Pelastustoiminta 18.6.2020

Hätäkeskus varautuu juhannusaikaan – hätäpuheluissa korostuvat perinteisesti alkoholin aiheuttamat ongelmat, vesionnettomuudet ja avotulen tekemisen tiedustelut

Tarkoitus on selkeyttää Hätäkeskuslaitoksen ydintehtäviä ja muita tehtäviä. Itse hätäkeskustoimintaan lainmuutoksilla ei ole vaikutusta.

Tarkoitus on selkeyttää Hätäkeskuslaitoksen ydintehtäviä ja muita tehtäviä. Itse hätäkeskustoimintaan lainmuutoksilla ei ole vaikutusta.

Juhannuksen hätäilmoituksissa korostuvat perinteisesti alkoholin aiheuttamat ongelmat ja vesillä sattuvat onnettomuudet.

”Kesäisin ja erityisesti juhannuksena suuri osa hätäilmoituksista liittyy liialliseen alkoholinkäyttöön. Onnettomuuksia ja tapaturmia sattuu laidasta laitaan esimerkiksi mökkeilijöille, vesillä liikkujille ja marjastajille. Jos sää on helteinen, maastopalot ja sairauskohtaukset lisääntyvät, ja etenkin ikäihmiset voivat huonosti. Liikenteessä taas ruuhkat ja rattijuopot aiheuttavat vaaratilanteita”, kertoo Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuspäivystäjä Joni Hentunen.

Viime vuoden juhannusviikolla Hätäkeskuslaitos vastaanotti torstain ja sunnuntain välisenä aikana yhteensä noin 36 000 hätäilmoitusta. Sitä edellisenä vuonna juhannusviikon hätäilmoituksia vastaanotettiin 29 000 kappaletta.

Hätäkeskukset vastaanottavat runsaasti erilaisia tiedustelusoittoja, jotka eivät kuulu hätänumeroon. Esimerkiksi juhannuksen alla hätänumerosta tiedustellaan avotulen tekoon liittyviä asioita.

Koko viime vuoden aikana hätäkeskukset vastaanottivat yhteensä noin 865 000 ilmoitusta, jotka eivät olisi kuuluneet hätäkeskuspalveluihin.

Koko viime vuoden aikana kaikista käsitellyistä hätäilmoituksista 1 426 000 johti tehtävän välittämiseen viranomaiselle. Hätänumeroon soitetaan eniten terveystilanteen yleisestä heikentymisestä, kaatumisista ja sydänperäisestä rintakivusta.

Teksti: Petri Vanhanen

Lue lisää