Hälytysilmoitus 30.11.2020

Hälytysilmoitus: Haastava savusukellus tunnelin kautta Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä

Kuuden savusukeltajan ryhmä kulki kuljetintunnelia pitkin rakennuksen pohjakerrokseen. Grafiikka: Peter Bange.

Kuuden savusukeltajan ryhmä kulki kuljetintunnelia pitkin rakennuksen pohjakerrokseen. Grafiikka: Peter Bange.

Bolidenin Sodankylässä sijaitsevan Kevitsan kaivoksen päämurskaamossa syttyi tulipalo 28. toukokuuta 2020. Savusukeltajan näkövinkkelistä rakennus oli jo itsessään haastava, mutta varasuunnitelmana käyttöön otettu hyökkäysreitti teki siitä entistä haastavamman.

Pelastusryhmäläiset analysoivat pikaisesti yhdessä tilanteen, sopivat roolit ja varmistivat, että kaikki tietävät mihin ovat menossa. Ambulanssi lähti palopaikalle ensimmäisenä, sen kyytiin nousivat myös savusukeltajat varusteineen. Kaivoksen kaksipaikkaisella paloautolla lähti liikkeelle savusukeltajien turvapari. Loput pelastusryhmäläiset menivät palopaikalle työmaa-autoillaan. Paloasemalta päämurskaamolle on vain muutaman sadan metrin matka. Lähimmällä pelastustoimen yksiköllä, Sodankylän 701-höökillä, oli palopaikalle 45 kilometrin ajomatka. Sopimuspalokuntavoimin liikkuvan höökin ryhmänjohtaja Jarno Sukuvaara päivysti kotonaan johtoyksiköllä.

Jarno Sukuvaara (vas) johti sammutustöitä Kevitsan kaivoksella. Ilmari Tuomikoski ja Antti Niemelä savusukelsivat kahdesti tunnelin kautta päämurskaamoon. Kuva: Matias Wesin.

Jotta porraskuiluun ja paloon voitiin päästä käsiksi alakautta, savusukellusryhmän oli kuljettava 150 metriä pitkä kuljetintunnelin luiska. Se vie maapinnalta noin 30 metrin syvyyteen, kerrokseen –9. Palavassa tilassa olevasta lattian osa saattoi teräsrakenteensa takia olla palon kuumuudessa väsynyt. Oli varottava myös korkean tilan betoniseiniä, joista ropisi palasia alas, kun sinne päästi vettä. Päämurskaimella tehtiin parhaillaan kunnossapitotöitä, minkä takia tilassa oli myös hitsauskaasupulloja. Savusukeltajat varmistivat lämpökameralla, että astiat eivät olleet kuumenneet ja kokeilivat ovatko venttiilit kiinni.

”Tämän tehtävän hoitamisen kannalta merkittävää oli tilannepaikalla toimineiden hyvä kohdetuntemus sekä kaivoksen ja sodankyläläisten yhteisharjoitukset”, palomestari Pekka Siivola sanoo.

Lue koko Marko Partasen kirjoittama hälytysilmoitus-juttu Pelastustiedosta 8/2020, joka ilmestyi 11. marraskuuta.

Lue lisää