Tutkimus ja viestintä 17.2.2016

Huimat erot huoneisto-ovien palonkestävyydessä – katso video

Suurimmat ongelmat ovissa olivat postiluukku ja oven ja karmin välinen rako. Ainoastaan yksi postiluukkumalli kesti paloa 30 minuuttia.

Suurimmat ongelmat ovissa olivat postiluukku ja oven ja karmin välinen rako. Ainoastaan yksi postiluukkumalli kesti paloa 30 minuuttia.

Suomessa kerrostalon huoneisto-ovilta vaaditaan 30 minuutin palonkestävyys. Pelastusopiston harjoitusalueella tehdyissä polttokokeissa kuitenkin havaittiin, että huoneisto-ovien palonkestävyydessä on suuria eroja. Uudet käyttämättömät ovet kestivät paloa 30 minuuttia, mutta vanhemmat, käytössä olleet paloivat puhki jo parissa minuutissa. Lisäksi havaittiin, että huoneistopalossa savun leviäminen porraskäytävään voi alkaa hyvin nopeasti, sillä oville ei ole savuntiiveysvaatimuksia. Suomessa voidaan arvioida olevan paljon kerrostalohuoneistoja, joiden oven kunto voi aiheuttaa henkilöturvallisuusriskin tulipalon sattuessa.

Tutkimuksen tulosten perusteella laadittiin ohjekortti huoneisto-oven palonkestävyyden arvioimiseen. Sitä voivat käyttää esimerkiksi pelastusviranomaiset, huoltomiehet, isännöitsijät ja asukkaat. Ohjekortti selvitysosineen ja video sekä opinnäytetyönä tehty hankkeen loppuraportti löytyvät osoitteesta www.pelastusopisto.fi/huoneisto-ovet. Katso video suoraan tästä. Hankkeen päärahoittaja oli Palosuojelurahasto.

Lue koko Lauri Hirvosen juttu Pelastustiedosta 1/2016, joka ilmestyy 17. helmikuuta.

Kuva: Pelastusopisto

Lue lisää