Operatiivinen toiminta 15.4.2015

Hotellivanhus roihuaa tänään Pihtiputaalla

Palokunta valmistautuu aamupäivän harjoituksiin.

Palokunta valmistautuu aamupäivän harjoituksiin.

Pihtiputaalla Nelostien varressa liekehtii tänään keskiviikkona, kun Viitasaaren palokunta polttaa vanhan Niemenharjun hotellin päärakennuksen.

”Tulihan se tuntuu kiinnostavan ihmisiä. Minä painottaisin kyllä sitä, että olemme saaneet valtavan hyvän kohteen Pihtiputaan kunnalta. Päästään harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa, ei tarvitse missään korvessa olla”, sanoo Viitasaaren paloaseman päällikkö Henri Vänni.

Sammutushyökkäykset alkavat aamupäivällä, kun pelastuslaitokset harjoittelevat rakennuspalon sammuttamista pienissä huoneistoissa, joita hotellissa on runsaasti. Iltapäivällä pääsalissa sammutetaan hallipaloa.

”Nyt päästään hallipaloakin pääovista järeällä suihkulla sammuttamaan. Tarkoitus on tehdä useampia hyökkäyksiä. Sitten kun se jossain vaiheessa palaa läpi, annetaan mennä”, Vänni sanoo.

Lauantaina toimintaa on luvassa lisää, kun palokunta hävittää hotellin majoitussiiven, jossa on viitisentoista huoneistoa. Lauantai on puolivakinaisten palokuntien harjoittelupäivä.

Vänni arvioi, että harjoituksiin osallistuu yhteensä noin sata palomiestä.

”Tänään harjoittelevat päätoimiset Pihtipudas-Viitasaari-Äänekoski -akselilta. Lauantaina sivutoimisia tulee 50-60.”

Vännin mukaan tilanne on pohjoisessa Keski-Suomessa hyvä sammuttamisharjoitusten kannalta. Palokunnat pääsevät harjoittelemaan vuosittain sammuttamista maaseudun vanhoissa asuinrakennuksissa, joita perikunnat haluavat hävittää.

”Näin hyvää kohdetta ei kuitenkaan ole vielä ollut.”

Harjoitus näytetään livenä Yle Areenassa. Lisäksi sitä kuvataan useilla kameroilla, myös kopterikameralla. Videomateriaalia käytetään myöhemmin koulutuksissa.

Palokunnan täytyy kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen Nelostien läheisyyden vuoksi. Nopeusrajoitus tiellä on harjoituksen ajaksi alennettu 50 kilometriin tunnissa ja siellä on pysähtymiskielto.

”Sitten koetetaan suojata vielä hirsinen uudisrakennus parinkymmenen metrin päässä”, Vänni sanoo.

Vuosikymmeniä sitten aktiivisesti toiminut Niemenharjun hotelli on nykyisin pääosin käyttökelvottomassa kunnossa.

Katso täältä Yle Areenan livelähetystä poltosta.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Henri Vänni

Lue lisää