Harjoitus ja koulutus 7.4.2017

Palopäällystöpäivät: Risikko pariterapeuttina koulujen järkiliitossa

Palopäällystöpäivien perjantaiaamussa käytiin vilkas paneelikeskustelu koulutuksesta.

Helsingissä paraikaa meneillään oleva kolmipäiväinen Palopäällystöliiton tapahtuma on kerännyt noin 400 henkilön ennätysyleisön kuuntelemaan ja keskustelemaan pelastusalan ajankohtaisista aiheista.

Keskustelun avasi sisäministeri Paula Risikko, joka kertoi sisäministeriön selvittävän muun muassa sitä, voitaisiinko tulevaisuudessa pelastajat kouluttaa myös ensihoitajiksi. Lisäksi Risikko kertoi, että Vaasassa aletaan kouluttaa hätäkeskuspäivystäjiä, ja sopimuspalokuntien kouluttajien koulutuksesta vastaa Pelastusopisto.

Paneelissa keskustelivat Risikon lisäksi Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg, Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtaja Veli-Pekka Ihamäki ja pelastusylijohtaja Esko Koskinen.

Kuin järkiliitto

Mervi Parviainen luonnehti, että palopäällystön ammattikorkeakoulututkinnon siirtyminen Poliisiammattikorkeakoululle on ollut Pelastusopistolle kuin järkiavioliitto, joka on tehty rahan takia. Kimmo Himberg sanoi, että Poliisiammattikorkeakoulu on saanut suhteettomastikin kritiikkiä aiheesta, ja korosti, ettei Polamk pyri syömään pelastustoimea. Hänen mielestään oli käsittämätöntä, että Polamkin on nähty heittävän kuraa pelastustoimen rattaisiin. Himberg korosti alan koulutuksien yhteistyötä.

Koulut ovat päässeet yhteisymmärrykseen asiasta, ja koulutus Poliisiammattikorkeakoulussa alkaa syksyllä. Keskustelu sai humoristisia piirteitä, kun Paula Risikko vertasi itseään pariterapeuttiin, joka istutti rehtorit saman pöydän ääreen eikä antanut heidän lähteä, ennen kuin asia oli ratkaistu.

Myös yleisö sekä paikan päällä että etänä osallistui aktiivisesti keskusteluun viestiseinällä, joka heijastettiin yleisölle.

Palopäällystöpäivät jatkuvat lauantaina, ja niitä voi seurata livenä sekä kirjoittaa viestiseinälle täällä.

Lisää palopäällystön koulutuksesta ensi viikolla Pelastustiedon verkkosivuilla.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää