Onnettomuuksien ehkäisy 10.5.2019

Pelastuslaitoksen pakohuonepeleistä tuli menestys – Mysteerimökki opettaa arjen turvallisuutta kuin huomaamatta

Pakohuonepeli kiinnosti Kotimaan matkailumessuilla Tampereella. Viestintäsuunnittelija Elina Haapala (vas.) ja koulutussuunnittelija Ullastiina Hankala seuraavat, kun harjoittelijat Pinja Aaltonen (selin) ja Mila Manninen kertovat pelin kulusta Riitta Kaijaselle ja Kaisu Laineelle.

Pakohuonepeli kiinnosti Kotimaan matkailumessuilla Tampereella. Viestintäsuunnittelija Elina Haapala (vas.) ja koulutussuunnittelija Ullastiina Hankala seuraavat, kun harjoittelijat Pinja Aaltonen (selin) ja Mila Manninen kertovat pelin kulusta Riitta Kaijaselle ja Kaisu Laineelle.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen viestintäyksikön jälki näkyy niin viranomaisyhteistyössä kuin toiminnassa lasten ja nuorten kanssa.

Pentti-sedän mökki on tyhjillään, sillä hän on joutunut lähtemään äkillisesti jonnekin. Onneksi hän on jättänyt sukulaisille ohjeita. Ainakin mökin paloturvallisuudessa olisi parantamisen varaa.

Tästä asetelmasta alkaa Pirkanmaan pelastuslaitoksen oma pakohuonepeli Mysteerimökki.

Pentti-sedän mökin sisustus löytyi kierrätyskeskuksesta. Pakohuoneen rekvisiitta kulkee pakettiautossa.

Mysteerimökki ja Mummolassa piippaa -pelit ovat melko tuoreita keksintöjä. Mummolassa piippaa pilotoitiin vuonna 2018 Turvallisuusmessuilla Tampereella. Pakohuonepelien ajatus on, että kodin turvallisuus kuuluu kaikille. Arjen turvallisuuden opit tulevat tutuksi pelatessa kuin huomaamatta.

Viestintäsuunnittelija Elina Haapala muistuttaa, että peli hyödyttää erilaisia oppijoita. Kun pelaaja saa tehdä ja toimia itse, hän saattaa sisäistää turvallisuusasiatkin paremmin kuin vaikkapa luennolla istuen.

”Kannustamme muitakin tekemään tällaista, tämä ei oikeasti ole työläs juttu”, Haapala painottaa.

Pakohuonepeli on nähty kolmilla messuilla, ja se on niittänyt suosiota. Asta Rakentaja -messuilla helmikuun alussa kolmen päivän aikana pelin suoritti 80 pelaajaa. Tuona aikana peli pyöri 30 kertaa.

Viestintäsuunnittelija Elina Haapala ja koulutussuunnittelija Ullastiina Hankala kuuluvat Pirkanmaan pelastuslaitoksen viestintäyksikköön.

Turvallisuuskasvatus korostuu pelastuslaitoksen viestintäyksikön työssä. Tulikettu-turvallisuuskoulutus kattaa neljä eri ikäluokkaa ja tavoittaa joka lukuvuosi yli 20 000 lasta. Pelastuslaitoksista Pirkanmaa turvallisuuskouluttaakin lapsia valtakunnallisesti eniten.

Yksikössä on rohkaiseva, salliva ja kannustava ilmapiiri. 

”Parhaat onnistumiset tulevat yleensä jostakin raakileheitosta, jolle on ehkä naureskeltu. Sitten onkin lähdetty pureskelemaan sitä. Erilaiset persoonat pystyvät jatkokehittämään toisen ideoita, vaikka ne olisivat kuinka älyttömiä”, Haapala kertoo.

Lue koko artikkeli Pirkanmaan pelastuslaitoksen viestinnästä Pelastustiedosta 3, joka ilmestyi 2. toukokuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Teemu Heikkilä