Pelastustoiminnan venetoiminnan kouluttajakoulutuksen kehittämishanke PETOVEKO selkeyttää ja yhtenäistää pelastuslaitosten venetoiminnan koulutusta. Valtakunnalliset toimintamallit parantavat työturvallisuutta ja tehokkuutta. Vuonna 2025 pätevöityy neljällä alueellisella kouluttajakurssilla ympäri Suomea yhteensä 64 kouluttajaa.
Pelastustoimen venetoiminnan perustarpeisiin ei ole ollut vakioitua ja määrämuotoista valtakunnallista koulutusmallia miehistölle. Siihen tulee muutos PETOVEKO-hankkeen myötä. Ensimmäinen viisipäiväinen pelastustoimen venetoiminnan kouluttajakurssi järjestetään toukokuussa Bågaskärissä.
Hanke ja tuleva kurssi julkaisuineen sai hankepäällikkö Iivari Valkosen mukaan alkunsa valtakunnallisesta tarpeesta. Hanketta hallinnoi Suomen Palopäällystöliitto ja sen rahoittaa Palosuojelurahasto. Itse koulutus on pelastuslaitoksille ilmainen.
”Pelastustoimessa on monia erilaisia täydennyskursseja, mutta tämä on jostain syystä puuttunut. Toiminta on perustunut toisinaan muutamien henkilöiden veneilyosaamiseen, tutkintoihin, pätevyyskirjoihin ja harrastuneisuuteen. Joka työvuoro ja asema on voinut hoitaa hommia omalla tavallaan. Kun tehtäviä on vähän, rutiini puuttuu. Osalla laitoksista toiminta on hyvällä tasolla, mutta harvemmin koordinoitua.”
Valkosen mukaan eniten kehitettävää on venetoiminnan ohjaamoyhteistyössä.
”Esimerkiksi navigoinnissa, reittisuunnittelussa, aluksen kuljettamisessa ja siinä, minkälaista merkkikieltä ja ohjailukomentoja käytetään. Nyt luodaan turvallinen ja vakioitu toimintamalli.”
Liikkeelle ei lähdetty tyhjästä. Etelä-Savon pelastuslaitoksen Pelastus- ja öljyntorjunta-aluksella työskentelyn perusteet -kehittämisprojekti ja kurssit sen jälkeen ovat nyt osa laitoksen vuosittaista koulutustarjontaa. Osaaminen on parantunut merkittävästi niin ammattilaisilla kuin sopimuspalokunnilla. Projektia vetänyt Ville Tuovinen on keskeisenä asiantuntijana uudessa hankkeessa. Hänen vastuullaan on tuottaa myös koulutusmateriaalit, ja hän kouluttaa tulevilla kursseilla.
PETOVEKO-hankkeen verkko-opintoja ja julkaisuja varten on otettu tuhansia kuvia ja koulutusvideoita. On myös hankittu esimerkiksi suojavarusteita kouluttajien käyttöön, vedenkestävät tabletit, pintapelastusvarusteet ja köysiä. Ensi vuonna hankkeessa julkaistaan myös opas venetoiminnan perusteista. Kirjoitustyö on Tuovisen mukaan jo pitkällä. Opas on paljon kattavampi asiasisällöissä kuin mitä kurssilla käydään läpi. Neljään osaan jaetussa oppaassa käsitellään perustoimintamalleja, navigaatiota ja merenkulkuoppia sekä koneoppia ja venetekniikkaa. Neljäs osa on säädöspohjaa, jossa kerrotaan, miten venetoimintaa tulisi pelastuslaitoksella ohjata.
Vuonna 2025 järjestetään neljä samansisältöistä kouluttajakurssia yhteistyössä eri pelastuslaitosten kanssa: Bågaskär 5.–9.5. Rantasalmi 19.–23.5. Vaasa 8.–12.9. ja Tampere 22.–26.9. Koulutukseen haetaan Palopäällystöliiton nettisivujen kautta ja haku päättyy 31. tammikuuta 2025.
Teksti: Kimmo Kaisto
Kuva: PETOVEKO-hanke
Lue koko juttu Pelastustiedosta 8/2024.
Lue lisää aiheesta: Etelä-Savossa paljon venetehtäviä – henkilöstö halusi koulutusta