Kalusto 24.4.2022

Monikäyttöinen kotimainen pelastusvene kovaan käyttöön – korvaa vanhat alumiiniveneet

Arctic A4:n pituus on 4 metriä, leveys 1,8 metriä ja henkilöluku 6. Paino ilman moottoria on 280 kiloa, moottoriteho 15–30 hv ja nopeus 23 solmua.

Arctic A4:n pituus on 4 metriä, leveys 1,8 metriä ja henkilöluku 6. Paino ilman moottoria on 280 kiloa, moottoriteho 15–30 hv ja nopeus 23 solmua.

Kestävä materiaali ja helppokäyttöinen. Sellainen on polyeteenistä Paraisilla valmistettu pienikokoinen pelastusvene. Se on ollut kovassa käytössä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella.

Nelimetrinen ja polyeteenistä valmistettu Arctic A4 -pelastusvene on Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella palvellut hyvin vaativissakin tehtävissä. Pelastustoiminnasta vastaava pelastuspäällikkö Antti Lallukka kertoo, että kyseisiä pelastusveneitä on hankittu laitokselle vuosittain ja niillä korvataan vanhat alumiiniveneet. Viimeisimmät poistuvat käytöstä pian ja sen jälkeen tämän kokoluokan, polyeteenistä valmistettuja veneitä on jokaisella asemalla.

”Olemme hankkineet yhdestä kahteen venettä vuosittain. Tämän nelimetrisen pelastusveneen lisäksi olemme nyt hankkimassa yhtä kokoluokkaa suurempaa venettä, jotka tulevat erityisesti merialueen paloasemille.”

Polyeteenistä valmistettua venettä on helppo liikutella.

Lallukka pitää nelimetrisen A4-veneen etuina monikäyttöisyyttä ja keveyttä sekä erityisesti sitä, että materiaali on kestävää.

”Sillä voidaan mennä vaikkapa jääolosuhteissa tai kivikoissa ja silti materiaali kestää. Sitä on myös helppo käyttää ja se soveltuu hyvin myös erilaisen kaluston kuljettamiseen.”

Mukana kehitystyössä

Polyeteeniveneitä on käytössä myös sopimuspalokunnilla Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Niitä on kierrätetty vakinaisilta asemilta, kun sinne on hankittu uudempaa kalustoa.

”Olemme olleet mukana A4-veneen kehitystyössä, sillä halusimme kovaan käyttöön soveltuvan venekaluston. Yhteistyö on ollut hyvää. Ja mikä tärkeintä, tällä tavalla voidaan tukea myös kotimaista tuotantoa”, Antti Lallukka tähdentää.

Valmistaja on Paraisilla toimiva HL-Marine Oy. Suunnittelusta ja myynnistä vastaa Arctic Airboats Oy.

Teksti: Esa Aalto
Kuvat: Erik Saanila/Arctic Airboats

Lue lisää Pelastustiedosta 2/2022

Lue lisää