Harjoitus ja koulutus 2.7.2018

Pelastusalan koulutus: viekö korkeakoulu kädentaidot?

Pelastusopiston harjoitusalueella harjoiteltiin tieliikennepelastamista viime toukokuussa.

Pelastusopiston harjoitusalueella harjoiteltiin tieliikennepelastamista viime toukokuussa.

Pelastusalan koulutuksen täytyisi vastata ympäröivän maailman muutokseen. Miehistötutkinnon moduulirakenne on alan asiantuntijoiden mielestä järkevä ratkaisu. Pelastusopiston opettajat ovat huolissaan mahdollisen amk-tutkinnon vaikutuksesta kädentaitoihin, toimintakykyyn ja hakija-ainekseen. Myös ensihoidon rooli herättää kysymyksiä. 

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Akseli Muraja

Suurin muutos pelastusalan koulutuksen tulevaisuudessa olisi se, että terveydenhuollon ammattipätevyys tulisi osaksi miehistötutkintoa. Näin pelastaja voisi toimia työssään laillisena terveydenhuollon ammattihenkilönä.

Viime keväänä sisäministeriön työryhmä laati raportin pelastusalan koulutuksen kehittämisestä. Raportti valmistui helmikuussa, ja siitä saatiin lausunnot toukokuussa.

Punnittavana on myös pelastajatutkinnon laajuus. Perustason tutkinto voisi säilyä ammatillisena, mutta pidentyä kolmeen vuoteen tai muuttua ammattikorkeakoulutasoiseksi. Lisäksi opiskelija voisi erikoistua jo opiskeluaikanaan niin kutsuttujen valinnaisten moduulien avulla. Täydennyskoulutuksesta tulisi lakisääteinen velvollisuus.

Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen näkee, että nykyinen miehistökoulutuksen kesto on liian vähän.

”Se on äärettömän lyhyt aika. Olemme tekemättömän paikan ääressä, kun mietitään, miten toimintaympäristö on muuttunut, ja mitä kaikkia odotuksia pelastustoimelle ja pelastustoimen viranhaltijoille asetetaan.”

Artikkeli jatkuu. Jos haluat lukea koko artikkelin, kirjaudu sisään Pelastustiedon tunnuksilla. Artikkeli myös Pelastustiedossa 4-5/18.

 

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Pelastustiedon digipalvelun saat rajoittamattoman pääsyn palvelun sisältöön. Kirjaudu sisään tai tilaa digipalvelu.