Kalusto 12.12.2022

Vema Lift ajautui konkurssiin – nostokaluston valmistus Kaarinassa loppuu

Vema LIftin uudet tilat otettiin käyttöön vain muutama vuosi sitten.

Vema LIftin uudet tilat otettiin käyttöön vain muutama vuosi sitten.

Kaarinassa toimiva Vema Lift Oy on jättänyt konkurssihakemuksen perjantaina 9. joulukuuta. Pelastusnostokalustoa valmistava yritys on yksi kolmesta Nordic Rescue Groupin tytäryhtiöstä, jonka enemmistöomistaja on pääomasijoitusyhtiö Sievi Capital Oyj. Kaksi muuta tytäryhtiötä Saurus Oy ja Sala Brand AB jatkavat liiketoimintaansa entiseen tapaan. Ne ovat kannattavia yrityksiä.

Sievi Capital Oyj:n toimitusjohtaja Jussi Majamaa sanoo, että erityisesti Kiinan viennin tyrehtyminen johti nostokalustovalmistuksen sellaiseen kurimukseen, ettei liiketoimintaa ollut enää kannattavaa. Myöskään äskettäin julkistetut kaupat Etelä-Amerikkaan eivät yritystä pelastaneet, koska niiden määrä oli vähäinen ja liiketoimintamallissa asiat eivät tapahdu nopeasti.

”Myös komponenttipula ja inflaatiokehitys ovat taustalla. Samanlainen tilanne on globaalistikin ja siksi yrityksistä huolimatta ulkomaisellakaan toimijalla ei ollut kiinnostusta suomalaista osaamista kohtaan.”

Majamaa jakaa kiitosta Veman henkilöstölle, jotka ovat alan huippuasiantuntijoita. Heidän työllistymisensä jatkossa konsernin muihin yrityksiin voi hänen mukaansa tulla kyseeseen, mutta lähin toimipaikka tulee olemaan Säynätsalossa.

Vain muutamia vuosia sitten Vemalle valmistui uusi tuotantolaitos Kaarinaan. Yritys on viime vuodet joutunut taistelemaan kriisistä toiseen.

”Vema Liftin johto ja koko henkilökunta on tehnyt poikkeuksellisessa toimintaympäristössä erittäin hyvää ja tinkimätöntä työtä. Valitettavasti markkinatilanteessa ei ole nähtävissä merkkejä paremmasta. NRG etsi neuvonantajiensa kanssa Vema Liftille myös uutta omistajaa, sillä arvioimme, että yhtiö olisi hyötynyt globaalisti toimivan, teollisen omistajan leveämmistä hartioista ja verkostoista. Valitettavasti tällaista ratkaisua ei saatu aikaan – kun markkinatilanne on toimialalla kaikille vaikea, on yrityskauppojenkin toteuttaminen haastavaa”, NRG:n toimitusjohtaja Esa Peltola toteaa.

Yrityksellä on Kaarinassa noin 60 työntekijää.

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää