Pelastustoiminta 29.4.2020

Korona loi etäharjoittelutarpeen – Palokuntaan-sivusto tarjoaa materiaalia muun muassa nuoriso-osaston harjoitteluun

Koronan vuoksi järjestöissä ja asemilla on käännytty verkkoharjoittelun pariin. Yksi tähän apua tarjoavista tahoista on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin hallinnoima Palokuntaan.fi-sivuston materiaali- ja linkkipankki ja Palokuntaverkosto-Facebook-ryhmä.

Pankin tarkoitus on koota yhteen kentällä tuotettuja ideoita tarjoamalla nettilinkki niiden alkuperäiseen sijaintiin yhdestä keskitetystä lähteestä. Näitä poimitaan muun muassa Palokuntaan.fi-sivuston sisarena toimivasta Palokuntaverkosto-ryhmästä, joka on palokuntalaisten yleinen keskusteluryhmä Facebookissa.

”Palokuntaverkosto kokoaa yhteen jo yli 1300 palokuntalaista keskustelemaan ja jakamaan vinkkejä poikkeusolojen toimintaan. Haluamme antaa materiaalien jakamisesta kunnian niille, joille se kuuluu eli palokuntalaisille itselleen”, kertoo Palokuntaan-sivuston ylläpitäjänä toimiva SPEKin järjestökoordinaattori Jenni Järvinen.

Tarjolla on muun muassa nuoriso-osastoille tarjottavia palokuntataitoja opettavia materiaaleja ja ajanvietteitä.

Yksi nuoriso-osastomateriaalin kehittäjistä on Uudenmaan pelastusliiton järjestöpäällikkö Sari Tuuri-Salonen. Hän on luonut yhteiseen käyttöön muun muassa videoita ja ohjeita.
”Oli tarvetta tällaiselle ja päätin kokeilla esimerkiksi videon tekemistä. Se onnistui ja jatkoimme työparini kanssa niiden tekemistä. Sisällöntuottamisen kynnys on matala ja koronan vuoksi materiaalin tarve korkea. Videoissa on ollut opettamisen ohella huumoriakin mukana. Tähän on helppo kenen tahansa osallistua”, Tuuri-Salonen kertoo.

Sivusto kokoaa myös muita palokuntalaisen arkeen ja harjoitteluun liittyviä ohjeita.

Sivuston tavoitteena on tehdä palokuntaharrastus tunnetuksi muun muassa tuomalla esille toiminnan monimuotoisuutta, yhteisöllisyyttä ja palokuntakulttuuria. Lisäksi sivuston tarkoituksena on innostaa palokuntalaisia ja tarjota tukea yhdistystoimintaan.
”Sivuston sisältöä kehitetään koko ajan ja palokuntalaisten ääni on tarkoitus saada myös esille muun muassa blogin ja videoiden välityksellä”, Järvinen kertoo.

Teksti: Petri Vanhanen

Kuva: Uudenmaan pelastusliitto / Sari Tuuri-Salonen

To 30.4.: Lisätty tarkennus sisällön linkkaamisesta. Poistettu julkaisuaikataulusta kertova kohta: korona ei aikaistanut sivuston julkaisupäivämäärää. Lisätty tarkennus sivuston tarkoituksesta ja maininta Facebook-ryhmästä.