Operatiivinen toiminta 15.4.2016

Eteläsavolainen hybridiyksikkö

Pelastaja Jani Hannikainen (vas.) ja ensihoitaja Sami Lindgren ovat työpari Sulkavan hybridiyksikössä. Heille uudistus sopii.

Pelastaja Jani Hannikainen (vas.) ja ensihoitaja Sami Lindgren ovat työpari Sulkavan hybridiyksikössä. Heille uudistus sopii.

Ensihoitaja Sami Lindgren ja pelastaja Jani Hannikainen istuvat päiväkahvilla Sulkavan paloasemalla Etelä-Savossa. Kahvituokio keskeytyy automaattihälytykseen vanhainkodille. Vaikka kyseessä on palohälytys, se tietää äkkilähtöä molemmille.

Sulkavalla on reilun puolen vuoden ajan ollut kokeilu, joka kaataa perinteisiä pelastustoimen ammatillisia raja-aitoja. Kunnassa päivystää nyt kellon ympäri pelastajan ja ensihoitajan moniammatillinen yksikkö. Tehtävästä riippuen pelastaja tukee ensihoitajaa tai ensihoitaja pelastajaa.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen sisällä puhutaan hybridiyksiköstä. Sen toiminnasta on tähän mennessä saatu hyviä kokemuksia. Tämän allekirjoittavat myös työvuorossa olevat Lindgren ja Hannikainen.

”Alussa vähän askarrutti, että joutuuko tässä kokonaan palomieheksi. Mutta kun tehtävään tutustui ja palopuoli laati meille (ensihoitajille) koulutusohjelman, niin tämä on alkanut sujua. Nyt tiedän, millaisia avustavia tehtäviä voin tehdä. Ei minua sentään savusukellukseen laiteta”, Lindgren sanoo.

Teksti ja kuva: Launo Päivätie

Jaa artikkeli

Lue lisää