssa naimisissa 24/7. Eivät kaikki alan ihmisetkään uskoneet, että nämä päätökset on mahdollista kumota.”

Kauppisen mukaan tärkeintä adressien perillemenossa on faktatieto.

”Adresseissa on hyviäkin aiheita, mutta välillä ne on kirjoitettu liiallisessa tunteen palossa. Niissä on liikaa ärripurria mukana, jolloin ne eivät kanna niin pitkälle. Me olemme hakeneet oikeasti faktatietoa taustalle.”

Esimerkiksi vastustaessaan ambulanssien vähentämistä Kauppinen kollegoineen etsi tilastotietoa, kuinka paljon autot ajavat ja kuinka palvelutasopäätökset ovat aikaisemmin toteutuneet.

Nyt Kauppisen sydäntä lähellä on ensihoitajien työturvallisuus. Hän kokee, että uhat alalla ovat lisääntyneet. Viime syksynä hän luovutti yhdessä kollegansa Henri Backmanin kanssa lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlundille adressin, jossa esitettiin alan henkilöstölle parempaa yksityisyydensuojaa oikeudessa.

”Pelastajat, ensihoitajat ja poliisit pitäisi ottaa paremmin huomioon, kun joudumme työmme takia silminnäkijäksi tilanteisiin ja todistajaksi oikeuteen.”

Kauppinen työskentelee ensihoitajana ambulanssissa Pirkanmaan pelastuslaitoksella. Hänellä on takanaan 13 vuoden ura. Hän vastaa perustyönsä lisäksi työpaikkansa opiskelijoista ja kuuluu defusing-ryhmään. Hän on tehnyt myös tuntiopettajan töitä alan oppilaitoksissa.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Hanna Raijas

Lue lisää