Kalusto 24.12.2015

Cobra on välittömän ensi-iskun työkalu

Stadin brankkarit Jukka Heikkinen ja Jani Turunen Mellunkylässä.

Stadin brankkarit Jukka Heikkinen ja Jani Turunen Mellunkylässä.

Helsingin pelastuslaitos osti tänä vuonna kaksi Cobra-sammutinleikkuria. Ne sijoitettiin Käpylän ja Mellunkylän asemien pelastusyksiköihin, tavallisiin kaksiakselisiin höökeihin. Muualla on Cobria asennettu myös kevytyksiköihin, nostolava-autoihin ja sotalaivoihin.

Pelastustoimen yksikön päällikkö Jari “Korkki” Korkiamäki ehti toimia Helsingin pelastuslaitoksella palomiehenä, paloesimiehenä ja palomestarina 30 vuoden ajan ennen nimittämistään nykyiseen tehtävään. Punakukon taltutusretkiä ehti Helsingin yössä kertyä satoja ennen kravatin kiristämistä ja toimistohommiin siirtymistä.

Miksi Helsinki päätti ostaa kaksi uutta Cobraa, Jari Korkiamäki?

”Haluttiin varmistaa, että päällekkäisistä tehtävistä huolimatta yksi on heti käytettävissä sillä se on välittömän ensi-iskun työkalu. Cobra-vara-auto myös varmistaa tätä taktiikkaa.”

Minkälaista käyttökokemusta on kertynyt?

”Sammutustoiminta on tehostunut, vesivahingot vähentyneet ja työturvallisuus parantunut. Lisäksi on haivaittu, että usealla keikalla olisi tarvittu kahta Cobraa samanaikaisesti.”

Cobran maahantuoja on Dafo Oy. Minkälaisiin tehtäviin Cobra soveltuu, Dafon tuotepäällikkö Lasse Moisio?

”Esimerkiksi rajatun tilan paloihin, joissa palolta viedään teho mutta ei anneta sille ilmaa. Vaikkapa ullakkopalossa peltikaton läpi tai kellaripalossa palo-oven läpi. Sillä on sammutettu myös hiilisiiloa sekä paperikonttia. Lämpökameralla paikallistetaan kohde ja saadaan vesi rakenteen läpi nopeasti oikeaan paikkaan.”

”Lisävarusteena saatavalla matalapainesuihkuputkella sammuu tavalliset auto-, roskis- ja maastopalot. Koska vesimäärä on vain 60 litraa minuutissa, niin vesivahingot vähenevät ja mahdollisesti myrkyllistä sammutusvettä leviää ympäristöön vähemmän. Sammutusauton 2000 litran säiliö riittää puoli tuntia joka on etu jos lisävettä ei ole heti saatavilla.”

”Tärkeä ominaisuus on myös työturvallisuuden paraneminen, koska kuuman kohteen ovea ei tarvitse avata ennen kuin palavaa tilaa on jäähdytetty oven läpi. Ei tule pistoliekki silmille. Ja jos oven takana on sähkölaitteita, niin Cobra kestää 35000 volttia puolen metrin päästä niin, ettei se johda sähköä käyttäjän käsille.”

Mihin Cobra ei sovellu?

”Esimerkiksi täyden palon vaiheessa olevan puutalon sammutuksessa Cobran pieni vesimäärä ei riitä.”

Kuinka paljon laitteita on myyty ja mitä ne maksavat?

”Yhteensä noin 700, joista muun muassa Suomeen 7, Ruotsiin 140, Isoon Britanniaan 50 ja Tsekkeihin 30. Hankintahinta on suurempien sarjojen myötä laskenut noin 50000 euroon asennettuna.”

Teksti ja kuva: Tapio Tihtonen, Helsingin pelastuslaitos

Lue lisää